Terskelen for å komme inn på boligmarkedet må ikke bli for høy

Over tid har boligprisene steget kraftig i Norge. Spesielt i sentrale strøk har prisene mangedoblet seg, og dette har gjort at de som har vært inne på markedet har hatt mulighet til å bygge seg opp formuer, mens andre har sett at terskelen for å komme seg inn har blitt stadig høyere.

Er du i dag nyutdannet med normal inntekt, uten spesielt stor egenkapital eller foreldre i ryggen som kan backe deg opp økonomisk – og i tillegg er singel – vil du kunne få problemer med å komme deg inn på boligmarkedet i de største byene. I hvert fall om du vil bo sentralt – noe veldig mange ønsker med sin første bolig. Prisene har steget kraftig de senere årene - og terskelen for å komme inn på markedet i dag er uoverkommelig for stadig flere.

Dette er en utvikling det i praksis ikke er så enkelt å få gjort noe med, gitt markedet vi i dag har og på mange måter ønsker å ha. Boligmarkedet i Norge er overordnet meget bra - og er en viktig bidragsyter til å opprettholde velferdssamfunnet vi er så stolte av. Gjennom mange tiår har myndighetene i stor grad lagt til rette for at flest mulig skal eie sin egen bolig for å skape en finansiell trygghet og et solid fundament for den enkelte. Dette er blant annet gjort gjennom økonomisk fordelaktige ordninger for boligeierne. Samtidig har disse ordningene også bidratt til at det har vært og er finansielt fordelaktig å investere i boligmarkedet. Kombinert med en stadig større sentralisering og over tid for lav utbygging, har presset på de sentrale områdene stadig økt. Stadig økende tomtepriser, mer kompliserte byggeprosesser og byggekrav, medfører at byggekostnadene også har steget – og det koster i dag mye å kjøpe en ny bolig av en viss størrelse om man ønsker en sentral beliggenhet. Det er en utvikling som ikke vil snu. Sammenlignet med flere andre europeiske storbyer, er det fortsatt ikke unormalt høye priser i for eksempel Oslo.

Det er likevel viktig å sikre at terskelen for de som skal investere i sin første bolig ikke blir for høy. Det kommer stadig frem forslag og gode tanker rundt hvordan man kan sikre dette – men det er foreløpig ikke kommet noen forslag som favner de som trenger det mest på en god nok måte. Alle reguleringer og justeringer har selvsagt flere nedsider.

OBOS kom tirsdag på banen med en ordning de mener skal gjøre det lettere for noen å kjøpe sin egen bolig. De har lansert konseptet Bostart, som kort fortalt går ut på at kjøperne kan velge mellom to prisalternativer. En ordinær pris eller en lavere pris gjennom OBOS Bostart. Prisene gjennom Bostart skal ligge 10-15 prosent under ordinær pris. Velger man denne løsningen ligger det inne en klausul om at OBOS får retten til å kjøpe boligen tilbake når kjøper ønsker å selge. OBOS betaler da en pris som er lik den kjøper har kjøpt boligen for, justert for endring i boligprisindeksen til Eiendom Norge. I første omgang gjelder dette OBOS sitt prosjekt Ulvenparken i Oslo - men de utelukker ikke at dette også kan benyttes på andre prosjekter fremover.

Det gjenstår å se om dette blir en suksess – men nå kan enkelte i hvert fall få muligheten til å komme inn i markedet til en noen lavere pris. Ulempen er at den ikke kan selges i et fritt marked. Vi tror uansett at mange vil kunne hoppe på dette – og 10-15 prosent lavere pris, kan utgjøre hele forskjellen for enkelte.

Å opprettholde målet om at flest mulig skal eie sin egen bolig er noe som fortsatt skal gjelde i Norge. Da er det også viktig å se til at terskelen nå ikke blir enda høyere for en stor gruppe av landets befolkning. Boligpolitikken er et viktig virkemiddel for å utnevne sosiale ulikheter i Norge – men den senere tids utvikling viser at dette ikke fungerer like godt som tidligere.

Nå er det ikke slik at det er en menneskerett å bo i de meste sentrale strøkene i byene – og prisene utenfor sentrum er en rekke steder på et helt annet nivå enn inne i sentrum. Å bygge opp gode kollektivtilbud i og rundt de store byene vil derfor også være et viktig virkemiddel til å gjøre nye boligmarkeder enda mer attraktive – noe man bør fokusere på i enda større grad.