Administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF er ikke fornøyd med at medlemmene ikke konkurrer på like vilkår i konkurransen mot offentlige organer og institusjoner som opptrer som tjeneleverandører. Foto: RIF

RIF: - Konkurrerer ikke på like vilkår mot offentlige organer og institusjoner som opptrer som tjenesteleverandører

I et høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet er Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) kritisk til at enkelte medlemmer ikke konkurrer på like vilkår i konkurransen mot offentlige organer og institusjoner som opptrer som tjeneleverandører.

Departementet har bedt om merknader til en utarbeidet rapport fra en arbeidsgruppe om like konkurransevilkår for offentlige og private aktører.

RIF trekker i sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet frem Forsvarsbygg sin Kulturminneseksjon som et eksempel.

«Et eksempel er Forsvarsbygg sin Kulturminneseksjon som dels gir råd innad til Forsvarsbygg, men også opptrer som aktør i det åpne markedet for prosjekteringsoppdrag/rådgiveroppdrag innen bygningsvern/kulturminner både overfor statlige og kommunale kunder», skriver RIF.

RIF viser i høringssvaret også til andre typiske eksempler på slike institusjoner

- SINTEF (i forhold til beregning av flystøy)

- Norsk institutt for luftforskning - NILU (i forhold til måling/beregning av luftkvalitet)

- Norsk institutt for vannforskning - NIVA (i forhold til miljøovervåking)

- Telemarksforskning (i forhold til utredning innen skolestruktur)

- Norsk institutt for bioøkonomi – NIBIO

Mener det offentlige som aktør har fordeler

RIF fremhever at det offentlige som aktør i markedet har fordeler.

«Det offentlige betaler ikke skatt og har derfor lavere kostnader enn private bedrifter. Det offentlige kan heller ikke gå konkurs, og kan dermed oppnå bedre vilkår hos leverandører. RIF viser til at det imidlertid også er andre forskjeller som gjør at det offentlige ikke konkurrerer i markedet på like vilkår som private; et eksempel kan være at det offentlige ofte er selvassurandør og således slipper kostnader til ulike forsikringer», skriver RIF.

Organisasjonen fremhever også at det er et konkurranseproblem at det offentlige ikke nødvendigvis opererer med krav til avkastning og at det er fare for at den delen av virksomhet som opererer i markedet blir subsidiert av midler som egentlig skal gå til å ivareta «samfunnsoppgaver».

Krever regnskapsmessig skille og utskilling som egen juridisk enhet

I sitt høringssvar mener RIF at det må være et minstekrav at det innføres et regnskapsmessig skille mellom den delen av den offentlige virksomheten som skal operere som aktør i markedet og den øvrige delen av virksomheten.

RIF mener også at det i mange tilfeller være det enkleste om den delen av den offentlige virksomheten som skal operere i markedet, skilles ut til en egen juridisk enhet.

RIF støtter arbeidsgruppes flertall som foreslår at det etableres et kontrollregime for å sikre etterlevelse av markedsaktørprinsippet, men at kontrollen legges til et uavhengig tilsyn.