<p></p><p>FINSK OG NORSK SISU: Om halvannet år kan skientusiaster glede seg til vinterføre hele året når skianlegget SNØ på Lørenskog står klar til bruk. I disse dager pågår montasjen av stålkonstruksjonen, og her er representanter fra entreprenør og stålleverandør samlet ved toppen av anlegget. Bak fra venstre prosjekteringssjef Lars Fosterud, BetonmastHæhre, prosjektleder Erlend Nicolaisen, BetonmastHæhre og prosjektleder Risto Haapaniemi, Ruukki. Foran: Prosjektsjef Andreas Engebretsen, BetonmastHæhre og design manager Mika Jäsperlä, Ruukki. Foto: Tuva Skare</p>Design manager Mika Jäsperlä i Ruukki har vært sentral i prosjekteringen verdens største innendørs skisenter i Lørenskog. Foto: Svanhild BlakstadRuukki og BetonmastHæhre på vinterparken SNØ. Foto: Tuva SkarePå vei opp til toppen av bakken i vinterparken SNØ. Foto: Svanhild BlakstadDelegasjonen fra den finske stålleverandøren Ruukki på vei mot toppen av vinterparken SNØ. Foto: Svanhild BlakstadProsjektsjef Andreas Engebretsen (t.v) og prosjektleder Erlend Nicolaisen i BetonmastHæhre på en av de 190 stålsøylene som utgjør bærekonstruksjonen på råbygget. Foto: Tuva SkareAnleggsleder Marcin Mioskowski i BetonmastHæhre. Foto: Tuva SkareProsjektingeniør Marie Eng i BetonmastHæhre. Foto: Svanhild BlakstadUtsikten fra toppen av bakken i vinterparken SNØ. Foto: Tuva SkareStålleveransen på prosjektet utgjør ca 2300 tonn. Foto: Tuva SkareDet har vært utfordrende å frakte stålfagverkene på semitrailer opp anleggsveien på byggeplassen. Foto: Tuva SkareDet går med store stålmengder på prosjektet. Foto: Tuva SkareDenne delen av fjellet vil være synlig inne i skihallen når anlegget står ferdig. Foto: Tuva SkareFra byggingen av stålkonstruksjonen i øverste del av anlegget. Foto: Tuva SkareBetonmastHæhre og Ruukki samarbeider tett på det som skal bli Norges første innendørs skianlegg. I bakgrunnen ses stålkonstruksjonene som det finske selskapet har designet, levert og montert. Foto: Tuva SkareProsjektsjef Andreas Engebretsen i BetonmastHæhre (t.v) og Ruukkis sjef for skandinaviske prosjekter, Risto Haapaniemi er godt fornøyd med samarbeidet på vinterparken SNØ i Lørenskog. Foto: Tuva SkareBetongarbeidene i det som skal bli et servicebygg i tilknytning til skihallen pågår for fullt. Foto: Svanhild BlakstadAlle betongfundamentene til søylene har ulik kotehøyde. Det er en høydeforskjell på 90 meter fra topp til bunn av bakken i anlegget. Foto: Tuva SkareProsjektsjef Andreas Engebretsen i BetonmastHæhre presenterer prosjektet før befaring på byggeplass. Foto: Tuva Skare3D-modell av vinterparken som viser utfordring med høyspentmaster. Foto: Tuva Skare

Har stålkontroll på vinterparken SNØ

På Lørenskog er stålskjelettet på verdens største innendørs skiarena i ferd med ta form i terrenget.

Byggingen av Norges første – og etter sigende verdens største – innendørs skianlegg er godt i gang. Montasjen av råbygget startet i slutten av mai, og stålskjelettet på det 50.000 kvadratmeter store innendørs skianlegget er nå godt synlig i terrenget like ved E6.

BetonmastHæhre Romerike er totalentreprenør for prosjektet, som skal stå ferdig i januar 2020.

For tiden jobber mellom 10 og 15 mann fra finske Ruukki Construction med stålmontasjen. Ruukki står for både design, produksjon og montasje, og elementene blir fraktet på semitrailere direkte fra Finland til byggeplassen på Lørenskog, som ligger i bratt terreng.

– Transport og logistikk er krevende, og det har vært spesielt utfordrende å få fraktet fagverk som er over 20 meter lange på semitrailere opp den svingete og bratte anleggsveien, sier prosjektleder Erlend Nicolaisen i BetonmastHæhre Romerike, til Byggeindustrien.

Bærekonstruksjonen består av 190 stålsøyler, som står på betongfundamenter hvor samtlige har ulik kotehøyde. Søylene varierer fra 10 til 27 meter. Også disse blir transportert direkte fra fabrikken i Finland.

Stålleveransen alene utgjør cirka 2300 tonn. Design manager Mika Jarpelä i Ruukki har vært sentral i konstruksjonen av stålsystemet og besøker byggeplassen onsdag denne uken sammen med en rekke kollegaer fra det finske selskapet.

– Vi leverer ganske mange spesielle og spennende prosjekter når det kommer til arenaer og idrettsanlegg, og dette er ett av dem. Her er det veldig mange detaljer og komplekse konstruksjoner, men det har vi løst gjennom et godt og tett samarbeid med arkitekt, fundamentkonstruktør og entreprenør, sier han til Byggeindustrien.

Langrennsløype i taket

Anlegget består av to hoveddeler, en kald sone og en varm sone. Skisenteret i den kalde sonen vil huse et snødekt område på rundt 40 000 kvadratmeter – et areal som tilsvarer fem fotballbaner. Alpinbakken vil bli cirka 500 meter lang og ha tre løp, med bredde fra 40 til 100 meter og en høydeforskjell på 90 meter. En langrennsløype på omtrent en kilometer i lengde og fem meter i bredden skal henges fra takkonstruksjoner i nedre del av bakken. Den vil bestå av 120 komponenter og veie cirka 400 tonn, som utgjør omtrent en femtedel av total stålmengde.

Tett samarbeid

Så langt er prosjektet i rute, og BetonmastHæhres prosjektleder opplyser at de har to fremdriftsfronter. Om kort tid vil også fasade- og takmontørene rykke inn på byggeplassen når stålmontasjen er ferdig.

– Ruukki har vært med fra tidlig fase og har god kjennskap til prosjektet. Det er mange detaljer som ikke har vært ferdig prosjektert, og derfor har det tette samarbeidet med dem vært helt avgjørende for å finne løsninger og holde tidsskjemaet, sier Nicolaisen.

Han forteller også om svært omfattende grunn- og betongarbeider på prosjektet.

– Grunnarbeidene utgjør en betydelig del av kontraktssummen, og det er gjort enorme masseuttak og masseforflytninger, både av løsmasser og fjell. Vi har tatt ut cirka 150 000 kubikkmeter, og når det kommer til betong så har det gått med cirka 200 kubikk pr dag i snitt.

Hvis alt går som planlagt vil bygget være tett i januar 2019 og stå ferdig nyttårsaften samme år.

I tilknytning til skihallen kommer det også opp et bygg med servicetilbud, som vil inneholde blant annet utstyrsleie, butikker, servering, treningssenter og kontorer. Dette utgjør den såkalte varme sonen av prosjektet. Tett inntil skianlegget skal det også bygges hotell og flere boliger.

Anlegget er tegnet av Halvorsen & Reine og byggherre er Vinterparken AS, som eies av Selvaag Gruppen, Canica og Baumann Invest.

3D-modell av kald sone i vinterparken SNØ. Foto: Tuva Skare