Skal kartlegge konkurransekostnader

Norske arkitekters landsforbund (NAL), Arkitektenes Fagforbund (Afag), Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Arkitektbedriftene i Norge (AiN) og Bygg21 har satt i gang et prosjekt som skal se på konkurransekostnader i utvalgte prosjekter.

Arkitektur.no melder at prosjektet tar for seg fire til fem prosjekter av ulik størrelse og type, og det skal gjøres en vurdering av kostnadsomfanget i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

— Alle taper på konkurranser som ikke er anstendig honorert. Arkitektene i særdeleshet, men også oppdragsgivere. Skaper vi gode konkurranseforhold, vil også interessen øke, tilfanget bli større og resultatene bli bedre, sier Kari Bucher, generalsekretær i Norske arkitekters landsforbund (NAL) til arkitektur.no.

— Arkitektene og rådgiverne kan ikke fortsette å måtte levere fullt utviklede løsninger i konkurranser uten å få et anstendig honorar. Fremtidens arkitektkonkurranser må stille rimelige krav til hvor mye arbeid som skal legges ned i løsning og detaljering. En kartlegging av situasjonen er ment å gi grunnlag for å utvikle bedre konkurransemodeller, legger Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene i Norge (AiN) til.

Vista Analyse ved Ingeborg Rasmussen er engasjert av partene til å gjennomføre analysen og utforme rapporten. NAL har ansvar for planlegging, koordinering og praktisk gjennomføring av prosjektet. Prosjektleder er Katrine Hamre Sørlie fra NAL, og prosjektet er i gang og hadde oppstart 1. mars.