Viktig bevilgning til karbonfangstprosjektet

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem tirsdag lå det inne en viktig tilleggsbevilgning som kan vise seg å få stor betydning for både norsk klimapolitikk og den norske byggenæringen.

Det har gjennom flere år vært arbeidet med og forsket på metoder for fangst og lagring av CO2. Norcem har ligget helt i front i dette arbeidet – og har vært ett av tre prioriterte prosjekter man har jobbet med.

I en periode har man nå fryktet at disse prosjektene skulle havne på vent med bakgrunn i mangel av tilstrekkelig støtte for å kunne opprettholde satsingen. Tirsdag ble det derimot klart at regjeringen nå går inn for å prioritere Norcems fangstprosjekt. I dette ligger det også inne en tilleggsbevilgning på 80 millioner kroner slik at man kan jobbe videre med prosjektet. Bevilgningen til demonstrasjonsprosjektet blir med overføringen fra 2017 totalt på 280 millioner kroner.

Regjeringen foreslår at Norcems fangstprosjekt videreføres i et forprosjekt – og dette skal ferdigstilles sommeren 2019. Ifølge Norcem skal dette være nest siste etappe på vei mot verdens første sementfabrikk med fullskala CO2-fangst.

Dette er dermed en meget viktig bevilgning som kan få store konsekvenser for både norsk betongnæring og byggenæringen i sin helhet - men vil også lunne bli meget viktig for miljøarbeidet i internasjonal målestokk.

Betong er i dag verdens mest brukte byggemateriale – og vil spille en viktig rolle i samfunnsutviklingen i all overskuelig fremtid. Forsking på utvikling av karbonnøytral betong har dermed stor betydning – og det var selvsagt helt riktig og avgjørende at regjeringen satte inn ekstra ressurser i dette viktige forskningsarbeidet – noe annet hadde vært særdeles uheldig. Vi har liten tro på at nettopp denne tilleggsbevilgningen er noe som vil bli forhandlet bort i diskusjonene i Stortinget, slik at Norcem nå for alvor kan sette i gang neste steg i dette banebrytende arbeidet. 

Folk flest har nok ikke fått med seg viktigheten av dette arbeidet, men det kan naturligvis få stor innvirkning på landets totale klimautslipp om prosjektet går slik som teknologene hos Norcem og HeidelbergCement nå håper.