Enorme vekstambisjoner rundt Oslo

Det er liten tvil om at hovedstaden har vært gjennom en enorm vekst det siste tiåret. Men nyetableringene og omveltningene har vært minst like store i områdene rundt Oslo.

Asker og Bærum har vært populære områder og kommuner som har opplevd sterkt innflyttingspress gjennom mange år, men både Follo og Romerike har de senere årene også opplevd en helt ny tid. Titusener av nye innbyggere har kommet til og etableringen av nye virksomheter har vært enorm. Den stadig økende tilflyttingen har skapt flere nye store byer og tettsteder - og både tomtepriser og boligmarkedet når hele veien nye høyder. Det er fortsatt relativt stor prisforskjell om man skal etablere seg i Follo eller Romerike kontra Oslo sentrum - men gapet minsker. Det er likevel slik at de mer usentrale områdene i de to regionene kan lokke med store eneboliger for samme pris man må gi for en middels stor leilighet midt i byen. Det er derfor ikke rart at det er økende interesse blant unge i etableringsfasen om å flytte ut av byen - men ikke for langt unna landets viktigste arbeidsområde - og da er nettopp Follo og Romerike ideelle for denne gruppen.

Dette er selvsagt de aktuelle kommunene fullt klare over, og de bruker nå store ressurser på å bygge opp nye bolig- og næringsområder for å lokke til seg nye innbyggere. Utbyggingen har over tid vært usedvanlig høy både på nedre og øvre Romerike, med Lillestrøm og Jessheim – i tillegg til Lørenskog, som de store motorene.

I Follo har de også over tid jobbet for å legge til rette for økt utbygging, og i siste utgave av Byggeindustrien og her på bygg.no har vi skrevet om at Ski og Oppegård, som slås sammen til Nordre Follo i 2020, hittil har regulert nesten 9.000 nye boliger frem til 2030. Men ambisjonene stopper ikke med dette. Tar man med planer man vet kommer, så er tallet minst 14.300 nye boliger, som da vil bety en omfattende tilflytting til regionen – og som selvsagt bidrar til å generere en videre kraftig vekst for hele Follo-regionen.

Med så mange nye boliger vil innbyggertallet gå kraftig opp, noe som igjen vil kreve nyinvesteringer innen utbygging og utvikling av helse- og omsorgstilbud, nye undervisningsbygg samt ulike kulturbygg – og andre servicerettede tilbud. Dette vil opplagt gi store oppgaver til byggenæringen. De som opererer i Oslo og i nabokommunene, vil i mange tiår fremover sitte midt i et mer eller mindre konstant utbyggingsområde.

Et annet viktig og avgjørende element om randsonene skal klare å gjennomføre veksten de nå legger opp til, er om man klarer å stable på beina en god nok kollektivutbygging. Hverken Oslo eller de omkringliggende områder klarer å ta denne veksten ut gjennom økt privatbilisme – denne veksten må tas kollektivt – og da med skinnegående tilbud som hovedsatsningsområde. Klarer man å få til dette – vil områdene rundt Oslo fortsette den enorme veksten og utviklingen i lang tid fremover.