Aukra omsorgssenter

DCIM\100MEDIA\DJI_0037.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0041.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0043.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0045.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0042.JPG

Når den gamle sjukeheimen sjaltes ut, vil det nye pmsorgs-senteret kunne tilby 30 beboerrom og 20 omsorgsleiligheter, i tillegg til aktivitetssenter, base for hjemmetjenesten og en bydelskafe.

Fakta

Sted: Aukra

Prosjekttype: Helsebygg

Bruttoareal: 5.400 kvadratmeter

Byggherre: Aukra kommune

Byggherreombud: ÅF Solid Consult

Totalentreprenør: HENT

Kontraktsum eks. mva.: 136 millioner kroner

Arkitekt: Per Knudsen Arkitektkontor

LARK: Agraff

Rådgivere: RIB: Aas-Jakobsen Trondheim l RIB Spennarmering: ThiLT Engineering, CCL Norway l RIV, RIE: Sweco Norge l Rådgiver dørmiljø: Beslag og Sikkerhetsrådgiveren l Rådgiver storkjøkken og leveranse: Metos

Underentreprenører og leverandører: Elektro: EL 24 l Rørlegger: Rørleggersentralen l Ventilasjon og SD-anlegg: Energima l Blikkenslager: Langvas l Prefab betongtrapper: Cementprodukt l Innstøpningsgods: Invisibleconnections l Kjøkkeninnredning og garderobe: StudioSigdal l Stålkonstruksjoner: Lønnheim Stålbygg l Branntetting og -isolering: RH Prosjekt l Branngardiner: HABY Norske Sjalusier l Dører: Nordic Dørfabrikk l Ståldører: Firesafe l Elementleverandør, tak og yttervegg: JaTak Fræna l Flis- og teglleverandør: Fliskonkurrenten l Flislegger: Snekker Nachtigall l Glass og aluminium: Glassmester Solbjør l Grunn- og utomhus: Odd Småge l Foldevegg: Amundsen l Parkettgulv: Bo Andrén l Gulvavretting: RS Gulv l Gulvbelegg og maler: UMMF l Heis, rullebånd og trapper: LiftTech l Himling: Modulvegger l Innredning hyller og skap: Grande Interiørtre l Leverandør maskiner på vaske- og skyllerom: KEN Norge l Lås og beslag: Låsservice Ålesund l Radonsperre: Tentex l Mur- og tømrerarbeid: Betonorte Norge l Tømrer: Carlings l Oppmåling: Buset l Plasstøpt betong: TurboConstroi Norge l Skinner og takheis beboerrom: ETAC l Trapper og rekkverk: Midthaug l Solavskjerming: Vental l Taktekker: Icopaltak l Taktilmerking: Taktilia l Vinduer: Nordan l Trelast og byggevarer: Optimera l Innredning bad: Bano l Spilehimling og møbelpanel: Otretek l Helsemøbler, lameller, gardiner: Kontorvarehuset Møre og Romsdal

– Vi regnet på kostnadene med å  renovere den sykeheimen, men fant raskt ut at det lønte seg ikke. Kommunen har manglet omsorgsleiligheter med heldøgnsomsorg. Vi hadde et behov for et mer differensiert tilbud, og med dette nye omsorgssenteret blir tilbudet nå mer sammensatt, forteller Aukra kommunes prosjektleder, Gerd Nerbø.

Per Knudsen Arkitektkontor, total-entreprenør HENT og landskaps-arkitektene i Agraff Arkitektur gikk seirende ut av en avholdt pris- og designkonkurranse om det nye om-sorgstilbudet. For pasienter med demens og andre med behov for heldøgns omsorg, ble det lagt vekt på å utvikle planløsninger som kunne gi disse trygge rammer. Hovedinngangen er lagt i nordøst, med resepsjon, dagsenter, bydelskafe, kjøkken, administrasjons-arealer og andre fellesfunksjoner i første etasje. Omsorgsboligene på cirka 40 kvadratmeter, er plassert i andre og tredje etasjer, mens sykehjemmet ligger noe mer diskret mot vest, knyttet sammen med et mellombygg med ett av to trappe- og heisrom.

Konkretisert bestilling

I samspillsfasen, som ble satt i gang i januar 2016, ble det knadd videre på romprogrammet. – Deler av rom-programmet var ikke spesifikt nok. Det var oppgitt en spesialfunksjon som vi ikke oppfattet hva betød. Det viste seg å være en skjermet avdeling. Vi hadde lagt den i andre etasje, men hadde vi visst det, hadde vi lagt arealene i første etasje, forklarer Nina Kielland i Per Knudsen Arkitektkontor.

