Gudbrandsdalslågen har satt store områder under vann i Ringebu kommune. Jernbanebrua og Randklev bru på Fv319, Vestsidevegen, nederst i bildet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Deler av Glomma når flomtopp natt til mandag

NVE ber folk være forsiktige selv om flommen på Østlandet har blitt nedgradert. Glomma ned mot innsjøen Øyeren er ventet å nå flomtopp natt til mandag.

– Vi er fortsatt i en flomsituasjon på et nivå som anses som alvorlig, med oransje nivå over store områder, sier Ann-Live Øye Leine, vakthavende hydrolog ved flomvarslingen til Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), i en pressemelding søndag kveld.

NVE meldte tidligere samme dag at det ikke lenger er rødt nivå på flomvarselet noen steder i Norge. Samtidig ba de folk om å være forsiktige.

Søndag kveld var varselet oransje for Glomma nedstrøms til Rena, Gudbrandsdalslågen, Vorma og nedre deler av Drammensvassdraget. Det samme gjelder for Glomma ned mot Øyeren, og i Trysil-området.

– Selv om det er nedgradert, er det fortsatt alvorlig. Det er mye vann som skal gjennom vassdragene, opplyste Leine søndag.

Innsjøen Øyeren i Akershus og Østfold venes å nå flomtoppen først tirsdag, mens i Mjøsa venter NVE at flomtoppen nås 20. mai.

Hydrologen ber folk som bor ved de store innsjøene, om å flytte verdiene om de har mulighet til det.

Ifølge hydrologen er værprognosene gunstig, og hun ser ikke noen grunn til at flomnivået vil bli hevet tilbake til rødt.

– Det er ingen nedbør av betydning. Det er fortsatt høye temperaturer, men det er ikke nok snø i fjellene til at det kan føre til mer stigning, men folk må følge med på varsom.no, sa Leine.

Riksvei 3 mellom Rena og Koppang er åpnet for trafikk, veien er også åpnet ved Rasta, noe som gjør at hovedveien gjennom Østerdalen er åpen. E16 mellom Kløfta og Masterud var fortsatt stengt søndag kveld.