Byggenæringens aktører populære blant ingeniørstudentene

Hvert år er det flere ulike kåringer som rangerer de mest populære arbeidsgiverne blant studentene. Det er ikke godt å si hvor mye vekt man skal legge på disse rangeringene - men gjennomgående viser de en tendens der virksomheter tilknyttet byggenæringen er populære.

Spesielt ser vi dette blant ingeniørstudentene, noe som selvsagt er naturlig gitt byggenæringens oppgaver, behov og størrelse. Byggenæringen har alltid tatt unna veldig mange av landets ingeniørstudenter - men populariteten har likevel variert noe opp gjennom de senere årene. Ikke minst så vi at flere virksomheter i byggenæringen slet med å sikre seg de dyktigste ingeniørene mens olje- og gassnæringen gikk til himmels. Da det var full fart i olje og gass opplevde man et press og lønnsnivå som det var vanskelige å matche, nesten uansett hvor spennende oppgavene måtte være. Men under oljekrisen steg populariteten til byggenæringen – og det på en tid byggenæringen var på full vei oppover og hadde behov for veldige mye kvalifisert arbeidskraft.

Byggenæringen går fortsatt meget bra, med jevnt høyt aktivitetsnivå både innen bygg og anlegg – og behovet for de flinkeste ingeniørene er absolutt til stede. Nå ser vi imidlertid at virksomhetene som ansetter ingeniører til olje- og gassnæringen er på vei oppover igjen. Med mer aktivitet, høyere oljepriser – og en stigende optimisme innen denne sektoren – er det igjen behov for mange kloke hoder også der. Derfor det nå viktig at byggenæringen holder på posisjonen den har opparbeidet seg - som en næring der man har gode muligheter for å bygge en spennende karriere– samtidig som man kan se for seg en stabil tilværelse og konkurransedyktige betingelser.

Nylig la Universum og Karrierebarometeret frem sine ingeniørstudent-rangeringer. De har spurt landets ingeniørstudenter hvor de har aller mest lyst til å jobbe etter endt utdanning. Her er byggenæringen tungt representert – og det er rådgiverselskapene som scorer best. Rådgiverne kan selvsagt vise til gode og kunnskapsrike ingeniørmiljøer og gode utviklingsmuligheter. Men entreprenørene kommer heller ikke langt etter - og om entreprenørvirksomhetene i enda større grad klarer å få vise det brede kompetansemiljøet, utviklingsmulighetene og mangfoldet som også finnes i det denne delen av verdikjeden - kan enda flere velge å se denne veien. For selv om de scorer bra, er det fortsatt mer å hente. Og det er nok ikke oppgavene som ikke er spennende nok, men det er ikke mange nok av studentene som kjenner til hvilke muligheter som faktisk finnes.

For både rådgiverne og entreprenørene er det nå viktig å holde trykket oppe i rekrutteringsarbeidet. Langt flere kjenner nå til hvilke muligheter byggenæringen har - og dette må man jobbe for å gjøre enda mer kjent. Og dette er et arbeid som næringen må gjøre sammen – hver enkelt virksomhet kan ikke trekke i ulike retninger. Felles arbeid over tid det det som gir best resultater.