Raske endringer i boligmarkedet

Brått var boligforventningene snudd i det norske markedet. Nå har man gått fra mange pessimistiske røster, til uro for at prisene vokser for raskt. 

Det norske boligmarkedet engasjerer folk flest mer enn noen gang tidligere. Det er ikke spesielt overraskende – mange sitter med store forumer i egen bolig, og prisjusteringer opp og ned føles på lommeboka – uansett om man har planer om å flytte eller ikke. Stadig flere har investeringer i markedet også utover egen bolig – investeringer mange har tjent gode penger på de senere årene.

I fjor fikk prisutviklingen seg en knekk etter en lengre tids oppgang – men nå har vi altså fem måneder på rad med oppgang. Prisveksten ble på sterke 1 prosent i mai – mens den var på 1,8 prosent i april. Også i Oslo, som merket en kraftig nedgang i fjor, har nå opplevd en sterk vekst gjennom flere måneder.

Dermed fikk vi på flere måter en overraskende kjapp omveltning i markedet. En periode var det flere som frontet forventninger om en større kommende nedgang – og at nå skulle markedet for alvor ned etter mange år med oppgang. Men så gikk det nå raskt oppover igjen – som mange i boligmarkedet til det kjedsommelige også har påpekt ville skje. Men det var likevel få som ventet at oppgangen skulle komme såpass raskt og sterkt – og over så store deler av landet.

Nå er det flere som igjen frykter at boligprisene skal skyte videre oppover – og at vi kan få en for rask oppgang i prisnivået – som kan ha flere uheldige konsekvenser. Det finnes de som er pessimistiske både i oppgangs- og nedgangstider.

Ingen kan påstå de sitter med fasiten her – men dette vil i stor grad avhenge av den videre renteutviklingen og hvordan regjeringen stiller seg til videreføringen av boliglånsforskriften. Finansminister Siv Jensen skal komme med sin avgjørelse her innen utgangen av denne måneden. Med veksten vi nå har sett den senere tiden, er nok sannsynligheten blitt større for at forskriften opprettholdes på dagens nivå enn hva som var tilfelle tidligere i vinter. Det pekes på at forventningen om at den skal justeres i seg selv nå har påvirket markedet i positiv retning – så får vi se hvordan dette slår ut når avgjørelsen faller innen få uker. Beholdes denne, og om vi samtidig ser tegnene til flere rentehevinger utover høsten, vil markedsforventningene kunne endres relativt raskt. Boligmarkedet er sterkt drevet av stemninger og forventninger til en videre utvikling. Selv om boliglånsforskriften skulle mykes opp og om rentehevingen skulle utebli, er det ikke noen overhengende fare for at boligmarkedet skulle fyke rett til himmels. Behovet er selvsagt stort flere steder for de riktige boligtypene – men markedet forventes å komme i bra balanse – i hvert til høsten. Men dette markedet har overasket også tidligere – og vil gjøre det igjen.