Omsetningsvekst og minus for Veidekke i første kvartal

 Omsetning og resultat i den norske entreprenørvirksomheten er forbedret. Illustrasjonsfoto

Resultat før skatt var på -11 millioner, mot 47 millioner i samme kvartal i fjor.

Hovedårsaken til minustallene i første kvartal, som ikke hører med til sjeldenhetene, er lavsesong og kapasitetsoppbygging i industrivirksomheten samt noe lavere aktivitet innen eiendom.

Ordrereserven ved utgangen av kvartalet var på
31,9 milliarder kroner, etter en samlet ordreinngang på 6,7 milliarder. Resultatet per aksje i henhold til segmentregnskapet var NOK -0,1 (0,3).

Veidekkes entreprenørvirksomhet omsatte for 6,5 (5,8) milliarder kroner i første kvartal, en økning på 11 prosent fra første kvartal i fjor. Økningen kom hovedsakelig i Norge. Resultatet før skatt var på 158 millioner, opp fra 112 millioner i den tilsvarende perioden i 2017. Resultatmarginen i kvartalet økte til 2,4 prosent fra 1,9 prosent for ett år siden.

- Omsetning og resultat i den norske entreprenørvirksomheten er forbedret, i hovedsak
på grunn av høy aktivitet i byggvirksomheten på Østlandet. Den svenske entreprenør­virksomheten har styrket både resultat og margin fra i fjor, og den danske virksomheten har opprettholdt god lønnsomhet og har økt sin ordrereserve. Ordreinngangen i kvartalet
var god i alle tre land, og konsernets ordrereserve er solid. I både Norge og Sverige ser vi at prosjektporteføljen dreies mot yrkesbygg, sier konsernsjef Arne Giske.

Resultat før skatt i eiendomsvirksomheten var 72 millioner kroner, mot 135 millioner i samme kvartal i fjor. Resultatnedgangen var størst i den svenske virksomheten. Veidekke solgte 152 boliger i første kvartal, hvorav selskapets andel var 125. Dette er en nedgang fra 213 solgte boliger i fjerde kvartal 2017 og fra 397 boliger for ett år siden.

Ved utgangen av første kvartal var antall boliger i produksjon 2 514, mot 2 620 ved årsskiftet . Salgsgraden i porteføljen er fremdeles høy, med 84 prosent .

- Mens det svenske eiendomsmarkedet forsatt er avventende, viser boligmarkedet i Norge noen tegn til bedring. I begge land ser vi likevel at boligkjøperne bruker lengre tid på kjøpsprosessen enn tidligere. Det bidrar til et lavere salg og senere oppstart av nye prosjekter, som gir lavere boligproduksjon, med effekt på omsetning og resultat, sier Giske.

Industrivirksomheten er i lavsesong og omsatte for  475 millioner i årets første kvartal, som er på nivå med fjoråret. Resultatet før skatt var -217 (-183) millioner. Resultat­nedgangen skyldes hovedsakelig høyere kapasitetskostnader knyttet til at virksomheten har vokst i de siste årene. Veidekke ble tildelt 46 prosent av asfaltkontraktene for Statens vegvesen etter årets anbudsrunde.

- Veidekke har satt ambisiøse HMS-mål og arbeider målrettet med holdninger og forebygging for å gjøre prosjekter og anlegg sikrere. Samlet H-verdi (antall skader per million arbeidstimer) for konsernet i første kvartal var 4,6, mot 4,2 både i foregående kvartal og i første kvartal 2017. Sykefraværet økte til 4,5 prosent, fra 4,0 prosent i forrige kvartal, og er på nivå med første kvartal 2017, heter det i en melding fra selskapet.

I kvartalet kjøpte Veidekke Entreprenør 80 prosent av aksjene i Grande Entreprenør AS i Trøndelag, mens Veidekke Sverige har inngått avtale om å kjøpe 90,1 prosent av aksjene i Billström Riemer Andersson AB (BRA) i Göteborg. Veidekke styrket med dette sin posisjon i viktige markeder.

Merknad: Resultatet i segmentregnskapet for 2017 er omarbeidet i henhold til ny inntektsføringsstandard, IFRS 15.