<p>Elever i 9. klasse ved Skøyenåsen skole har i to dager bygget småhus. Foto: AF Gruppen</p>

AF Gruppen bygger småhus med 9. klassinger

15 elever i 9. klasse ved Skøyenåsen skole har i to dager bygget småhus i skolens sløydsal sammen med instruktører fra AF Gruppen.

To småhus begynner å ta form. Selma, Marte og Emma er snart klare til å montere taket. Det er svømmebasseng i hagen, og et overbygg hvor man kan trekke inn i skyggen.

Venninnene Selma og Marte sier at kurset har vært overraskende morsomt. De har ikke tilbud om sløydundervisning i 9. klasse på Skøyenåsen skole, og jentene er glade for å få lære noe nytt. Å bli arkitekt er Selmas store drøm for øyeblikket, men hun er åpen for det meste. Marte har en bestefar som er ingeniør, og han vil gjerne at flere i familien tar samme utdanning. Men akkurat nå har hun mest lyst til å bli interiørarkitekt.

Det er Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og deres opplysningskontor «Byggopp» som står bak ideen til kurset «Vi bygger småhus». Meningen er at innsikt vil gi inspirasjon som får flere til å søke seg til bygg og anleggsnæringen.

Kurset har vært gjennomført på alle ungdomsskoler i Oslo denne våren. AF Gruppen har bidratt med instruktører på Karlsrud, Lambertseter og Majorstua.

På dagens kurs på Skøyenåsen er fordelingen mellom gutter og jenter omtrent lik. Instruktør Roar Neegaard fra AF Gruppen, som sammen med lærling i Bygg Oslo Espen Pålshaugen har stått for opplæringen, synes det er moro at så mange jenter har meldt interesse. Det er ingen ting å si på innsatsen.

– Vi står på enda mer enn gutta, og det virker som om vi tar det mer seriøst. Vi er kreative og kommer opp med alle ideene, sier Selma og Marte.

Mens jentene legger siste hånd på kledningen, lager to andre elever flagg og flaggstang. Det vanskeligste er bjelkelaget og taket, men med tett veiledning kommer gruppene i mål før skoledagen er over.

– De hadde mange ideer selv, og jeg sier ja til det meste, sier Roar. Han synes det er moro å komme ut til skolene og føler at interessen er god.

På motsatt side av rommet er Frøya ferdig med å lage blomsterkasse. Hun løper ut i skolegården og finner noen friske blomster som hun putter oppi kassa. På selve huset har noen elever laget skyvedør. Instruktør Roar tester at den fungerer som den skal. I nabohuset legges det speilflis i bunnen av svømmebassenget.

Mestringsfølelsen er tydelig blant elevene.

– Det har vært veldig gøy. Fra å ikke forstå noen ting, skjønner jeg plutselig litt om hva det dreier seg om, sier Marte.