Regjeringskvartalet og valg av materialer

Det har vært mye debatt rundt valg av materialer til bruk i regjeringskvartalet, og nå har Kommunal- og forvaltningskomiteen sendt inn sin innstilling til behandling i Stortinget.

Her heter det blant annet at Stortinget ber regjeringen sørge for at regjeringskvartalet blir et ledende eksempel på reduksjon av skadelig miljøpåvirkning og fremme av klimavennlige løsninger i offentlig byggeri, at det legges særskilt vekt på klima- og miljøfotavtrykket til materialene som benyttes i byggingen av regjeringskvartalet og at regjeringskvartalet skal stå som et eksempel på god norsk byggeskikk og arkitektur, og at tre skal være et viktig element i det nye regjeringskvartalet. I tillegg ber man om at det skal legges til rette for at bygging av regjeringskvartalet skal bidra til innovasjon og utvikling hos norske leverandører i tråd med målene for Nasjonalt program for leverandørutvikling.

Byggingen av det nye regjeringskvartalet i Oslo er viktig på mange nivåer. Det skal huse kontorene til landets politiske elite – de som skal legge opp til og beslutte landets utvikling. Bygningsmassen skal vise frem hva moderne og miljøvennlig byggekunst og arkitektur er i dagens Norge, det skal tilføre byen noen nye kvaliteter – og ikke minst skal bygget selvsagt møte sin funksjon og samtidig vært et trygt og godt sted å arbeide og oppholde seg. Denne utbyggingen er dermed den viktigste utbyggingen vi har sett på mange tiår, ikke minst med tanke på bakteppet rundt hvordan utbyggingen nå er kommet i stand.

Det har ikke uventet vært mye diskusjoner rundt selve arkitekturen og valg av konsept for utbyggingen, og dette er noe som også fortsatt pågår. Slik må og bør det også være med tanke på viktigheten og kompleksiteten av denne enorme utbyggingen. Den senere tiden har det også vært stor diskusjon, både i og utenfor byggenæringen, rundt hvilke byggematerialer som bør dominere i utbyggingen. Dette har dermed blant annet også gitt mer liv i debatten rundt bruken av betong og tre.

På mange måter startet debatten i feil ende. Det er nok ikke det smarteste å starte med å velge ut et materiale, og jobbe for at dette skal dominere – nesten uansett hvilke prosjekt man til slutt ender opp med. Man må se på prosjektet som til slutt skal realiseres, og velge de beste materialene ut fra sine gitte iboende egenskaper og som på en mest tilfredsstillende måte løser oppgaven som faktisk skal gjennomføres.

De ulike materialene har forskjellige egenskaper - og dermed vil en kombinasjon mellom de ulike materialene som regel alltid skape det beste sluttproduktet. Derfor er det positivt at Stortinget nå ser ut til å legge opp til nettopp dette - at man skal se på helheten og hva de ulike materialene kan tilby, også gjennom god dokumentasjon, og finne fem til gode totalløsninger. Det bør heller ikke være slik at valg av byggematerialer skal være del av en stor politisk prosess der politikerne skal avgjøre hvilke byggematerialer det skal og ikke skal bygges med – dette bør i stor grad overlates til fagekspertene. Det er tross alt fagfolkene som bør vite hvordan vi kan få de beste, bestandige, miljøvennlige og mest robuste løsninger både nå – og som vil stå seg over tid.

Regjeringskvartalet blir på mange måter en unik utbygging - men felles for de fleste prosjekter man bør sammenligne seg med, er at disse viser at samspillet mellom ulike materialer fungerer best, som blant annet på både den første og andre gigantutbyggingen på Gardermoen.

Utbyggingen av regjeringskvartalet skal både gjennom sitt volum, men ikke minst med sin egenart, kompleksitet og bakgrunn stå frem som et forbildeprosjekt for norsk byggenæring. Dette bør da også gjenspeiles både gjennom forarbeidet og selve gjennomføringen – det må bygges ut ved at man henter både den beste kompetansen og de beste produktene for å skape et optimalt prosjekt. Man sikrer ikke utvikingen av en hel norsk byggenæring ved å trekke ut en faggruppe eller et byggemateriale – man må bygge ut gode fellesløsninger. Så må man også huske på at alle de ulike byggematerialene har viktige handelsinteresser, tradisjonsrike historier – og en viktig fremtid foran seg. Hvordan regjeringskvartalet skal bygges ut vil ikke avgjøre de ulike materialenes fremtid her i Norge, men det vil definitivt være et viktig utstillingsvindu. Nettopp derfor er det så viktig at vi velger materialer med bakgrunn i selve produktenes egnethet - ikke gjennom et forhåndsbestemt valg med bakgrunn i andre interesser.