Andreas Pedersen (t.v.) vant finalen for tømrere. Lars Halvor Grønfjell ble nordnorsk mester i betongfaget. Foto: Jan Eivind Fredly, Aidem Media.

Her er vinnerne i NNM for lærlinger

Andreas Pedersen (19) i Narvik Bygg vant finalen for tømrere da NNM for lærlinger i byggfag ble arrangert i Narvik onsdag. Lars Halvor Grønfjell (19) fra MBA Entreprenør i Mo i Rana ble nordnorsk mester i betongfaget.

Narvik og Narvik Bygg AS har fått sin første nordnorske mester i byggfagene. Andreas Pedersen sørget for hjemmeseier da finalen ble avholdt på Scandic Narvik i dag. Pedersen tok ledelsen under den praktiske øvelsen.

Tømrer-finalistene skulle ifølge en pressemelding bygge et hjørne i bindingsverk. Hjemmehåpet tok med seg ni poeng inn i den teoretiske delen av finalen, ett poeng foran Mathias Pettersen fra Finnmark. Adrian Aleksander Sørensen fikk seks poeng i den praktiske delen.

Andreas Pedersen ga fra seg ledelsen ved å svare feil på de to første spørsmålene i utspørringen. Da de åtte neste satt «midt i», var seieren likevel et faktum.

– Andreas planla arbeidet godt, vinklene i hjørnet var fine og han hadde til og med fått til dryppkanten nede på bordene. God finish og effektiv jobbing, lød dommen fra fagjuryen etter den praktiske oppgaven.

I betongfaget tar Lars Halvor Grønfjell hjem den sjette NNM-tittelen til MBA Entreprenør i Mo i Rana. Det betyr at det kun er tre år at det nordnorske mesterskapet er blitt avholdt uten en vinner fra MBA i ett av fagene.

I fjor vant Fredrik Grongstad i betongfaget, en tittel Lars Halvor Grønfjell forsvarte med glans. Også han tok med seg ni poeng fra den praktiske oppgaven, tre poeng foran Simen Berntsen og Magnus Belles, som begge fikk seks poeng.

– Lars Halvor klarte å bli helt ferdig med den praktiske oppgaven, og var ikke mindre svett etterpå. Fagjuryen mener han har valgt en litt tungvint metode, men jobben er likevel rett og slett bra utført, lød dommen til fagdommerne.

Den praktiske oppgaven i betongfaget var å forskale og armere en bjelke.

Samtlige betongfag-finalister svarte riktig på de tre første spørsmålene i utspørringen, ledet av NESOs Remi Hermann Hanssen. På det fjerde spørsmålet var Lars Halvor Grønfjell den eneste som avga riktig svar. Dermed økte han ledelsen til fire poeng.

Fire av de foregående seirene til MBA Entreprenør kom i en sammenhengende seiersrekke fra 2012 til 2015 – nå kun avbrutt i 2016. Med to seire på rad igjen, blir det spennende å se om MBA Entreprenør kan gjenta prestasjonen med fire på rad.

Neste år arrangeres NNM for lærlinger i byggfag for tiende gang.

Deltakerne i NNM-finalen er fylkesvinner i sitt fag etter innledende runder. Nåløyet for å komme til finalen har vært ekstra trangt i år. Rekordmange lærlinger har konkurrert fylkesvis innenfor tømrer- og betongfaget.

Avviklingen av finalen er todelt:

  • Først skal løse finalistene en praktisk oppgave. Fagdommere bedømmer og gir poeng.
  • Poengene tas med inn i den avgjørende teoretiske utspørringen. Deltakerne skal svare på ti teoretiske spørsmål med publikum til stede i salen. Den med mest poeng etter den praktiske og teoretiske delen, er nordnorsk mester i sitt byggfag.