Byggeindustrien møtte Ski-ordfører Hanne Opdan og Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold på en av mange byggeplasser i de to kommunene, GreverudTorget i Oppegård.

Nordre Follo vil få 9.000 nye boliger frem til 2030, men ordførerne ønsker seg mer

Ski og Oppegård kommune slås sammen til Nordre Follo i 2020, og hittil er det regulert nesten 9.000 nye boliger der frem til 2030. Allikevel ønsker begge ordførere seg enda flere boliger.

Et notat som Oppegård-rådmann Lars Henrik Bøhler nylig la frem viser at det er 8.815 boliger som er under regulering eller allerede er regulert i Oslos nye nabokommune frem til 2030. Tar man med planer man vet kommer, så er tallet minst 14.295.

– Ser du på den samlede kapasiteten vi har tenkt å bygge opp på sosial infrastruktur, så trenger vi faktisk å bygge mer, sier Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold (H) til Byggeindustrien.

– Vi kan ikke kjøre på med for store barnehager og skoler. Derfor er vi opptatt av å se på flere områder for transformasjon. Vi ønsker ikke å bruke store områder på transport og logistikk, legger han til.

Sjøvold får støtte av ordførerkollega i Ski, Hanne Opdan (Ap).

– Vi er opptatt av å bygge ut infrastruktur. Ski kommune kan se ut som den har mye areal, men ser man på fargekartet, og hva slags areal det er, så har vi ikke plass til store arealkrevende næringer i dag - og ser ikke hvor vi skal få plass heller. Vi må enten få boligbyggingen tilstrekkelig opp eller tilpasse infrastruktur etter den boligbyggingen som faktisk skjer. Sett fra mitt ståsted ønsker vi å få opp takten. Det er nå markedet og oppmerksomheten er her, mener Ski-ordføreren.

I rute

Ski og Oppegård ble tidlig enige om å starte sammenslåingsprosess. De ønsket også å få med seg flere av Follo-naboene, men de takket nei.

Den nye kommunen grenser mot Oslo i nord, og har lenge vært en populær tilflytningskommune for blant annet barnefamilier som ønsker å flytte ut av hovedstaden samtidig som de fortsatt vil jobbe der. Follobanen korter ned reisetiden til Oslo ytterligere, og blir en enda større trigger for befolkningsveksten. Begge ordførerne er klare på at sammenslåingen og befolkningsveksten har gått fint.

– Vi må klare å kjøre sammenslåingsprosessen samtidig som det er full aktivitet i kommunen. Det er klart vi bruker en del interne ressurser på dette. Så langt har vi i Oppegård hatt god fremdrift. Det gjelder reguleringsplaner, kommune-
planarbeid og ikke minst våre egne prosjekt knyttet til sosial infrastruktur, sier Sjøvold.

Han legger heller ikke skjul på at en sammenslåing betyr et større fagmiljø og mer variasjon i kompetansen til ansatte, som igjen vil gjøre Nordre Follo bedre rustet til veksten som kommer.

Dialog med utbyggerne

– Vi samarbeider veldig godt, men vi er fortsatt to separate kommuner. Utbygningsavtaler må foregå i den enkelte kommune, men jeg er ganske sikker på at vi i hovedtrekk vet om hverandres planer, skyter Opdan inn.

Ski har enda større utbyggingsplaner enn Oppegård, og bare i den nye bydelen Ski Øst kan det på litt lengre sikt komme 6.000 nye boliger.

– Vi har lagt planer for veldig mye i Ski, og det er mye på trappene. Vi holder i disse dager på å organisere oss litt annerledes for å ta imot den store pågangen fra utbyggere som ønsker å realisere prosjektene sine, sier Opdan.

– Selvfølgelig styrer markedet det litt, men vi vil nå planlegge absolutt alle prosjektene vi har, og vil derfor at utbygger spiller inn antall boenheter de har planlagt. Dette gjør vi for å være skodd for fremtidige skole- og barnehagebehov. Vi har fått mye informasjon, men vil nå ha alt på bordet. Derfor har vi invitert de store utbyggerne til en tettere dialog, og det opplever vi at de også har ønsket seg, legger hun til.

Grenseprosjekt

Foreløpig er det de aller fleste steder to parallelle løp, men i grenseområdene mellom de to kommunene har allerede plansamarbeidet kommet i gang.

– I grenseområdene har vi et spesielt fokus på å jobbe sammen om hva vi gjør. Vi har blant annet bestilt kartlegging av den sosiale infrastrukturen der, og på grensene kan det være behov for endringer. For vi kommer ikke til å behøve mindre skoler i Kolbotn fordi vi har en skole i Ski, sier Sjøvold.

Han bruker Greverud skole som eksempel. I skolebruksplanen Oppegård kommune nylig la frem skisserte man omfattende tiltak for alle skolene i kommunen unntatt den. Der har man i stedet satt i gang midlertidige tiltak i påvente av sammenslåingen.

– Det er et grenseprosjekt, og man har tilsvarende kapasitetsproblem på andre siden av grensen, så her kan vi gjøre noe sammen. Vi har mange planer i dette grenseområdet, sier Oppegård-ordføreren.

– Vi har stor tro på at vi skal lykkes i å utvikle våre tettsteder. Både Kolbotn og Ski, men også de mindre tettstedene vi har, føyer Opdan til.

Får beredskapssenter, vil ha politihøgskole

Foruten Follobanen, er det største byggeprosjektet i det som blir Nordre Follo det nasjonale beredskapssenteret som bygges på Taraldrud i Ski kommune et steinkast fra Oppegård-grensen. Men selv om det har vært mye støy rundt støyen, tror ingen av ordførerne at prosjektet vil legge en demper på boligbyggingen.

– Vi ser ikke at beredskapssenteret påvirker negativt. Det er en urolighet i deler av befolkningen som bor i det området nå, men jeg har ikke noen bekymring fra utbyggerne. Jeg tror de føringene departementet har lagt inn, vil være et godt verktøy for å håndtere støygrensene, sier Sjøvold.

Begge ordførerne håper dessuten at den nye Politihøgskolen vil bli lagt til den nye kommunen, slik at man utnytter synergiene et beredskapssenter vil skape.

– Når vi tar denne store belastningen på vegne av nasjonen, håper jeg Justisdepartementet føler seg forpliktet til å gi noe tilbake til oss, sier Oppegård-ordføreren, og peker på at hans kommune ikke har noen statlige arbeidsplasser per i dag.

Mens Ski-ordføreren forteller at de har spilt inn Rosenholm som et aktuelt område. Hun viser til at dette er rett ved Oslo-grensen, og også rett ved Holmlia – hvor mange har ytret ønske om flere synlige politifolk i nærmiljøet.