Spetalen skole vant Årets skolebygg 2018

På Nohrcon-konferansen ”Bygging av fremtidens skole 2018” ble Spetalen skole i Saltnes i Råde kommune kåret til årets skolebygg 2018.

Spetalen skole vant i konkurranse med fire andre skoler. Juryen fremhevet blant annet bruk av treverk og farger som uttrykker vennlighet og trygghet som er ønskelig i en skole, og mulighet for arenaer for samarbeid mellom flere lærere og elevgrupper.

«Bygningen er utformet som en landsby med rekker av småhus, og fasadene kommuniserer med bruk av treverk og glade farger, en vennlighet og trygghet som er ønskelig i en skole. Også innvendig er bruk av materialer og farger meget god. Klasserommene kan kobles sammen to og to og skape arenaer for samarbeid mellom flere lærere og elevgrupper. Uteområdene har soner for varierte aktiviteter og er planlagt for videre utvikling med skolehage og terrasse», skriver juryen i sin begrunnelse.

Spetalen skole har 280 elever og 50 ansatte. Nybygget har blitt plassert hvor den gamle skolen lå tidligere. Hovedinngangen er tiltenkt besøkende, mens småbarns- og mellomtrinnet har sine egne elevinnganger mot skolegården.

Den gamle delen av skolen har blitt bygd om til administrasjonsfløy. I tillegg har skolen fått en flerbrukshall med café, tribune og diverse styrketreningsrom som legger til rette for idretts- og kulturarrangementer i lokalsamfunnet.

- Å prosjektere og tegne en skole er en av de mest givende oppgavene vi kan få som arkitekter, idet vi skaper et sted, hvor man møter glade barn som hopper og spretter omkring. Det at LINK arkitektur var så heldige å være med i prosessen fra første skisse til åpningen, var et suksesskriteria for dette vellykkede prosjekt og alt vi bygger er til syvende og sist kun en ramme for trygghet og trivsel for elevene og lærerne. Arkitekter, rådgivere, byggherrer, politikere og lærere har et samfunnsmessig ansvar for å skape denne rammen. En ramme som etter hvert fylles ut med læring, lek, latter og vennskap, sier arkitektene Kennet Hald og Nicole Stobbe i Link Arkitektur i en pressemelding.

Her kan du lese Byggeindustriensprosjektomtale av Spetalen skole