Foyntaket

Skanska Norge AS har satt opp et flott og særegent leilighetskompleks på taket til Foyn Kjøpesenter i Tønsberg.

Fakta

Sted: Tønsberg

Prosjekttype: Leiligheter

Prosjektkostnad: 98,5 millioner kroner eks. mva

Bruttoareal: 4.657 kvadratmeter

Byggherre: Foyn Eiendom (Folksom)

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: KB Arkitekter

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB: WSP Engineering l RIV: Protekno l RIE: Projekt & Enøk Partner l RIBrann: Norconsult l RIAku: Akustikk-Konsult l RIByFy og energi: Skanska Teknikk

Underentreprenører og leverandører: Stikking/oppmåling: Geoingeniørene l Gartnerarbeider: Håkonsen & Sukke l Rørlegger: Olaf B. Terjesen l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: Xpert Installasjon l Heiser: OTIS l Rigg: Mesa Stilas l Grunnarbeider: R O Larsen Maskin l Peling: Seabrokers l Fundamentering: Willy N Andersen l HD elementer: Contiga l Vegger og trapper: Con-Form l Stålarbeider: Metacon l Mur og puss, flis og naturstein: Mur og Flisarbeid, Tveiten & Riis Murerfirma l Tømrerarbeider: GST Byggmontering l Fasadeelementer: Timbeco Norge l Vinduer: Nordan l Dører: Swedoor, Daloc l Lås og beslag: Sikkerhetskompaniet l Taktekking og membraner: Icopal Tak, ByggPartner l Blikkenslagarbeider: Blikkenslagmester Vidar Hansen l Malerarbeider: Malermester Buer Drammen l Himlingsarbeider: GHV l Fast bygginnredning: R3 Entreprenør l Anleggsgartner: Haakonsen og Sukke l Brannisolering/-tetting: Bygg og Brannsikring l Solavskjerming: Fram Markiser og Persienner l Gulvstøp: Gulventreprenøren l Stålrekkverk og trapper: Vika montering l Glassrekkverk: Creo Nordic l Riving og sanering: R3 Entreprenør

Det var i november 2016 at Skanska startet med rivning av yttervegger og lettere konstruksjoner, før de startet byggingen av leilighetene på toppen av kjøpesenteret.

– Leilighetene er en kombinasjon av rehabilitering og nybygg som er bygget på det eksisterende taket, i tillegg til at det er bygget ut en akse i den ene enden av bygget, sier prosjektleder Annichen Bechholm Lindland i Skanska Norge til Bygge-industrien.

52 leiligheter

Prosjektet omfatter totalt 52 leiligheter, den største på 141 kvadratmeter. Samtlige leiligheter har gode planløsninger. Byggemåten er stål- og hulldekke der det er satt opp nye kon-struksjoner. Utvendig fasade er en kombinasjon av royalimpregnert trekledning og cembritplater.

– Ytterveggselementene er kledd på stedet, noe som også gjelder innvendig kledning. Byggherren utførte for øvrig noen forsterk-ninger i eksisterende bygg på både fundamenter og søyler, opp-lyser Lindland.

Kunstgress

Gulvet i leilighetene er vanlig A-plan med parkett, det er satt opp lettvegger og innvendig er taket kledd med gips-himling.

– Vi har også etablert et morsomt utomhusareal på taket. Men last-kapasiteten på det eksisterende taket er veldig begrenset, så det er lagt på kunstgress for å spare vekt. I FDVen har vi skrevet at beboerne ikke må sette ned for eksempel teltplugger, cricket-bøyler eller andre skarpe gjenstander på kunstgresset, da tekkingen ligger bare noen centimeter under kunstgresset, sier prosjektlederen.

Utfordrende logistikk

Hun forteller at det har vært utfordrende å bygge et leilighetskompleks oppe på et tak, spesielt fordi Foyntaket ligger midt i sentrum av byen.

– Alle materialer måtte løftes opp og på plass, og vi har bare hatt en tårnkran til rådighet. I hovedsak har alle materialene blitt løftet opp med denne. Logistikken har satt oss på prøve, og et problem har vært at folk har måttet bruke 13 innganger til butikker og kontorer samt til varelevering. Dette har selvfølgelig stilt krav til sikkerhet. Vi har hatt mange diskusjoner om hvordan ting skal løses til beste for senteret og tredje person, sier Lindland.

Lokale underentreprenører

Derfor er hun glad for at prosjektet har unngått personskader.

– Det skyldes at vi har hatt utrolig høyt fokus på HMS, sier Lindland.

Hun forteller at Skanska i byggeperioden har benyttet flere lokale underentreprenører, og at selskapet er veldig fornøyd med valget av disse.

I bygget er det to heiser. Den ene i det eksisterende bygget har fått både ny sjakt og heis, mens den andre har beholdt den eksisterende sjakten, som har blitt bygget på med ytterligere to etasjer. I den første delen av prosjektet er det leiligheter i plan fire til åtte, mens den andre delen har leiligheter i plan fire og fem, samt loftstuer i plan seks.

– En oase

Det er KB Arkitekter AS som har tegnet det flotte leilighets-komplekset, der sivilarkitekt Roland Borgvin-Burgess har vært ansvarlig arkitekt for prosjektet.

– Vi har forsøkt å skape en oase i byen, og ønsket en god blanding av ulike leilighetsstørrelser. På den måten når vi ikke bare de med mye penger, men også for eksempel aleneforeldre med en trangere økonomi, sier Borgvin-Burgess til Byggeindustrien.

– Nytt liv i byen

– Han mener at det nye leilighetstilbudet i Tønsberg vil gi folk en ny opplevelse av byen.

– Vi ønsket å skape et nytt liv i byen, noe Tønsberg virkelig trenger, sier arkitekten.

Han legger vekt på at KB Arkitekter har hatt en veldig fin prosess med kommunen både når det gjelder formgivning og kvartalsinndeling av prosjektet.

– Et viktig mål for oss var å dele opp bygningsmassen slik at de to bygningskroppene ikke henger sammen. På den måten relat-eres boligkomplekset bedre til den eldre bygningsmassen på den andre siden av veien, sier Borgvin-Burgess, og legger til at et annet viktig moment var hvordan bygningen skulle fremstå mot Tønsberg Torg.

– Den skulle ikke ta noe fra torget, men samtidig skulle den bidra til ny arkitektur i bybildet.

– Godt samarbeid

KB Arkitekter ønsket også å bruke mye treverk i boligkom-plekset for å mykne opp opplevelsen av de harde overflatene som torget representer fra før.

– Vi valgte dessuten en varm brunfarge i treverket som appellerer til følelsen av bolig, understreker han.

Den innvendige designen av leilighetene har også vært viktig, både når det gjelder valg av farger og materialer.

– Selv de minste leilighetene på snaue 40 kvadratmeter oppleves som luftige, og med god kontakt med omkringliggende område. Vi er veldig godt fornøyd med det ferdige resultatet, og for øvrig med hele samarbeidsprosessen med entreprenøren, sier Borgvin-Burgess.


Flere prosjekter