Innlegg: Romerike - det nye «Romerriket»?

Hva blir det til med kommunesammenslåing på Romerike, spør mange? Her har man i lang tid samarbeidet på tvers av kommunegrenser, og fått til svært mange gode løsninger til beste for innbyggerne. Da skulle man tro at veien var kort til kommunesammenslåing og at Romerike skulle bli det nye slagkraftige Romerriket. Men NEI, slik blir det definitivt ikke. Til det er det for mange «småkonger» som regjerer på Romerike. 

Ole Johan Krog

Styreleder Norsk Kommunalteknisk Forening

Romerike består i dag av 14 kommuner og ca. 297.000 innbyggere, hvorav 191.250 bor på Nedre Romerike og 105.750 på Øvre Romerike. Skedsmo er den største kommunen med 54.180 innbyggere. Til sammenligning har Bærum 125.450 innbyggere.

Romerike er en av landets raskest voksende regioner med stor boligbygging. I Nannestad og Ullensaker var befolkningsveksten siste år på hhv 4,6 og 4,2 %. Noe av forklaringen på dette er kort vei til Oslo, og vertskap for hovedflyplassen på Gardermoen som genererer stor aktivitet og mange arbeidsplasser i regionen. Romerike har for øvrig lange tradisjoner med å løse kommunaltekniske tjenester gjennom interkommunale selskaper, spesielt innenfor de gebyrbelagte tjenestene som vannforsyning, avløps- rensing og renovasjon.

Manglende politisk vilje
Jeg har i flere år innehatt rollene som miljøombud/miljøvernsjef og teknisk sjef i to forskjellige Romerike- kommuner. Det lærte meg mye om interkommunalt samarbeid, og hvilke utfordringer og løsningsmuligheter dette ga. Det er nå 13 år siden jeg gikk over til privat sektor. På mange måter vil jeg si at vi den gang lyktes med mye innenfor miljøvern, samferdsel og kommunalteknikk som bidro til bedre tjenester for innbyggerne på Romerike. Samtidig lå det et enda større uløst potensial der som samarbeidsorganene Øvre Romerike Utvikling (ØRU) på Øvre, og Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) på Nedre skulle utløse. Sånn ble det dessverre ikke av ulike årsaker. En av disse var manglende politisk vilje og evne til samordnet eierstyring. 

Mine forventninger var derfor stor til kommunereformen og sammenslåinger på Romerike for å ta dette steget fullt ut. Som den optimisten jeg er, tippet jeg på at det skulle bli en kommune på Øvre Romerike med Jessheim som kommunesenter, og en på Nedre Romerike med Lillestrøm som kommunesenter. I beste fall hadde jeg forventet at Skedsmo, Rælingen og Lørenskog hadde slått seg sammen siden disse tettstedene har vokst sammen til et sammenhengende by- og tettstedsområde. I Strømmen er det for eksempel tre kommuner som forvalter hver sine gater i samme boligområde med tilhørende VA-nett. Et annet eksempel er at på den ene eiendommen betales det eiendoms- skatt, mens på naboeiendommen betales det ikke eiendomsskatt.

Må løfte blikket
Etter mye om og men ser det nå ut til at fasiten er klar, og hold dere fast: Av de 14 Romerikskommunene, er det ingen andre kommuner enn Skedsmo, Fet og Sørum som slår seg sammen til Lillestrøm kommune. Dette også etter en viss tvang fra staten. Hvem hadde trodd det?

Det var for øvrig et fånyttes initiativ fra ordføreren i Ullensaker om å slå sammen Ullensaker og Hurdal, to kommuner som ikke engang har felles kommunegrense. Det sier seg selv hvordan det gikk.

Hvor ble det så av det gode grunnlaget som var lagt for virkelig å lykkes med å få på plass to storkommuner på Romerike? Dette ble dessverre skuslet vekk av kommunepolitikere som ikke evnet å løfte blikket. De så ikke innbyggernes og næringslivets beste i det å skape framtidsrettede tjenester og slagkraftige løsninger.

Det ble dessverre for mange «småkonger» til å kunne samle hele eller halve «Romerriket». Jeg har de siste to årene sett den ene ordføreren etter den andre gå ut i media og forklare at de klarer seg fint alene og er store nok. Javel, tenker jeg, da vet de for lite om hva alternativet kunne ha vært, eller er for opptatt av å beholde egne posisjoner og roller.

Små, halvgode og dyrere løsninger
Ta for eksempel vannforsyning og avløpsrensing som må ligge i forkant av en moderne samfunnsutvikling. På Nedre samarbeider Rælingen, Skedsmo, Lørenskog og Nittedal gjennom Nedre Romerike Avløpsselskap IKS (NRA). Så presterte Gjerdrum, Fet og Sørum å danne eget IKS (MIRA). De har investert store summer i eget renseanlegg og overføringsledninger i stedet for å slå seg sammen med NRA som hadde ledig rensekapasitet i sine fjellhaller. Overføringsledninger kunne dessuten enkelt vært lagt i vassdragene.

På vannforsyningsfronten var jeg på 90-tallet med på å utrede vannforsyningen i et 50-års perspektiv. Vi landet da på to vannverk – ett på Nedre med vannkilde Glomma, og ett på Øvre med vannkilde Hurdalssjøen. Videre skulle vannverkene kobles sammen, og være gjensidig reservekilde for hverandre. I dag bygger Ullensaker kommune et vannrenseanlegg ved Hurdalssjøen som skal stå ferdig til sommeren, men Nannestad vil ikke lengre være med fordi Ullensaker kommune gikk for vertskommunemodell og ikke IKS. I stedet for å få en

moderne og framtidsrettet løsning for hele Romerike med stordriftsfordeler, er vi tilbake til at samarbeidsklima avgjør og gir små, halvgode og dyrere løsninger for innbyggerne. Tenk også hvilke sterke fagmiljøer som kunne vært bygd rundt slike enheter. Vi må nok, en god stund til, leve med syv-åtte vannverk på Romerike.

Smarte løsninger i praksis?
Med dette resultatet på kommunesammenslåing må vi fortsatt forholde oss til kommuner med varierende kvalitet på sine tjenester. De tolker lovforvaltningsoppgavene ulikt, har ulike kontraktsbestemmelser i byggeoppdrag og ulike betalingsordninger/-satser for tjenester som i utgangspunktet burde ha samme kvalitet og vært likt priset. Videre må vi fortsatt forholde oss til en rekke forskjellige interkommunale selskaper som forvalter tjenester og oppgaver med ulikt ambisjonsnivå, og uten en logisk fordeling med hensyn til geografi og oppgaver. Dette er ikke akkurat å tilby framtidsrettede tjenester i en region som langt på vei oppfattes som en samlet enhet av innbyggere og næringsliv.

Vi snakker i festtaler om «Smarte samfunn» for å møte morgendagens utfordringer for å kunne levere riktige tjenester i tilstrekkelig omfang til en optimal pris. Da er det synd at vi i denne omgang ikke kom lengre med å finne enda smartere løsninger på hvordan dette skal organiseres på Romerike. Jeg ønsker for øvrig lykke til med kommunesammenslåingen i Skedsmo, Fet og Sørum, og ser med spenning fram til resultatet. 

Jessheim sentrum. Foto: Jessheim byutvikling