Denne kabelen er et eksempel på et produkt som har en egen unik identifikasjonskode (SGTIN) for hver løpemeter kabel. Med en RFID-leser kan man følge kabelen meter for meter, og blant annet feilsøke eller vedlikeholde.

Skal redusere kostnader i bygge- og driftsfasen

Sammen med Statsbygg og Sykehuset Vestfold har GS1 Norway nå utarbeidet nye retningslinjer for digital identifisering av BAE-næringens produkter. 

Retningslinjene skal sikre at vare- og informasjonsflyten blir enklere, raskere og sikrere i hele verdikjeden.

De nye retningslinjene skal ha kommet etter ønske fra flere aktører i næringen. Statsbygg og Tønsbergprosjektet, eller Sykehuset Vestfold, er to av aktørene som har ønsket å forenkle varemottak i byggeprosessen og forvaltning av bygg i driftsfasen. 

- Sammen med GS1 og representanter fra entreprenør- og leverandørleddet, har de utarbeidet en veiledning til produsenter og leverandører av bygg- og anleggsprodukter for hvordan man skal merke produkter med RFID eller Datamatrix strekkoder, og bruke GS1 sine standarder, heter det i en pressemelding.

Effektiviserer byggeprosesser
- Det nye dokumentet understreker viktigheten av unik identifikasjon og merking av produkter, forteller Knut Mathisen, Senior Industry Development Manager i GS1 Norway.

– Dette er en guide som tilrettelegger for bruk av SGTIN, eller Serialised Global Trade Item Number, som gjør hvert produkt unikt. Merking av ulike produkter, enten det er armatur, kabler, dører eller vinduer, er helt nødvendig med tanke på effektiv logistikk og kostnadsbesparende vedlikehold, legger Mathisen til.

– Ved å bruke globale GS1 standarder for merking sikrer man at vareidentifikasjon er entydig. Den samme informasjonen kan gjenbrukes fra produksjonsfasen - gjennom hele byggeprosessen og i driftsfasen, noe som vil bidra til en mer effektiv vare- og bygglogistikk og bedre forvaltning, drift og vedlikehold. God merking betyr dermed sparte kostnader for aktørene i et livsløp-perspektiv, forteller prosjektleder Inge Aarseth i Tønsbergprosjektet.

– Vi tror bruk av GS1 standarder generelt og GTIN spesielt er fremtiden for å binde den digitale BIM-modellen sammen med de fysiske produktene. Arbeidet med denne veiledningen har vært nyttig og mange bransjeaktører har bidratt, noe som gir oss tro på at denne standarden blir etterspurt fremover. Dette kan gi store effektiviseringsgevinster både i byggeprosessen og under byggets forvaltning, sier Frode Mohus i Statsbygg.