- Vi har lagt bak oss en innholdsrik periode, sier adm. dir. Jon Sandnes i BNL.

- Nye innleieregler et nødvendig grep for byggenæringen

Det siste året har vært en meget travel tid for BNL-sjef Jon Sandnes. – Vi har lagt bak oss en innholdsrik periode, og de nye innleiereglene er en viktig milepæl for oss, sier Sandnes. Også fremover mener han slaget vil stå om å skape gode rammevilkår for bedrifter som satser på ansatte med kompetanse.

For ett år siden vedtok Byggenæringens Landsforening (BNL) på sin generalforsamling en ny strategi, som tar utgangspunkt i den norske modellen, som blant annet omhandler lønns- og arbeidsvilkår, bruk av fast ansatte og høy organisasjonsgrad.

– Overordnet omhandler denne strategien å legge best mulig til rette for et arbeidsliv og en arbeidslivspolitikk som fremmer de seriøse aktørene – i en næring som produserer for 280 millioner kroner i timen. Vi skal levere gode produkter, det skal gjøres på en seriøs måte, gjennom god konkurranse og med et bærekraftperspektiv. Skal vi få til dette, er vi avhengige av gode rammevilkår, påpeker Sandnes.

– Mye har kommet på plass
Han mener det har kommet flere gode momenter på plass det siste halve året, ikke minst ønsker han å trekke frem vedtaket om innleie og bemanning som nylig ble landet i Stortinget.

– Det at man nå etter fire års arbeid greide å lande et vedtak rundt innleie, er viktig for næringen. Dette vil sikre like konkurransevilkår mellom bedrifter som satser på innleie og de som satser på egne ansatte. Nettopp momentet med ansettelsesformen fast ansatt uten lønn mellom oppdrag var meget viktig å få fjernet for å få sikret like konkurransevilkår – og kanskje noe at det viktigste vi har jobbet med på veldig mange år. Dette er med på å bygge opp under våre fire stolper -herunder bruk av fast ansatte, høy organisasjonsgrad og lærlinger, sier Sandnes. Likevel er han klar på og glad for at det fortsatt vil være mulig å bruke innleie for å ta unna toppene, slik at man kan sikre en viss fleksibilitet for bedriftene. Det er også slik at bedriftene fortsatt kan leie av hverandre, slik som før

– Det er satt krav til de virksomhetene som ikke har en landsdekkende tariffavtale med å få på plass dette før de kan benytte seg av innleie gjennom de nye reglene. Flere av våre medlemmer har ikke tariffavtale, og vi jobber nå med gode veiledninger og vi bidrar med rådgivning for de bedriftene som ønsker dette. I det langeløp vil de nye reglene bidra med bedrifter med flere ansatte, mener Sandnes.

Viktige seriøsitetskrav
Et annet viktig moment Sandnes ønsker å trekke frem som viktig for BNL – og noe de har jobbet mye med den senere tiden, er bruken av seriøstetskrav.

– Flere offentlige og private bestillere har strammet inn seriøsitetskravene de setter til sine leverandører, noe som er meget positivt. Likevel jobber vi fortsatt mye med å få på plass at strenge seriøsitetskrav også skal omfatte flere - ikke minst flere av landets kommuner. Dette er nå noe vi blant annet jobber sammen med KS å få til. Ikke minst gjelder dette kravene til bruk av lærlinger og hvor stor andel faglært arbeidskraft man skal bruke. Vi må i enda større grad få frem viktigheten av at vi trenger kvalifisert arbeidskraft til å bygge landet. Innsatsen de siste årene har vist at antall lærlinger har økt med cirka1000 på landsbasis, så vi ser at dette virker, slår Sandnes fast.

Fortsetter arbeidet med sentral godkjenning
Et område hvor Sandnes ikke er like godt fornøyd med fremdriften, gjelder den sentrale godkjenningsordningen. I 2016 vedtok Kommunal- og moderniseringsdepartementet overgangsordningen for kvalifikasjonskrav for Sentral godkjenning. Overgangsordningen ble i vår formelt forlenget med to nye år frem til 1. juli 2020.

– Den sentrale godkjenningsordningen er virkemidler for å sikre kvalitet i bygg og et seriøst arbeidsliv. Her har man dessverre på ingen måte greid å lande det vi håpet på for fire år siden. Vi jobbet for, og hadde forventinger om, at regjeringen skulle innføre det Stortinget ba om. Man klarte bare å implementere deler av dette, og det ble bestemt at overgangsordningen skal gjelde frem til 1. juli 2020. Det er vi ikke fornøyde med i BNL, og dette arbeidet er noe vi vil følge tett i tiden fremover. Dette omhandler rett og slett at vi må sørge for at vi er sikret et regelverk som sørger for at byggearbeidene som skal utføres rundt om i landet blir utført av kvalifiserte fagfolk – og at alt arbeid skal kunne dokumenteres på en god måte. Her blir det blant annet viktig å finne en riktig balanse mellom formalkompetanse og realkompetanse, påpeker han.

Sandnes understreker viktigheten av at dette arbeidet ender ut med en ny plan- og bygningslov som setter krav til at om du skal ha utført byggearbeider, så skal dette utføres av kvalifiserte fagfolk.

