Ny utredning om mulig utbedring av innseilingen til Halden

- En mulig utbedring av innseilingen til Halden er et spennende og utfordrende prosjekt som kan være av stor betydning for viktige bedrifter i området, sier statssekretær Brage Baklien i Samferdselsdepartementet.

- Etter at Kystverket har analysert mulighetene for en utbedring av innseilingen, gir vi Kystverket nå i oppdrag å gå videre med en utredning av prosjektet. Dette arbeidet vil i hovedsak se på hvordan en eventuell utbedring påvirker miljøet i området, legger Baklien til.

Kystverket fikk i 2017 i oppdrag å foreta en ny vurdering av hvilke muligheter som foreligger for å gjennomføre en utbedring av innseilingen til Halden. En analyse av de samfunns­økonomiske virkningene av tiltaket er gjennomført, og oversendt til Samferdselsdepartementet. I denne analysen ser det ut som om tiltak i farleden kan generere stor nytte for samfunnet, men flere viktige konsekvenser, først og fremst konsekvenser på natur og miljø, er ikke utredet eller tallfestet i den foreliggende analysen.

Den svensk-norske riksgrensen går midt i sundet i Iddefjorden, og farleden inn til Halden går dermed gjennom både norsk og svensk territorialfarvann. Et utdypingsprosjekt vil berøre både norsk og svensk grunn. På svensk side er Iddefjorden innlemmet i Natura 2000, som er et nettverk av naturområder i EU. Dette stiller strenge krav til eventuelle tiltak i området.

Utredningsarbeidet er antatt å ta om lag tre år.