Næringslivets Konkurranseutvag behandlet saken 3. mai.

Tre-gründere ble klaget inn av konkurrent og tidligere arbeidsgiver

Tre bransjefolk med erfaring innen brannimpregnerte trematerialer startet i august 2017 opp selskapet Bare Tre. Det tok ikke lang tid før selskapet ble innklaget til Næringslivet Konkurranseutvalg av en konkurrent og tidligere arbeidsgiver.

Det er selskapet Woodify som har innklaget Bare Tre med bakgrunn i at selskapet har markedsført sine produkter brannbeskyttet med produktet Burnblock som 100 prosent organiske, 100 prosent naturlig og 100 prosent bærekraftig.

Det er personer som tidligere arbeidet i Woodify som har startet opp Bare Tre.

«Dette er ikke dokumentert sammen med markedsføringen, og det kan ikke påvises noen dokumentasjon som kan bevise disse påstandene», skriver Woodify i sin klage.

I klagen påpeker Woodify at samtlige påstander er feil og at hensikten sannsynligvis er å villede forbrukere/kunder til å tro at Burnblock er et mer miljøvennlig produkt enn det faktisk er.

Konkurranseutvalget holdt sitt møte 3. mai og bekrefter overfor Byggeindustrien at den aktuelle saken er ferdig behandlet.

Bare Tre har overlatt til Burnblock å besvare Næringslivets Konkurranseutvalg. De skriver i sitt svar:

«Burnblock er 100 prosent biologisk nedbrytbart. Dermed kan Burnblock-behandlet tre inngå i sirkulær økonomi på linje med ubehandlet tre, og kan gjenvinnes uten hensyn til at det er brannimpregnert».

– Villedende markedsføring

Næringslivets Konkurranseutvalg retter en enstemmig pekefinger mot Bare Tre og mener at det påhviler den som fremsetter så kraftfulle markedsføringspåstander en plikt til å klargjøre meningsinnholdet i påstandene og underbygge påstandene med dokumentasjon.

«Etter konkurranseutvalgets syn er meningsinnholdet i alle de tre påstandene uklart, og det foreligger ingen tilgjengelig dokumentasjon for kjøper som belyser hva det innebærer at produktet er 100 % organisk, 100 % naturlig og 100 % bærekraftig, eller hvordan man eventuelt har kommet frem til at så er tilfellet. Det er i selve markedsføringen ikke vist til tester, normer e.l. som underbygger påstandene, og det foreligger ellers ingen veiledning om hvordan påstandene skal forstås.»

«Påstandene gir et inntrykk av et miljøvennlig produkt og må antas å være salgsfremmende. Markedsføringen er etter konkurranseutvalgets syn egnet til å påvirke etterspørselen, og er villedende og i strid med markedsføringslovens § 26.»

Samtidig mener utvalget at den utilstrekkelige veiledningen om hvordan markedsføringen skal forstås, samt manglende dokumentasjon, at markedsføringen også anses som urimelig og i strid med markedsføringsloven § 27.

Mener uttalelsen er basert på feilaktig informasjon

Daglig leder Jo Idar Sponås i Bare Tre forteller til Byggeindustrien at selskapet har hatt en rivende utvikling etter at Bare Tre ble etablert høsten 2017, men han er alt annet enn fornøyd med prosessen i Næringslivets Konkurranseutvalg.

– Jeg mener uttalelsen fra konkurranseutvalget er basert på feilaktig informasjon. Bare Tre selger kun til proffmarkedet og ikke konsumentmarkedet som konkurranseutvalget legger til grunn. Våre kunder får all dokumentasjon hver eneste gang, sier han til Byggeindustrien.

Han presiserer at selskapet tar til seg at de kunne vært flinkere til å formidle dokumentasjonen som underbygger påstandene i selskapets markedsføring.

– Vi har så langt kun sendt med dokumentasjonen med tilbud til våre kunder, men vi vil nå også legge ut dokumentasjon på vår hjemmeside som vil kunne underbygge våre påstander i vår markedsføring, sier han.

– Hvorfor har da denne dokumentasjonen ikke kommet inn i denne prosessen?

– Konkurranseutvalget har fått all dokumentasjon. Dette er tredjepartsverifisert dokumentasjon som helt tydelig sier at det ikke finnes noe i produktet som er på EU`s REACH liste og at alt er helt naturlig. Burnblock er i prosess med å gjennomgå saken og vil i den forbindelse sikre at utsagnene er enda bedre dokumentert via tredjeparts kontrollorgan, sier han.

