Regjeringen går videre med Norcems CO2-fangstprosjekt

Regjeringen har i dag lagt fram status for det norske demonstrasjonsprosjektet for fangst og lagring av CO2 og foreslår en tilleggsbevilgning på 80 millioner kroner i 2018. De har valgt å satse videre på Norcems prosjekt i Brevik.

Bevilgningen til demonstrasjonsprosjektet blir dermed 280 mill. kroner, inkludert overførte midler fra 2017. Forslaget til bevilgning for 2018 vil dekke forprosjektering av transport, lager og inntil to fangstanlegg.

Regjeringen har utredet demonstrasjonsprosjektet for fangst og lagring av CO 2 siden 2015. Høsten 2017 ferdigstilte fangstaktørene Norcem, Yara og Fortum Oslo Varme konseptstudier for fangst som nå har blitt kvalitetssikret.

- Regjeringen vil tilby Norcem støtte til å gjennomføre forprosjekt av CO 2-fangst ved deres sementfabrikk i Brevik. Av de tre fangstanleggene som er utredet og vurdert har Norcem de beste forutsetningene for å gjennomføre et vellykket prosjekt. De har god gjennomføringsevne, og relativt lav kostnad per tonn CO 2 fanget sammenlignet med de andre prosjektene. Sementindustrien er også en vesentlig bidragsyter til globale klimagassutslipp, skriver de i en pressemelding.

Dette er hyggelig og svært positivt, sier Per Brevik, direktør for bærekraft og prosjektansvarlig i HeidelbergCement.

- Karbonfangstprosjektet vårt i Brevik er modent, og vi har fått gode tilbakemeldinger hele veien. Vi er i en unik posisjon for å kunne løfte fram teknologi for karbonfangst i sementindustrien, og Norge har nå muligheten til å utvikle en fleksibel verdikjede for fangst, transport og lagring av CO 2 som andre kan koble seg på.

Men, det er et forslag som er lagt frem, og det skal behandles i Stortinget før vi kan sette i gang igjen.

Per Brevik er uansett veldig glad for at regjeringen ser mulighetene som finnes i karbonnøytrale betongprodukter.

- Betong er verdens mest benyttede byggemateriale, og det er viktig at vi sammen tar ansvar for utviklingen av den helt nødvendige klimateknologien skal vi nå målene i Paris-avtalen, sier han.

Blir fangstprosjektet en realitet, har Norcem og HeidelbergCement en unik mulighet til å realisere sin visjon om å kunne levere karbonnøytrale produkter i 2030; som de første i verden.

Ekstern kvalitetssikrer vurderte at Fortum Oslo Varmes opprinnelige prosjekt har større risiko i gjennomføringen, både knyttet til lang rørledning, frykt for aminutslipp nær storby og organisasjonens prosjekterfaring. Samtidig er kostnadsanslaget betydelig høyere enn hos de andre fangstaktørene. Dette taler mot å gå videre med forprosjektering av Fortum Oslo Varme. Fortum Oslo Varme (FOV) har levert nye opplysninger som nå vurderes av ekstern kvalitetssikrer. Når kvalitetssikringen er ferdig, vil regjeringen vurdere om FOV skal tilbys støtte til å gjennomføre et forprosjekt ved energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud.

Regjeringen anbefaler ikke å videreføre prosjektet ved Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn grunnet lavt læringspotensial sammenlignet med de to andre aktørene og usikkerhet rundt andre forhold ved anlegget. Yara mener det ikke er industrielt fornuftig å videreføre deres prosjekt.

Når forprosjektering er gjennomført, vil regjeringen gjøre en ny vurdering og invitere Stortinget til eventuelt å fatte en investeringsbeslutning. Regjeringens målsetning for arbeidet med CO 2-håndtering er å bidra til at teknologien blir et kostnadseffektivt klimatiltak globalt.

- Vi har nådd en milepæl i det norske demonstrasjonsprosjektet. Jeg er glad for å kunne anbefale videreføring til forprosjekt, selv om mye arbeid gjenstår før vi vet om vi har et prosjekt vi kan legge fram for Stortinget for investeringsbeslutning. Da må kostnadene være akseptable og prosjektet bidra til kunnskapsspredning og teknologiutvikling internasjonalt, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.