Slik kan stasjonsområdet på Stabekk bli seende ut. Illustrasjon: NSW Arkitektur

Ole Wiig: Misforstått vern hindrer utvikling

Arkitekt Ole Wiig i NSW Arkitektur mener to gamle hus i Bærum bør rives for å utvikle nytt torgområde ved Stabekk stasjon, og han får støtte fra en ny fagrapport.

Det skriver Budstikka i en artikkel på sine nettsider.

Wiig og NSW Arkitektur har fått i oppdrag fra eierne av Stabekkhusene AS å se på muligheten for å utvikle et torg på stasjonsområdet på Stabekk. WSP Engineering er hyret for å vurdere den antikvariske verdien av to hus som da må rives.

– Her står vi overfor to valg. Enten blir det et nytt og levende torg, ellers så bevares to gamle hus som ikke lenger har bevaringsverdi. Det siste alternativet vil ikke være et godt valgt, det vil kunne stoppe stedsutviklingen og etableringen av et livskraftig stasjonstorg på Stabekk, sier Ole Wiig til Budstikka.

I slutten av mai avgjør kommunestyret i Bærum skjebnen til de to byggene. Budstikka mener politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet vil sørge for et flertall for riving.

Fagrapporten fra WSP Engineering konkluderer med følgende:

«De to bygningene er sterkt ombygget og har som enkeltbygninger som eksempler på sin byggemåte og tid, ikke arkitektonisk eller kulturhistorisk verdi. Som del av kulturmiljøet ved stasjonsområdet har de en viss kulturhistorisk verdi fordi de sammen med øvrige bygninger og anlegg bidrar til å gi området tidsdybde. De kan bidra til forståelse av hvordan området tidligere var utformet med andre ferdselsårer. Det er imidlertid ikke mulig å forstå denne sammenhengen uten tilleggsinformasjon i form av historiske bilder, kart eller beskrivelser».

I en epost til Byggeindustrien skriver Wiig at problemstillingen slett ikke er isolert til Stabekk.

– Selv om dette er en utfordring på Stabekk, er den ganske typisk for en rekke steder rundt om i landet hvor det er ønskelig aktive møtesteder ved transportknutepunktene, og hvor misforståtte bevaringshensyn hindrer en fremtidsrettet by- og stedsutvikling, uttaler han.