Norsk betongbransje ligger langt fremme

I forrige uke var en rekke fremtredende personer i den internasjonale betongbransjen samlet til ERMCO-konferansen i Oslo. Denne samlingen viste at vi i Norge utvilsomt ligger langt fremme med å ta i bruk ny teknologi innen betongfaget.

Rundt 300 personer deltok på arrangementet i Oslo i slutten av forrige uke – et arrangement som høstet mye skryt fra både de internasjonale besøkende og de norske deltakerne. Mange nevnte at dette er den beste ERMCO-konferansen noen sinne.

ERMCO står for European Ready-mixed Concrete Organization og er altså en sammenslutning av internasjonale ferdigbetongprodusenter. ERMCO-konferansen arrangeres kun hvert tredje år, og det legges ned store ressurser i arrangementet både fra lokalt hold og fra sentraladministrasjonen.

En viktig del av arrangementet er selvsagt en rekke innlegg om og rundt betongfaget. Betong er verdens mest brukte byggemateriale – og står hver eneste dag for en rekke hverdagsprosjekter, men også mye spektakulært rundt om på kloden. På selve konferansen ble det holdt 45 faglige innlegg – de fleste av de med internasjonale innledere.

Flere av disse innleggene omhandlet betongens utvikling og morgendagens utfordringer – både sett fra konkurranse med andre byggematerialer – og ikke minst også hvordan man stadig kan forbedre produktet, håndteringen og selve produksjonen. Gjennom innleggene som ble presentert er det liten tvil om at den norske byggenæringen, og den norske betongbransjen, ligger helt fremme i tetsjiktet når det gjelder å jobbe moderne, fremtidsrettet og med den nyeste teknologien. Dette ser vi gjennom hele betongens verdikjede. Sementen som både blir produsert og importert til Norge er laget i moderne fabrikker, hvor fokus på miljøutslipp har stått sentralt i mange år. Norcems fabrikker i Brevik og Kjøpsvik har vært gjennom betydelige oppgraderinger de senere årene, og dette merkes.

Betongfabrikkene har også vært gjennom en rivende utvikling, og bruker topp moderne teknologi i sin produksjon. Nå er det selvsagt store variasjoner rundt om i landet og den enkelte fabrikk – men gjennomgående har utviklingen vært enorm – og det brukes hvert år store ressurser både til utvikling, fornying og forbedringer rundt om på fabrikkene. Ikke minst gjelder dette gjennom bruk av moderne og digitale hjelpemidler, som skal gjøre produksjonen mer strømlinjeformet, gi enda bedre kontroll og oversikt rundt alle aspekter ved fabrikken - ikke minst transportdelen, som er så viktig for ferdigbetongbedriftene.

Nettopp gjennom det å ta i bruk moderne teknologi er hva som skiller mange utenlandske betongvirksomheter og den norske ferdigbetongbransjen. I Norge blir det satt av ressurser til hele tiden å ta i bruk moderne utstyr, som skal gi bedre effektivitet og kontroll. Så når vi hørte om hvilke løsninger man jobbet for å ta i bruk i enkelte land gjennom presentasjonene på konferansen, er dette konsepter som man har brukt her i Norge i lang tid. Dessuten har vi jobbet frem gode måter å gjennomføre arbeidet på gjennom skiftende årstider, blant annet ved å få stadig bedre effekt av ulike tilsetningsstoffer. En østerriksk delegasjon ble blant annet overrasket over at vi klarte å holde så høy produksjon gjennom vinteren. I Østerrike falt betongvolumet drastisk i løpet av den tøffeste vinterperioden – slik er det ikke her hjemme.

Dermed er det liten tvil om at den norske betongbransjen ligger langt fremme, og med hvordan det arbeides i og rundt bransjen, bør det forbli slik i lang tid fremover. Norsk betongbransje fikk en meget god læringsperiode gjennom utviklingen av condeep-plattformene i Nordsjøen – noen man har tjent på siden. Men kompetansebyggingen har fortsatt også siden – noe vi tror blant annet den gode kunnskapsdelingen som foregår mellom de ulike leddene i verdikjeden i den norske byggenæringen skal ha mye av æren for. Betongbransjen har alltid hatt et bredt og engasjert kompetansemiljø, blant annet gjennom ulike foreninger. Dette er med på å bygge opp og styrke faget – og gjør at dette miljøet vil stå seg godt og stadig videreutvikle seg. Det trengs også – for kampen om fremtidens oppgaver blir tøff – hvor nye krav både til kvalitet, finish og miljøavtrykk vil dominere.