Bettina Sandvin

Vegvesenet inviterer til markedsdialog om E16 Fagernes - Øylo

- Vi inviterer entreprenører til å tegne veien sammen med oss. Dette er et utviklingsarbeid hvor vi trekker entreprenøren med oss i planlegginga, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet. 

Prosjektet med utbedring av strekningen E16 Fagernes-Øylo i Valdres er ikke av de aller største med en ramme på om lag 500 millioner kroner, men det inneholder en nyskapning.

- Tradisjonelt gjør Vegvesenet ferdig hele planleggingen med ferdige fattede vedtak om reguleringsplan før vi går til entreprenørene og ber om pris. Nå vil vi vinne erfaring med tettere integrering av entreprenørens kompetanse med vår egen ekspertise på planlegging, sier Sandvin.

Regelverket for kvalitetssikring av store offentlige prosjekter forutsetter kvalitetssikring både etter konseptvalg og etter reguleringsplan. Først da har Vegvesenet mulighet til å gå til entreprenørene. E16 Fagernes-Øyslo går under grensen for KS-prosesser, og egner seg slik sett for utprøving.

- Det må være en fin utfordring både for oss og entreprenøren å samarbeide om en reguleringsplan hvor vi etter vedtak i kommune også samarbeider om å realisere prosjektet, mener Sandvin.

Statens vegvesen kan spille på ulike kontraktsformer.

- Vi har hatt samspillskontrakter hvor vi deler oppside og nedside med entreprenøren. Vi har pågående OPS-kontrakter, rene totalentrepriser og utførselsentrepriser. Vegvesenet er interessert i flest mulig verktøy som kan gi samfunnsmessig optimal gjennomføring avhengig av prosjektets karakteristika, påpeker Sandvin. 

Vegvesenet arrangerer en dialogkonferanse på Gardermoen 31.mai om dette prosjektet. Les mer om samlingen her.