Sigmund Stenhaug fra politiet deltok på kontrollen i Soknedal og tok promilletester av sjåførene. Arbeidstilsynet og Skatteetaten var også på plass. Foto: Statens vegvesen

Stor kontroll av lønns- og arbeidsvilkår på E6 Soknedal

Tidligere denne måneden troppet en stor delegasjon kontrollører opp på prosjektkontoret i Soknedal, der bygging av ny E6 nå pågår for fullt. Hensikten med kontrollen er å bekjempe sosial dumping og kriminalitet på Vegvesenets anlegg.

– Hensikten med en slik kontroll er å bekjempe sosial dumping, ulovlige lønns- og arbeidsvilkår og å avdekke annen kriminalitet, sier Tor Ødegaard, regional koordinator i Region midt i Statens vegvesens krimenhet til vegnett.no. Førsteinntrykket er at prosjektet i Soknedal opptrer ryddig.

Krimenheten i har i flere år jobbet med kriminalitet knyttet til trafikant- og kjøretøyområdet. I fjor fikk de utvidet sitt mandat til også å gjelde virksomheten vår på veg.

Flere instanser var med på kontrollen på E6 i Soknedal i Trøndelag. Arbeidstilsynet intervjuet 25-30 arbeidstakere hos entreprenør og underentreprenører om lønns-, arbeids- og boforhold. Politiet utførte promilletester og sjekket dokumentene til sjåførene. Skatteetaten sjekket at innberettet lønn og skatt stemmer overens med virkeligheten.

– Vi ønsket å kontrollere et stort vegprosjekt for å bedre kompetansen hos de ulike instansene. Det er også ressursbesparende å utføre kontroller sammen, både for de som kontrollerer og de som blir kontrollert. Slik kan vi bruke informasjon gjensidig, og vi slipper å etterspørre samme informasjon flere ganger, sier Ødegaard, som fasiliterte kontrollen.

– En annen gevinst ved en slik kontroll, er den forebyggende effekten. Entreprenører og underentreprenører ser at de kan bli kontrollert. Det er også bra for sikkerheten til de ansatte, de får følelsen av å bli fulgt opp, sier Ødegaard.

– Prosjektorganisasjonen i Soknedal var positive og la forholdene godt til rette for kontrollen. Vi har ikke noen konkrete resultater ennå, men så langt ser forholdene ryddige ut, sier Ødegaard. Nå skal de kontrollerende virksomhetene sjekke data de har samlet inn.

– Denne kontrollen var den første i sitt slag i Region midt. Jeg kjenner heller ikke til at det blir gjort liknende kontroller i andre regioner. Vi er foreløpig på stadiet der vi prøver oss fram. Alt i alt var denne kontrollen veldig positiv. Jeg håper det lar seg gjøre å få til flere slike i fortsettelsen, sier Ødegaard, som også legger til at de har god støtte fra krimenheten i dette arbeidet.