Daglig leder Dag-Helge Andresen i Brokk Norge viser frem tilsvarende Darda-splittere som brukes på Follobanen.

Brokk med split-suksess på Follobanen

Det siste året har AF Gruppen benyttet de nye Darda C20-splitterne fra Brokk på Drill & Split-kontrakten på Follobanen.

Brokk har levert fire splittere til prosjektet, og på Vei og Anlegg-messen fullroser Brokk entreprenøren for å ha valgt et nytt produkt.

- Suksessen skyldes ikke minst AF Gruppens holdninger og innovative måte å jobbe på. All honnør til dem, sier daglig leder Dag-Helge Andresen i Brokk Norge til Byggeindustrien.

På Follobanen brukes splitterne til å lage rømningsveier, men også i arbeidet med fullprofilstunnelen i Ekebergåsen.

Han forteller at de nye splitterne veier 375 kilo, og , ifølge ham, er det ingen konkurrenter som kan levere så lette splittere. I praksis trenger du en syvtonns-graver for å brukt redskapet fullt ut. Andresen trekker også frem at kilesettet er automatsmurt som en stor fordel. Det betyr at man kan sitte i en graver å gjøre 150 splitt uten å måtte smøre om. De kommer i fire forskjellige versjoner, to for vertikal og to for horisontal splitting.

- Mest genialt er det kanskje allikevel at splitteren er sentralsmurt og det ikke stikker ut noen slanger på utsiden av splitteren. Alle ledninger ligger inne i verktøyet. På anlegg kan det går så fillene fyker, og da er det en stor fordel at ledningene er beskyttet, forteller Andresen.

Han trekker frem tunnel og steinbrudd som to ideelle bruksområder for det tyskproduserte verktøyet. I løpet av året tror han de kommer til å selge rundt 20 splittere.

I tillegg til splitterne, har Brokk med seg den nye demoleringsmaskinen Brokk 170 på Vei og Anlegg. Den er en av fire nye maskiner fra Brokk. Felles for dem er at de gjør det mulig å ta ut mer olje på hammeren enn tidligere modeller. I tillegg til at man får ut mer effekt av motoren enn tidligere. Alle er utstyrt med det digitale systemet SmartPower.

- Det betyr at noen nesten kan gå ned en størrelse på maskinene. Hver gang vi får ut mer krefter, tjener entreprenøren mer penger, avslutter Andresen.