Pål Frithjof Tandberg tok over som administrerende direktør i A Bygg høsten 2017 og startet allerede da spissingen av entreprenørselskapet.

Var en hårsbredd fra konkurs – derfor ble A Bygg reddet av Fabritius

35 arbeidsplasser og mange millioner sto på spill da A Bygg var i akutt økonomisk krise i februar. Da kjøpte eiendomsselskapet Fabritius Gruppen AS entreprenøren de selv har samarbeidet med i en årrekke.

Det fremgår av en søknad som Fabritius sendte til Konkurransetilsynet i februar der de ber om delvis unntak fra gjennomføringsforbudet i konkurranseloven §19 første ledd.

I søknaden opplyses det at A Bygg var i akutt økonomisk krise og selskapets ledelse varslet samtidig at den ville begjære oppbud mandag 19. eller tirsdag 20. februar dersom det ikke umiddelbart fantes en løsning.

«En eventuell konkurs vil eksponere Fabritius for økonomisk ansvar av betydelig omfang, medføre at A Bygg avvikles og at 35 ansatte i A Bygg mister arbeidet. I tillegg vil samfunnet påføres et tap ved at løpende byggeprosjekt for flere hundre millioner kroner stanses opp og forsinkes», heter det i kommunikasjonen mellom Fabritius’ advokatselskap Føyen Torkildsen og Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynet godkjente søkaden.

Mislykket spredningsstrategi

Administrerende direktør Pål Frithjof Tandberg i A Bygg bekrefter overfor Byggeindustrien at situasjonen var dramatisk for selskapet i februar.

Han forklarer den akutte økonomiske situasjonen med en mislykket spredningsstrategi og at veksten skjedde for fort.

- A Bygg skulle satse på bolig, investering i tomter i tillegg til å drive som entreprenør innenfor næringsbygg. Det ble for krevende, og vi måtte legge om strategien i fjor høst og satse på det vi er gode på – nemlig næringsbygg. Men som en følge av den brede satsingen vi hadde begynt på, havnet vi i en akutt økonomisk situasjon. Veksten skjedde for raskt, sier Tandberg som selv kom inn som leder av selskapet i fjor høst.

Nå eies A Bygg 100 prosent av Fabritius Gruppen.

- De støtter den nye strategien som vi la før jul fullt ut. Nå retter vi oss mot næringseiendommer som lagerbygg, logistikkbygg og kontorbygg, samtidig som vi kutter ut bolig- og tomtesatsingen helt. I tillegg skal vi også satse på skoler. Vi bygger vår første skole nå, og vil ta med oss læring fra det prosjektet, sier Tandberg.

Måtte si opp seks personer

Han sier relasjonen med Fabritius har vært god, og at det nye eierskapet har stabilisert skuta.

- De har lært A Bygg å kjenne og vet hvilken kompetanse som er i selskapet. Og for oss er det en fordel å ha en eienfomsutvikler på eiersiden. Vi regner med at rundt 50 prosent av virksomheten vår vil være oppdrag for dem, sier han.

Da selskapet sto i fare for å gå konkurs i februar var det 35 ansatte i selskapet. Nå har entreprenøren 29 personer i rekkene.

- Vi ble litt topptunge, og med en rendyrking av virksomheten så har vi også måttet si opp noen. Per dags dato har vi ingen planer om å kutte flere stillinger, sier Tandberg.