Bare Tre har fjernet de bastante påstandene fra sin internettside etter konkurranseutvalgets uttalelse.

– Burnblock er et anerkjent dansk selskap med salg og partnere internasjonalt, og med ett tett samarbeide med mange anerkjente tredjeparts kontrollorganer, som også brukes til å dokumentere produktets egenskaper, fremholder han.

– På sin plass

Daglig leder David Andrè Celius Berg i Woodify mener at det er på sin plass at Næringslivets Konkurranseutvalg reagerer.

– Det må ha en konsekvens når et firma baner seg frem med udokumenterte og useriøse påstander om produktet sitt, sier han til Byggeindustrien.

– Denne uttalelsen fra daglig leder i Woodify får stå for hans regning. Bare Tre har tredjepartskontroll på vår dokumentasjon fra Sweco og Cowi som begge underbygger at vår dokumentasjon er korrekt og i henhold til dagens europeiske og nasjonale standarder, sier Sponås.

Leverer fasadematerialer til Valle Wood

Bare Tre får støtte fra NCC som sier dokumentasjon fra andre produsenter ikke er bedre enn hva det nyetablerte selskapet leverer.

Bare Tre har tatt en solid jafs av markedet for brannimpregnerte treprodukter etter etableringen i fjor, og de er blant annet en av leverandørene på prestisjeprosjektet Valle Wood.

Prestisjeprosjektet Valle Wood får en fasade med brannimpregnert og varmebehandlet furu som er brannimpregnert med Burnblock. Illustrasjon: Lund + Slaatto Arkitekter.

Etter at tre personer startet selskapet, har de nå blitt ti ansatte.

– Du kan vel trygt si at ting har gått rimelig fort, sier Sponås.

Bare Tre er en totalleverandør av brannsikkert tre og finér til bruk i interiør- og eksteriørmiljø. Selskapet har per i dag ingen produksjon i Norge. Bare Tre er en salgsorganisasjon med stor kunnskap om brannimpregnerte produkter som utvikler løsninger sammen med sine leverandører

– Vi har raskt blitt kjent i markedet og har også en høy aktivitet i markedet. Vi har tidlig kommet inn i spennende referanseprosjekter. Når også døren åpnet seg for leveranse til NCCs fasadeleverandør Staticus, må vi si oss veldig godt fornøyd. Vi skal levere til flere store prosjekter fremover, sier han.

Det er litauiske Staticus som NCC som har den totale underentreprisen til NCC for Valle Wood. Fasaden blir montert i moduler, der trekledningen er festet til aluminiumsrammer. Fasaden blir treverk i varmebehandlet furu som er brannimpregnert med Burnblock.

Utviklingssjef Christian Hvass hos byggherren NCC Property Development sier byggherren for massivtreprosjektet ønsket en fasade med treutrykk, og at byggherren ikke dikterer hvilke leverandører som skal benyttes i en totalentreprise.

Utviklingssjef Christian Hvass i NCC Property Development. Foto: NCC

– Når vi besluttet å bygge et slik bygg i massivtre, visste vi at det ikke var preaksepterte løsninger for alt, men vi oppfatter at det er positivitet fra myndigheter, fagpersoner og bransjen generelt til å understøtte bygg som peker fremover. For fasaden stiller vi krav til utseende og at myndighetskravene blir oppfylt. Jeg mener det er levert en fullverdig dokumentasjon på alle spørsmål som er stilt. Slik jeg oppfatter det har heller ikke andre produsenter sendt bedre dokumentasjon, sier han.

Hvass påpeker at det er ikke er avtalt noen avvik fra vanlig standard fasadeleveranse.

– Vi forutsetter en varig fasade i eksponert tre, sier han.

Fakta

Bare Tre opplyser at det brannimpregnerte treverket er gjennomimpregnert. Impregneringsmetoden avhenger av det valgte trebaserte materialet: heltre, kryssfinér, MDF osv.

Kravene til å dokumentere produkters brannhemmende effekt er stadig stigende og derfor kommer det løpende nye sertifiseringsordninger. De nyeste omfatter utvaskingstest/bestandighetstest og fokus på hele konstruksjoner i stedet for enkelte byggematerialer.