Lanserer BIM-bibliotek for VA-bransjen

Et forsknings- og utviklingsprosjekt ledet av vann- og avløpsetaten i Oslo kommune og programvareleverandøren Trimble har resultert i et bibliotek med digitale 3D-modeller av VA-bransjens produkter.

Det skriver Trimble i en pressemelding.

I tillegg til Oslo VAV og Trimble har også Vianova Plan og Trafikk, Baezeni, Norske Rørgrossisters Forening og Norsk Vann vært bidragsytere i FoU-prosjektet, heter det i meldingen.

Terskelen for å prosjektere i 3D er, ifølge pressemeldingen høy i VA-bransjen, og da spesielt i kommunal sektor. Derfor prosjekteres det fortsatt mye i 2D, skriver Trimble.

– Det nye BIM-biblioteket vil gjøre det betydelig enklere å gå over til 3D-prosjektering og bygge opp 3D-kompetansen i kommunene, sier Mats Fensholt, prosjektleder og Trimbles ansvarlige i FoU-prosjektet.

– Vi tror derfor produktbiblioteket sterkt vil fremme bruken av BIM i VA-prosjekter. Målet er at alle skal klare å bruke 3D, sier han.

Det tekniske utgangspunktet for prosjektet har vært Trimbles åpne modellbibliotek 3D Warehouse og 3D-verktøyet SketchUp. Grunnen til valget er at disse begge er fritt tilgjengelige og har blitt de facto-standarder på sine områder, skriver Trimble.

3D Warehouse er, ifølge pressemeldingen, litt begrenset med tanke på detaljerte og målriktige fagprodukter som kan utnyttes profesjonelt innen VA. Det er dette FoU-prosjektet har tatt sikte på å gjøre noe med, sammen med litt egeninnsats fra VA-bransjens egne aktører.

Alle produktleverandører har fått fri tilgang til SketchUp og 3D Warehouse for å kunne legge inn sine produkter med tilhørende FDV-dokumentasjon i egne VA-objektkataloger i biblioteket.

Oslo VAVs rolle i FoU-prosjektet har vært å bidra med faglige råd og utprøving av resultatene. Etaten har også laget et komme-i-gang-hefte og et eget demoprosjekt for å lette innkjøringen.

– Et allment tilgjengelig produktbibliotek bestående av leverandørenes 3D-modeller kan bidra sterkt til bedre samkjøring og forvaltning av infrastrukturen under bakken, uttaler Terje Rødberg i Oslo VAV.