NITO-undersøkelse: - Mange går glipp av lønnsøkning

84 prosent av de som forhandler om lønn ved jobbskifte får bedre lønn. Dermed er det forbausende å se at så få som 28 prosent stiller krav om høyere lønn når de skifter jobb. Dette viser en undersøkelse gjennomført av NITO.

- Dette er veldig overraskende. Når en kandidat legger så mye tid på søknad og innsalg av seg selv, og arbeidsgiveren har vurdert kandidaten til å være kvalifisert, så er det rart at kandidaten ikke sier noe om forventninger til lønn, sier president i NITO Trond Markussen i en pressemelding.

Sett krav til arbeidsgiver
Andre gjør et forsiktig forsøk på å forhandle, men de svarer ofte at det er opp til arbeidsgiver hva de vil gi i lønn.

- Det er jo som å spille fotball, være i angrep og så spille ballen over til motstanderen. Du må spille videre og skape muligheter, sier Markussen.

Det er viktig å forberede seg på spørsmålet om hva man forventer i lønn og sjekke lønnsstatistikken på forhånd.

- Selvfølgelig er det arbeidsgiver som bestemmer til slutt, men du må likevel fortelle de hva du forventer. Og jobbytte er en gylden mulighet til å få høyere lønn, sier Markussen.

Vi blir ikke sett
Markussen tror at mange ikke forhandler om lønn fordi man synes det er ubehagelig å stille krav, og man er også glad for å ha fått jobben.

- Du har fått et tilbud og arbeidsgiver er interessert i å ansette deg. Når du har fått utdelt gode forhandlingskort er det rart å ikke bruke dem. Det er ingen som legger merke til deg hvis du sitter stille i en krok, understreker han.

Markussen legger til at det er når man skifter jobb man gjør de store lønnshoppene.

- Det er galskap å tenke at det skal ordne seg på sikt bare jeg får vist hvor flink jeg er – lønnstillegg gis ofte i prosent og da blir man hengende ved et dårlig utgangspunkt.