– Vi trenger dyktige bestillere
Det offentlige står for en stor andel av bestillingene som gjøres inn mot byggenæringen i Norge. BNL jobber kontinuerlig med å sikre at disse innkjøpene gjøre på en måte som gir gode prosjekter, god konkurranse og rettferdige vilkår.

– Det gjøres mye bra, men vi ser også at det er flere utfordringer innen denne tematikken. Se bare på problematikken rundt utbyggingen av de nye akuttsykehuset på Hjelset hvor konkurransen nå er avlyst. Dette har vært en omfattende prosess med store, seriøse og erfarne leverandører som har regnet på prosjektet, og gått mange runder for å kna dette til den beste løsningen. Helseforetaket viser til at det blir for dyrt. Jeg tror dette handler om at byggherren må velge den gjennomføringsmodellen som passer til prosjektet. Her er det også viktig at byggherren lytter til kunnskapen i markedet gjennom godt samspill. Det er også betimelig å spørre seg om ambisjonene har vært større enn budsjettet, og om det er blitt utført forsvarlig og realistisk forarbeid, påpeker Sandnes om den mye omtale sykehussaken.

Han mener bestemt at det er for mye fokus på laveste pris rundt de offentlige prosjektene. I BNLs fremtidsbarometer for 2018 svarer hele 62 prosent av bedriftene at blant de offentlige kundene alltid eller svært ofte inngås kontrakter basert bare på pris.

– Vi mener selvsagt at pris er viktig, men dette driver ikke innovasjon og skaper de beste løsningene når man ikke i like stor grad har fokus på den beste kompetansen. Det er helt avgjørende at det offentlige tar dette bjellesau-ansvaret og strekker seg så langt at dette blir krevende for leverandørindustrien, utdyper Sandnes.

Han ser med spenning frem mot hvordan de store infrastrukturbestillerne vil jobbe med sine innkjøpsstrategier i tiden fremover.

– Anleggsmarkedet har vært og er viktig, og vil stå for en stor del av den totale omsetningen i byggenæringen i årene fremover. Det er dermed meget viktig hvordan de utformer sin byggherrestrategi og sine bestillerkrav. Det skjer stadig en utvikling innen dette området, og vi håper både Statens vegvesen, Nye Veier og Bane NOR ser muligheten til å dele på sin innkjøpskunnskap og utvikle markedet sammen – slik at vi også unngår tre vidt forskjellige strategier og måter å arbeide på. Vi i byggenæringen trenger forutsigbare rammer hvor vi kan planlegge for en økning i markedet. Får vi disse forutsigbare rammene, vil det ikke være noen problemer med kapasiteten i markedet, slår Sandnes fast.

– Trenger digitaliseringskrav
Sandnes mener dessuten at de offentlige bestillerne burde sette større krav til digitalisering i gjennomføringen av sine prosjekter.

– Vi bør kommer dit at både offentlige og private bestillere har det som krav at prosjektet skal bygges digitalt før det skal bygges i praksis. Dette er blant det vi nå jobber med gjennom det digitale veikartet, som vi vil bruke mye tid på i det kommende året, påpeker Sandnes.

Fossilfrie byggeplasser
BNL har gjennom mange år også jobbet med bærekraft og hvordan næringens virksomheter kan bidra i miljøarbeidet.

– BNL har en tydelig plan og strategi på bærekraftsbehovet, blant annet knyttet til avfall på byggeplass. I løpet av den senere tiden har vi dessuten fått et stadig sterkere fokus på fossilfrie og utslippsfrie byggeplasser, og her ser vi at næringens virksomheter virkelig tar initiativ og har lagt seg i selen i forhold til kravene som er kommet. Vi vil også fremover være en god samarbeidspartner for myndighetene med å få plass gode rammevilkår, noe som også i stor grad påvirker seriøsitetsarbeidet, mener Sandnes.

Avgjørende rekrutteringsarbeid
Skal byggenæringen kunne levere det samfunnet forventer, er virksomhetene helt avhengige av at det rekrutteres inn flere til næringen.

– Rekrutering er på mange måter et evigvarende tema, men likevel også helt avgjørende for den videre utviklingen. Alle næringens utfordringer påvirker rekrutteringen. Får vi orden på seriøsitetsarbeidet og kravene til kompetanse, vil næringen bli mer attraktiv og flere vil søke seg hit, sier han.

– Det blir vår oppgave å se til at dette skjer. Klarer vi ikke å øke rekrutteringen har vi selvsagt en enorm utfordring foran oss, legger Sandnes til.

Han peker på at man trenger mer mangfold inn i næringen – og ikke minst at næringen trenger å rekruttere langt flere kvinner.

– VI må få kvinnene inn i hele verdikjeden, og dette er et arbeid som det bør settes inn langt større ressurser i å få til. Det er ikke rart at vi sliter med rekrutteringen om vi på sett og vis utelukker halve befolkningen, påpeker han.

Generalforsamling
Fredag arrangeres den årlige generalforsamlingen i BNL, hvor Jon Sandnes vil redegjøre for flere av disse punktene.

– Det siste året har vært positivt og innholdsrikt for byggenæringen og BNL. Vi har fått til mye, men mye arbeid står også igjen. Vi er en næring med et evighetsperspektiv, og vi må se til at landet bygges gjennom seriøsitet og bruk av kompetente fagfolk, avslutter Sandnes.