Njål Hagen og Tone Lindberg Grøstad er godt fornøyde med Vei og Anlegg 2018.

- Veldig godt fornøyd med arrangementet

Direktør Tone Lindberg Grøstad og fagsjef Njål Hagen i Maskingrossisternes Forening (MGF) kan på messens siste dag konstatere at årets utgave av Vei og Anlegg ble vellykket.

- Vi er veldig godt fornøyde med messen. Det aller meste har gått som planlagt. Det har vært god stemning, folk har gjennomført mange salg, knyttet gode kontakter og utstillerne har truffet bransjeaktører – og vi har ikke hatt noen alvorlige hendelser, sier Grøstad til Byggeindustrien. 

Fornøyde med besøkstallene
Ved stengetid søndag kunne de telle opp 22.135 unike besøkende. Da er ikke personer som har vært innom messen flere ganger med i tallene – så totaltallene vil dermed bli en god del høyere.

På messen i 2015 lå besøkstallet på 22.951, og arrangøren er dermed fornøyd med besøkstallene- og ikke minst hvem som har besøkt messen.

- I forkant hadde vi et håp om 25.000 besøkende, men vi sa også at vi var fornøyde om vi kom på nivå med forrige messe. Det har vi klart – og med de gjentakende besøkene, som vi jobber med å få inn i tallene slik at oversikten kan bli mest mulig reell, vil vi kunne nå totalmålet, påpeker Grøstad.

Ved siden av de besøkende må man huske på at det også er mange som arbeider på messen.

- Rundt 3.000 personer har jobbet på de 286 utstillingene – så Vei og Anlegg er helt klart en stor arbeidsplass, sier MGF-direktøren.

- Positive tilbakemeldinger
Både Grøstad og Hagen har vært mye rundt på de ulike delene messeområdet og snakket med mange av utstillerne og de besøkende.

- Folk er positive til arrangementet og utbyttet de har hatt av messen. Utstillerne har solgt godt – og det har vært mye folk innom standene. Også fra hallen har vi hørt mange positive tilbakemeldinger - det har vært mye folk over alt, sier Njål Hagen.

For første gang ble ikke det nedre området benyttet som utstillingsområde, og de to sier dette har fungert bra.

- Selv om vi ikke har benyttet nedre område, har vi likevel aldri hatt flere kvadratmeter tilgjengelig. Nå har vi fått en enda mer kompakt messe – selv med bedre plass - og dette har fungert etter intensjonen, sier Grøstad.

2018-utgaven av Vei og Anlegg er også først gang man har fått tatt det oppfriskede X Meeting Point – med egne hotellfasiliteter, i bruk.

- De nye fasilitetene gir messen en ny dimensjon – med enda bedre og mer funksjonelle arealer, både for utstillerne og de besøkende. Vi har fått på plass gode restauranter og matstasjoner – og grepet med å ha en egen familierestaurant i hallen har fungert fint. Vi ser også at mange setter pris på å ha et eget hotell tilknyttet messen – samt en egen restaurant for utstillerne, legger Hagen til.

Parkering
I forkant av messen var det mye fokus på parkeringsfasilitetene og bruk av kollektive alternativer.

- Vi brukte mange ressurser på å fremme viktigheten av å benytte seg av kollektivtilbudene, og det har fungert bra. Mange har selvsagt også benyttet bil, men vi ser at shuttlebussene har vært mye brukt – og det samme med de alternative parkeringsplassene vi har hatt på Norges Varemesse og ved Hvam innfartsparkering, sier Grøstad.

Messen fikk oppleve varierende vær med en god del regn de første par dagene, noe som gjorde at deler av parkeringen på selve messeområdet måtte stenges.

- Det var selvsagt ikke noe vi hadde håpet på - vi ønsker å bruke alle parkeringsmuligheter. Noen fikk utfordringer med dette, men det gikk likevel ganske bra med både alternative måter å komme til messen og med de ekstra parkeringsmulighetene som ble etablert. Når finværet kom, fikk vi åpnet hele Damjordet, som gjorde at enda flere fikk kjøre inn til messen, sier Grøstad.

Arrangøren har også hatt politiet til stede hver dag for å ta seg av trafikkdirigeringen og ut av området, og man har unngått de enorme køene man tidligere kan ha opplevd.

Regnværet de første dagene skapte noen utfordringer enkelte steder også på selve messeområdet, men med finværet bedret dette seg raskt underveis.

- Fredag, lørdag og søndag skinte solen stort sett hele tiden - og dette gjorde også at stemningen og forholdene ble mye bedre, noe som er viktig på en utemesse sier de to.

Mange forhåndsregistreringer
I forkant av messen ble det også fokusert på viktigheten av å forhåndsregistrere seg – og det virket.

Mang tusen hadde registrert se på forhånd, slik at innsjekkingen gikk raskt og effektivt. Lørdag morgen var det kø ved inngangsporten nesten helt bort til riksveien – men på kun 15 minutter hadde de fått 1.500 personer innom gjerdene.

- Uten så mange forhåndsregistrerte hadde ikke dette gått så raskt som vi nå opplevde - og vi er glade for at så mange valgte å registrere seg på forhånd, sier Grøstad.

Med finværet de siste dagene på messen, ligger det også en fare i at stemmingen og humøret kan bli litt vel god for enkelte. Tidligere har det vært en del som har fått i seg for mye alkohol - men det var merkbart mindre av dette i år.

- Både gjennom det vi selv har opplevd og gjennom tilbakemeldingene fra vektene, har dette problemet vært på en langt lavere nivå enn tidligere – og det er vi glade for. Vi satte inn noen tiltak rundt akkurat dette i forkant – og det ser ut til å ha hjulpet, sier Grøstad.

Neste messe i 2021
Nå ser de begge frem til neste vei og Anlegg - som kommer i mai 2021.

- Vi har allerede fått en rekke tilbakemeldinger fra utstillere som også ønsker å bli med neste gang. Det er vi selvsagt glade for. Det betyr at de er fornøyde med årets utgave av messen – og at de har hatt utbytte av å være til stede. Det er jo det vi ønsker, sier Grøstad og Hagen.