Alpinist og teknologiinvestor Aksel Lund Svindal. Foto: Tuva Skare

Entreprenørens marked 2018: Svindal går for gründer-gull

Alpinist Aksel Lund Svindal er vant til at det går raskt i svingene. Nå satser han på selskaper i rask utvikling, og et av dem printer ut reservedeler til byggenæringen.

Aksel Lund Svindal delte noen av sine betraktninger rundt å satse på start-up-bedrifter under Entreprenørens marked 2018.

Den gullvinnende alpinisten har den siste tiden investert i en rekke teknologibedrifter i oppstartsfasen, og har blant annet satset på innovasjon i byggebransjen.

Svindal vedgår at selv om det kanskje er litt tilfeldig at han har plassert tro og penger i innovasjon i byggebransjen, er det ikke så tilfeldig at han har satset på start-ups.

─ Jeg skjønner noe teknologi, selv om jeg ikke skjønner alt, skjønner jeg folk som brenner for noe og som har lyst til å få til noe. Jeg liker mentaliteten i idrett, og mentaliteten til gründere er det nærmeste jeg vet om. Disse menneskene jobber 24-7, ikke ni til fire, sa Svindal.

God delløsning

Da han begynte å investere i teknologi, startet han i et kjent spor, med 3D-printing av slalåmstøvler. Etter hvert har nye nisjer innen 3D-print og nye teknologinyheter blitt større. I dag printer gründer-bedriften Ivaldi ut reservedeler i plast og metall, blant annet til byggenæringen.

Gründer Espen Sivertsen i Ivaldi. Foto: Tuva Skare

Ifølge gründer Espen Sivertsen i 3D-print-bedriften Ivaldi kan en entreprenør spare både tid, penger og miljø på å lage sine egne reservedeler med 3D-printer.

─ Hvis noe mangler på byggeplassen, kan man jo bestille det eller dra og kjøpe det, men typisk er det gjerne én spesifikk del som mangler for at en prosess skal gå effektivt, sa Sivertsen til Byggeindustrien.

Fabrikkvare

Ivaldi kan nå bygge flere mikrofabrikker som produserer nøyaktige, robuste deler på bestilling, og selv om de i dag betjener hele regioner med disse maskinene, er Sivertsen sikker på at man kan komme til et punkt hvor hver byggeplass har sin egen printer for å dekke behovet for enkeltdeler.

─ Ikke bare sparer man tid og penger fordi man slipper å bestille delene, men man sparer også miljøet for transporten, og vi ser også på mulighetene for å bruke resirkulert plast til printing, fortalte Sivertsen.

Ivaldi kan i dag produsere gjenstander som er 30 ganger 30 ganger 30 centimeter.