Portalen

Ved Damsgårdssundet i Bergen har Strand AS ført opp Portalen for BOB Eiendomsutvikling AS.

Fakta

Sted: Bergen sentrum

Prosjekttype: Nybygg, leiligheter

Bruttoareal: 7.000 kvadratmeter

Byggherre: BOB Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Strand

Arkitekt: OG Arkitekter

Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB og RIAku: Holst og Valen l RIV og RIGeo:
Multiconsult l RIE: Sønnico l RIBr: Firesafe l RIVA: Sweco l Energiberegninger: Trond Wickman

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Fyllingen Maskin l Anleggsgartner: Tommys Hage og Anlegg l Ferdigbetong: Unicon l Armering: Celsa Steel Service l Spennarmering: Spennteknikk Constructions l Plattendekker: Con-Form l Hulldekker: Nobi Voss l Gulvstøp/summing: Hummervoll Industribelegg l Glassfasade, speil i portalen: Accord Glassbygg l Stålsøyler: Ågotnes Sveis l Taktekking: Protan Entreprenør l Blikkenslager: Os Blikk l Rekkverk: Montal l Tømrer: Byggmesteren Vest l Maler: Format Maling l Parkett, dører og listverk: Format Gulv og Interiør l Mur og flis: Bergen Mur og Puss l Rørlegger og sprinkler: Flow Bjørgvin l Rørlegger under bygg: VA-Teknikk Vest l Elektro og ledelinjer: Sønnico l Ventilasjon: VVT l Baderomskabiner: Norac l Heiser: Ing. Stein Knutsen l Branntetting, brannporter og branngardiner: Firesafe l Lås og beslag: Låssenteret l Klatrevegg: Unisport og Tjelmeland Frik-
sjon l Kjøkken: HTH l Vinduer, dører og byggevarer: Optimera

Bygget er tegnet av OG arkitekter AS og ført opp i totalentreprise. Smedsvig Landskapsarkitekter AS har planlagt uteområdene.

Bygget har seks etasjer med leiligheter og en parkerings- og bodetasje. Samlet areal er 7.000 kvadratmeter. Byggestart var i september 2016, og portalen ble overlevert 9. mai i år.

Anleggsleder Robert Hagen i Strand forteller at byggingen har gått bra, selv om logistikk alltid er en utfordring i sentrumsnære områder med lite riggplass og trange gater og sjøen tett på bygget.

100 leiligheter

Portalen har 100 leiligheter som varierer fra 43,5 til 74 kvadratmeter. Standarden er høy og kjøperne hadde en rekke tilvalgsløsninger. Leilighetene har gode solforhold. Det er innglassede balkonger fra andre etasje og opp. På taket er det en stor felles takterrasse.

Både leiligheter og uteområder har universell tilkomst. I parkeringsetasjen er det 44 biloppstillingsplasser.

Fornøyd byggherre

Utbyggingsdirektør Ole Herbrand Kleppe i BOB Eiendomsutvikling sier at han er meget godt fornøyd med bygget om med samarbeidet med totalentreprenøren Strand.

– Strand har gjort en flott jobb med Portalen og vi er meget godt fornøyd, sier Kleppe.

Portalen ble i utgangspunktet tegnet av arkitekt Tor Lund i LUND & partnere Arkitekter AS, som senere har gått inn i OG Arkitekter AS. Lund har vært prosjektleder for arkitektfag, mens Cand arch Ida Kleve har vært prosjektarkitekt.

Ida Kleve forteller at Portalen skal sees i sammenheng med Treet, høyhuset ved siden av.

– Disse ble i sin tid utformet av LUND & partnere Arkitekter, som en avslutning av boligrekken langs Damsgårdssundet opp mot den massive Puddefjordsbroen. Disse to bygningskroppene skaper balanse mot den store brokonstruksjonen og fremstår som klare og lettleselige massiver; et stående og et liggende. Det liggende bygget, Portalen, har fått navnet sitt fra byggets signatur, en stor åpning i bygningsmassen, sier Kleve.

Foruten å gi luft og sjøutsikt til nabolaget, fungerer portalen som inngangsparti og overdekket uteareal felles for beboerne.

– Langs veggene snor det seg en klatrevegg og en buldrevegg. Hele himlingsflaten er dekket med speil som gjør at portalen virker dobbelt så høy, samtidig som den gir et spennende lysspill når vannflaten projiseres ned igjen på felles-
arealene, legger Kleve til.

Byggets vertikalkommunikasjon (heis og trapp) er plassert på begge sider av bygningens portal. Bygget har midtkorridor og leilighetene er således enten rettet mot sjøsiden i nord eller solsiden i sør.

