Universitetene har ingen økonomiske insentiver for å utdanne folk til jobb, sier stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Frp: For mange tar utdanning det ikke er behov for

Frp mener Norge utdanner mange til arbeidsledighet. Nå foreslår partiet å vri støtten slik at universiteter og høyskoler får betalt for studenter som får jobb.

Universiteter og høyskoler må få flere til å bli sykepleiere og ingeniører, mener Frp.

– Universitetene har ingen økonomiske insentiver for å utdanne folk til jobb. Det mener vi er helt feil, sier stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen, en av Frp representanter i utdannings- og forskningskomiteen, til NRK.

Bruun-Gundersen viser til fremskrivninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som peker mot en overflod av studieplasser innen økonomi og administrasjon, samfunnsfag, humanistiske og estetiske studier.

– Norge mangler i dag 2.000 personer med kompetanse i IKT og datasikkerhet, som universitetene burde utdanne. I stedet velger de studier som er mer populære blant studentene, men som ikke gir jobb i andre enden, sier hun.

Søknadsfristen for høyere utdanning går ut 15. april. Frp oppfordrer universiteter og høyskoler til å informere bedre om jobbmuligheter utdanningen gir.

– Da bør man kanskje legge til grunn statistikk for de siste fem kullene og se hvor mange av dem som er ute i relevant jobb, sier Bruun-Gundersen.