Bjørn Peder Andersen (Brødrene Dahl), Pål Høsøien (HENT) og Morten Sund (Mo Fjernvarme) med en av de mobile varmeviftene, som drives med miljøvennlig fjernvarme og erstatter dieseldrevne aggregat. Foto: Mo Fjernvarme

HENT tester ut miljøvennlig byggtørking

HENT AS er totalentreprenør på det nye fellesbygget på Polarsirkelen Videregående skole på Mjølan i Mo i Rana, og her tester de ut prototypen av mobile enheter som kan koples rett på fjernvarmeinntaket til det som skal bli hovedinntaket til det ferdige bygget. 

Prototypen er utviklet av Mo Fjernvarme i nært samarbeid med Brødrene Dahl i Mo i Rana.

Det mobile anlegget består av standard komponenter, men satt sammen på en måte som gir stor fleksibilitet og mobilitet. Prototypen har flere ulike tilkoblingsmuligheter og kan dermed tilpasses forskjellige byggeprosjekter og behov. 

– Anlegget kan driftes uten tilsyn, tar liten plass og har ingen utslipp av støy, CO2 , NOx og sot, som er vanlig på de tradisjonelle dieselaggregat. Dette gir en betydelig forbedring av arbeidsmiljøet, sier Terje Sund-Olsen, daglig leder i Mo Fjernvarme.

HENT har nå testet prototypen i litt over en måned, og erfaringene er ubetinget positive.

– For oss har dette fungert veldig godt. Det er både driftssikkert, renere, gir mindre støy og dermed bedre HMS for bygningsarbeiderne. Denne løsningen bør være høyaktuell for flere når det gjelder tørking av bygg under oppføring, sier prosjektleder i HENT, Pål Høsøien.

Erfaringene med prototypen så langt har vært så gode at HENT allerede har bedt Mo Fjernvarme om å levere flere varmevifter. Total kapasitet på det mobile anlegget vil da bli om lag 250 kW, som altså drives med fjernvarme fra gjenvunnet energi fra prosessbedriftene i Mo Industripark.

– Her brukes gjenvunnet energi, noe som gir en ren miljøgevinst. Det er faktisk det viktigste argumentet for å bruke denne løsningen, sier Pål Høsøien.