Administrerende direktør Jacob Mehus i Standard Norge. Foto: Standard Norge

- Mer produktiv byggenæring med standarder

Standarder bidrar til betydelig produktivitetsvekst i byggenæringen, ifølge en ny studie.

Det skriver Standard Norge i en pressemelding torsdag.

En ny studie gjennomført på oppdrag fra de fem nordiske standardiseringsorganisasjonene viser at standarder bidrar til vekst i arbeidsproduktivitet i byggenæringen.

Studien antyder at en dobling av beholdningen av tilgjengelige standarder i bygg- og anleggsektoren er forbundet med en økning i arbeidsproduktivitet på 6,9 prosent. Tatt i betraktning den årlige veksten i beholdningen av standarder som er relevante for sektoren, er standardisering forbundet med en årlig økning i arbeidsproduktivitet på 0,6 prosent, skriver Standard Norge i pressemeldingen.

70 prosent positive

1.179 nordiske selskaper som har erfaring med bruk av standarder, har deltatt i studien. 323 av dem er fra byggenæringen. Studien peker på at standarder er særlig viktige i sektorer med komplekse anbudsprosesser, der kvaliteten på varen eller tjenesten er vanskelig å vurdere på forhånd. I bygg- og anleggssektoren vektlegger cirka 70 prosent av respondentene standardenes positive virkninger når det gjelder forenkling av anbudsprosessen, skriver Standard Norge.

Seks av ti respondenter sier at standarder er et godt virkemiddel for å følge den teknologiske utviklingen.

– Det digitale samfunn er helt avhengig av at vi har felles spilleregler som grunnlag for videre vekst og utvikling. Det er for eksempel umulig å se for seg en framvekst av smarte byer hvis ikke samspillet mellom ulike teknologier fungerer. Standarder sikrer at teknologiene fungerer sammen og sørger for høy kvalitet på tjenestene, sier administrerende direktør Jacob Mehus i Standard Norge.

Studien antyder at så mye som 39 prosent av veksten i arbeidsproduktiviteten og 28 prosent av veksten i BNP i de nordiske landene i perioden 1976 til 2014 er knyttet til standardisering, heter det i pressemeldingen.

Forbedret markedsadgang

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier dette ikke er overraskende.

– Denne studien bekrefter at standardisering er viktig for økt produktivitet i næringslivet som i neste omgang skaper gevinster for økonomien som helhet. Standarder er også et effektivt virkemiddel for å spre og bruke kunnskap og teknologi, noe som blir viktigere og viktigere for Norge, uttaler Isaksen.

Han får støtte fra NHO.

– Vi ser at spesielt for små økonomier som Norge, er markedsadgang essensielt. Standarder forenkler eksport, de strømlinjeformer veien til utenlandske markeder, og gir virksomheter muligheten til å påvirke framtidige rammebetingelser på sitt felt. De gjør jobben enklere, slik at du kan konsentrere deg om de viktigste tingene, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO.

Hver tredje virksomhet i studien oppgir, ifølge pressemeldingen fra Standard Norge, forbedret markedsadgang som den viktigste årsaken til å bruke standarder.

Dette er de viktigste årsakene til at selskapene bruker standarder, ifølge undersøkelsen:

  • Forbedre markedsadgang (34 %)
  • Forbedre produkt-/tjenestekvalitet (32 %)
  • Redusert risiko (26 %)

Studien er gjennomført av Menon Economics og Oxford Research med støtte fra Nordic Innovation.