Brannvesenets eget bilde av brannen i Revac avfallsanlegg i Revetal søndag. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen / NTB scanpix

Økokrim koblet inn i forbindelse med brannen i Re

Politiet har tatt prøver i området rundt gjenvinningsanlegget i Vestfold som begynte å brenne søndag. Har brannen forgiftet miljøet, kan Økokrim overta saken.

– Det er tatt prøver av både luft, vann og jord i området rundt. Vi venter på resultatet, som trolig ikke kommer før tidligst tirsdag, sier politioverbetjent Knut Erik Ågrav i Sørøst politidistrikt til NTB.

Overfor Tønsbergs Blad bekrefter han at politiet allerede har kontaktet Økokrim for å hente informasjon fra den forrige brannen på Revac. Økokrim er instansen som etterforsker miljøkriminalitet.

– Dette kan være en sak for Økokrim. Vurderingen av det tar vi underveis, sier Ågrav.

Ble dømt

Den forrige brannen i Revac-anlegget fant sted i 2014. Den gang utgjorde slokkevannet et problem, ettersom det dro med seg miljøgifter fra Revac ut i Bjunebekken og Aulielva. Dette førte til at minst 1.500 kilo fisk døde i Re.

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim sa den gang at man neppe hadde sett saker med et så stort utslipp av miljøgifter i naturen, og i en straffesak i kjølvannet av hendelsen ble tre ledere i bedriften tiltalt og dømt for miljøkriminalitet.

I forbindelse med den pågående brannen understreker Ågrav at politiet foreløpig har prioritert slukningsarbeid, og at etterforskningen foreløpig er på et tidlig stadium.

Politiet vet foreløpig ingenting om årsak, og Ågrav legger også til at Revac har gjort utbedringer siden den forrige brannen.

– Hovedproblemet i 2014 var jo at slukningsvann rant ut i grunnen. Der har bedriften iverksatt tiltak. Vannet blir samlet i kum, og brukes om igjen og om igjen av brannvesenet. Det skal i utgangspunktet ikke renne ut, sier politioverbetjenten.

– Beklager

Revac har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser, men opplyste i en pressemelding mandag ettermiddag at de bistår myndighetene i forbindelse med brannen.

– Først og fremst vil jeg beklage de belastninger brannen har medført for beboere og nærmiljø. Vi er glad ingen kom til skade i brannen og vårt fokus nå er å få kontroll over situasjonen, sikre miljøet og komme tilbake i drift så raskt som mulig. Dette gjør vi tett samarbeid med redningsetater og myndigheter, sier Anders Aas, daglig leder i Revac AS.

– Det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen. Dette vil bli en del av politiets etterforskning og vi vil bistå politiet så godt vi kan i deres arbeid, sier han videre.

Revac AS er privateid og er blant de største bedriftene i Norge innen behandling av avfall som omfatter elektriske og elektroniske apparater og produkter.

Brenner fortsatt

Den første meldingen om brannen kom i 7-tiden søndag morgen, og mandag kveld pågikk brannen fremdeles.

Den var imidlertid begrenset til en haug med oppmalte hvitevarer inne i en enkelt bygning på resirkuleringsanlegget, og så ifølge brannvesenet ut til å være under kontroll.

De rundt 260 evakuerte fikk likevel beskjed om at de måtte tilbringe nok en natt på hotell. Årsaken til dette var at det fortsatt var fare for at for at hele eller deler av bygget som brenner kunne kollapse. Det kunne i verste fall kan føre til at brannen blusset opp igjen, med mer røykutvikling.

– Det pågår fortsatt slukningsarbeid på stedet, og arbeidet vil pågå utover kvelden og natta for å se om brannvesenet kan komme til ved den haugen det fortsatt brenner i, sa Ågrav ved 19-tiden mandag kveld.