Slik kan trafikkmønsteret forbi Langangen på E18 bli. Illustrasjon: Rambøll/Asplan Viak/ Nye Veier

Ny E18 Langangen – Rugtvedt nærmere realisering

Nye Veier har torsdag levert forslag til reguleringsplan for strekningen E18 Langangen-Rugtvedt til videre politisk behandling i Porsgrunn og Bamble kommuner.

- Det er gledelig å kunne legge fram forslaget til reguleringsplan for E18 Langangen-Rugtvedt. Vi har lagt vekt på å ha så åpne planprosesser som mulig. Det kan være krevende, men vi har fått til en god planprosess i samarbeid med Porsgrunn og Bamble kommuner. Sammen med kommunene har vi vært opptatt av å finne optimale løsninger som gir mest mulig vei for pengene, redusert reisetid og god trafikkavvikling. Samtidig spares verdifull natur, dyrka mark og turområdene for lokalbefolkningen, sier Magne Ramlo, prosjektdirektør i Nye Veier for utbyggingsområdet E18 Langangen-Grimstad i en pressemelding.

- Reguleringsplanen er utarbeidet innenfor rammene av gjeldende kommunedelplan for ny E18 som ble vedtatt i kommunene høsten 2015. Nå er det avgjørende å få godkjent planene så raskt som mulig for å sikre en effektiv og sammenhengende utbygging av firefelts vei i E18-utbyggingsområdet, sier Ramlo.

Strekningen har et krevende terreng og det blir et veianlegg med mange konstruksjoner. Mer enn halve strekningen går enten gjennom tunneler eller over bruer. Det er lagt vekt på å utarbeide en plan som gir rom for fleksibilitet i valg av løsninger i anleggsfasen. Samtidig er det sørget for at dette ikke skal gå på bekostning av grunnleggende kvalitets- og miljøstandarder.

I Porsgrunn kommune omfatter reguleringsplanen en strekning på ca. 13,5 km, hvorav dagstrekningen er på ca 7,4 km, inkl. bruer. Det planlegges bruer ved Langangen, Herregårdsbekken, Skjelsvikdalen, Rød og over utløpet av Frierfjorden. Samlet brulengde er ca1,4 km, inkludert halv Grenlandsbru. På strekningen inngår det 5 tunneler, Blåfjell, Bjønnås, Prestås, Brattås og Steinbrekka på til sammen ca 6,1 km. Den lengste er Preståstunnelen på ca 2,9 km. I Bamble kommune fremmes det en reguleringsplan for den sørlige halvdelen av ny Grenlandsbru.