– Bygget er kledd med Swisspearl Autmn Leaves Reflex plater, som gir en gylden og variert overflate og glir godt inn i rekken av bygg med rustrøde og varme overflater. Den gylne rammen holder på en nøkternt fargelagt glassfasade. Spenningen mellom det varme fasadematerialet og det kjølige glasset gjør at elementene fremhever hverandre, sier Kleve.

I den skreddersydde innglassingen er det bakt inn avrennings-løsning for fasade- og balkongvann og luftinntak for ventilasjon. Det var i tillegg viktig at glasset kunne åpnes fra gulv til tak for å få mest mulig luft og utefølelse inn på balkongen. Feltenes oppdeling av fasaden gir et bevisst modulisert og rasjonelt uttrykk. Nyanseforskjeller mellom rekkverk, glassfelt, balkongskillevegger og bakenforliggende fasade er nøye vektet for å skape en fasade som gjenspeiler et tydelig hierarki: den gylne rammen, glasset, leilighets-/ etasjeskiller og til sist, hvert enkelt glassfelt. Det enkelte glassfeltet blir referansen til den menneskelige skala. Planløsningen for de minste leilighetene er, i likhet med bygget, rasjonell og effektiv. Det er lykkes å gi leilighetene bra med lys og man har fått til sammenhengende rene overflater.

Blant byens beste takterrasser

Daglig leder, partner og landskapsarkitekt Arne Smedsvig i Smedsvig Landskapsarkitekter forteller at i øst er fjorden nærmeste nabo med Portalen. Her kobles bygget sammen med resten av Damsgårdssundet via havnepromenaden og sikrer beboerne adkomst til sjøsiden.

– Uteområdene på vestsiden av Portalen ligger over parkeringskjeller. Her har det likevel blitt tilrettelagt for store grøntområder, både med plenflater og staude- og buskbed. Dette er den mest aktive delen av uteområdene, med bocciabane, buldrevegg, sjakk, slakk line og ikke minst en 12 meter høy klatrevegg under tak. Det er lagt vekt på variasjoner i dekket og gjentakelse i bruk av farger. Fargebruken på fasadedetaljer er videreført ut i forplassen med rekkverk, møbler og gummidekker i blåtoner, sier Smedsvig.

Landskapsarkitekt Nora Helleland i Smedsvig Landskaps-arkitekter sier at uteområdene inneholder høykvalitetsprodukter, med møbler fra Vestre, belysning fra Louis Poulsen. Vegetasjonen er satt sammen av over 30 ulike typer planter, valgt ut med tanke på prydverdi, årstidsvariasjon og å være tørke- og vindtålende.

– Takterrassen må være en av Bergens beste. Her det lagt til rette med utekjøkken under tak og det er lagt opp til at beboerne kan dyrke selv i store plantekasser i sandblåst svartstål. I ytterkantene er det etablert store, sammenhengende plantefelt som med tiden vil bli frodige skjermer som gir ly mot vinden uten å ta vekk den fantastiske utsikten mot Ulriken, sier Helleland.

I portalen midt i bygget har de også funnet plass til to klatrevegger, den ene 12 meter høy.

Betong og stål

Portalen ligger på sprengsteinsmasser ved sjøkanten i Damsgårdssundet, rett sør for Treet og Puddefjordsbroen. Tomten er 2,6 mål.

Bygget har rektangulær form. Parkeringsetasjen har bærevegger og søyler av plasstøpt betong. Videre opp har bygget plattendekker, stålsøyler og noen Con-Form betongvegger. Balkonger, trapper og repos er prefabrikkerte. Det er hulldekker over portalen. Taket er flatt, isolert og tekket.

Fasadene har innglassede balkonger på langsidene, brune Swisspearl plater på gavlveggene og i portalen og innslag av royalimpregnert trekledning og steinforblending. Fasadematerialene er vedlikeholdsvennlige og har lang levetid.

Det er parkett på gulv i stue, kjøkken, soverom og hall og flis på baderom. Fellesareal har flis eller belegg. Det er faste himlinger i leilighetene og systemhimlinger i boder i leiligheter og i fellesareal.

Portalen er prosjektert og bygget etter Tek10. Oppvarming skjer med konvektorer i himling, basert på fjernvarme. Leilighetene har energimerking grønn A eller B. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning (et aggregat i hver leilighet).

Da aktiviteten var på topp var cirka 80 personer med på byggingen. Totalt har over 400 personer vært innom byggeplassen. Portalen er ført opp uten fraværsskader.

Miljøvennlig avfukting

Robert Hagen sier at Portalen har gitt Strand nyttig erfaring i miljøvennlig avfukting og uttørking av konstruksjonen.

– Vi har brukt en strømbasert avfukting som er fullstendig fossilfri. Tørr 15 graders luft er tilført via ventilasjonssjakter og trukket ut via røykluker i de fire trappeoppgangene, sier Hagen.


Flere prosjekter