– Men i et nært samarbeid med bygg-herren som konkretiserte, gikk vi inn i problemstillingene. Ved at HENT kunne komme med en kostnadskalkyle, kom vi frem til en løsning som alle var fornøyde med. Fordelen er å kunne gå inn i en dialog med kommunen som er bestiller, og få totalentreprenøren til å kalkulere hva det vil koste. Det er jo det som gjør samspillsfasen til en fin samarbeidsform, poengterer Kielland.

Nerbø forteller at samspillsfasen startet med sju ulike fag-grupper, der deres fagområder ble diskutert. Etter hvert som arbeidet skred frem og stadig mer ble avklart, ble faggruppene redusert. Etter at en omforent løsning kom på bordet, ble prosjektering satt i gang i august. – Det var en veldig nyttig øvelse, og artig å jobbe sammen med arkitek-tene, som var lydhøre, gode å diskutere med og løsningsorienterte, sier Nerbø.

HENT underskrev kontrakten for det 7.400 kvadratmeter store prosjektet i juni 2016, og hadde fysisk oppstart på tomta i november 2016. Svein Hasse Ovesen har vært prosjektleder i gjenn-omføringsfasen. – Dette omsorgssenteret skiller seg ut, ikke bare med tomte-plassering og gode materialvalg. Men også fordi det avgir et stort fotavtrykk, det er jo god plass på Aukra. Det var et fokus på at det skulle tilpasses nær-miljøet her. Det ruver derfor ikke i terrenget, og gjør senteret også mer praktisk, lettere tilgjengelig og mer brukervennlig, sier Ovesen.

Den kjellerfrie konstruksjonen er i plasstøpt betong, og har tradisjonelle bindingsverksvegger med teglfor-blending.

– Men for å få slankere dekker og færre bærende søyler i fasaden er det brukt spennarmerte dekker. Det er en mye tidligere brukt og tradisjonsrik arm-eringsmetode, som kommer igjen i enkelte prosjekter. Dette gir bedre arealutnyttelse og byggherren får større muligheter når det gjelder fleksibiliteten i bygget, sier Ovesen.

Værhardt

Aukra er en øy rett ut mot Atlanter-
havet, her er det både brått skiftende vær og tidvis kraft i vindkastene.

– I forkant var vi noe bekymret for vindstyrken med tanke på tårnkrana vi brukte. Det kunne ha vært kritisk med lengre avbrudd, men vi var heldige. Til sammen måtte vi stoppe bruken av krana i kun to timer, forteller Ovesen.

Arkitekt Kielland forteller at det i samspillsfasen ble bestemt at fasadene skulle oppgraderes fra fibersementplater til tegl og trepanel. – Det er brukt en finsk tegl, i tillegg er panelet av typen Superwood som er trykkbehandlet og jernvitrolbehandlet. Superwood har veldig gode egenskaper i det værbitte og fuktige klimaet som Aukra kan by på. Det var veldig bra at kommunen bevilget ekstra penger til tegl, det er med på å gi prosjektet et verdig uttrykk. Vi er opptatt av at senteret og omsorgsboligene ikke skal se ut som en institusjon, men et hjem.

Inn i resepsjonen og fra bydelskafeen er det en siktlinje ut mot uteanlegget og grøntanlegget i sør. Utomhusanlegget er påkostet, og har flere skjermede arealer for å søke ly for vinden, samt et hønsehus med fire høner velvillig utlånt av en lokal bonde. Det er to sansehager, den ene er tilknyttet den skjermede avdelingen i sykehjemsdelen.

Velferdsteknologi

Sammen med 13 andre kommuner i Møre og Romsdal har Aukra kommune inngått en kontrakt på velferdsteknologi. – Det er lagt til rette for mange typer teknologier, eksempelvis digitale tilsyn, sier enhetsleder Siri Halvorsen.

– Det er sensorer på rommet. Dersom noen går ut av senga eller faller ut, går alarmen umiddelbart. Det kan legges inn indivi-duelle begrensninger i en sone i bygget, og det kan program-meres for hver enkelt beboer. Beboerne skal få størst mulig frihet til å bevege seg på størst mulig område, samtidig som vi har en trygghet for at vi kan bistå dersom det oppstår et akutt behov, forteller enhetsleder institusjon, Siri Halvorsen.

– Systemet er basert på samtykke. Teknologien er ikke der for at vi skal spare personell, men for å yte bedre tjenester til beboerne, avslutter enhetsleder for hjemmebasert omsorg, Nina Tomren.


Flere prosjekter