Brunbjørn lanserer Trygg Skolevei-konsept

Brunbjørn AS har nå lansert Trygg Skolevei-konsept i forbindelse med fiberprosjektet «Lillehammeringen».

Brunbjørn vant vinteren 2018 anbudskonkurransen for det store fiberprosjektet kalt «Lillehammeringen». I sommer skal derfor Brunbjørn grave og legge fiber i deler av Lillehammer Sentrum og har i den forbindelse lansert konseptet Trygg Skolevei.

Trygg Skolevei er et konsept med mål om å øke kunnskap og bevissthet til barn og foresatte om hva som er viktig å tenke på når man ferdes på vei hvor det er arbeid med for eksempel graving. Trygg Skolevei deler Statens vegvesen 0-visjon om ingen ulykker i trafikken. 

Mange ulykker
- Ifølge Arbeidstilsynet er bygg- og anleggsbransjen den næringen med flest antall rapporterte arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall. En regional rapport fra Statens vegvesen viste at det i perioden fra april 2013 til oktober 2017 ble gjennomført 244 regionale prosjektkontroller. 81 prosjekter ble midlertidig stanset som følge av alvorlige feil og mangler. Dette utgjør mer enn 33 prosent av alle kontrollerte prosjekter, heter det i en pressemelding fra Brunvjørn.

Dette er noe av årsaken til at daglig leder ved Brunbjørn, Amund Holberg, tok initiativ til prosjektet Trygg Skolevei.

- Hver vår og sommer kjører jeg forbi entreprenører som graver på og langs veg der de utsetter myke trafikanter for farlige situasjoner. For få har kunnskap og kompetanse til å vite hva som kreves av byggherrer og entreprenører som graver. Dette er også et resultat av manglende kontroller. Vi ønsker å ta samfunnsansvar, få et økt fokus på problemstillingen og bidra til å heve bransjestandarden, sier Holberg.

Trygg Skolevei i Lillehammer
Trygg Skolevei har tatt kontakt med de 10 mest nærliggende barnehagene til hvor det skal graves fiber i Lillehammer i sommer og alle har signert en partneravtaler med Trygg Skolevei. Dette innebærer blant annet at Trygg Skolevei og Brunbjørn forplikter seg til å holde «basismøter» hos hver enkelt barnehage.

Basismøtet går ut på at Trygg Skolevei og Brunbjørn, inviterer med byggherre og underentreprenør til å møte barnehagene og fortelle om «Lillehammeringen».

- Vi har med egenutviklet barnebok, verneutstyr, varsling- og sikringsutstyr, og mini-gravemaskin slik at barna kan ta førerbevis sammen med oss, sier Holberg.

God respons 
Det er gjennomført basismøter i seks barnehager, og de har så langt møtt mer enn 300 barn og ansatte.

- Interessen og entusiasmen for prosjektet har vært meget stor blant alle involverte, legger Holberg til.

Styrer ved Norbana Barnehage, Ivy Ludvigsen, er glad for initiativet og ser frem til at både voksne og barn gjennom dette får økt kunnskap om hvilke krav og regler som gjelder for gravearbeider.

- Det er bra at det blir fokusert på sikkerhet rundt gravearbeid. De fleste av ungene her går til barnehagen. Når vi også er ute på tur betyr sikkerhet alt, og det er noe av grunnen til at vi ønsker å bli Trygg Skolevei-partner, sier Ludviksen.

Barna gleder seg over å få barneboka, refleksvest, lære mer om sikkerhet ved og på byggeplass og dessuten få prøve gravemaskin og verneutstyr.

Prosjektet er nå satt i gang i forbindelse med prosjektet «Lillehammerringen», men tenkes utvidet i forbindelse med nye prosjekter der det er relevant. Etter hvert vil også nærliggende skoler bli omfattet av prosjektet, med tilpasset opplegg og underlag.