Målfrid Brath i Manpower. Foto: Svanhild Blakstad

- Byggebransjen planlegger kraftig oppbemanning

Den norske byggebransjen går godt. Arbeidsgivere i bransjen planlegger kraftig oppbemanning i neste kvartal. Det er 13 år siden sist det var en så stor optimisme i bygg og anlegg, viser ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer.

- Forventningene i bygg- og anleggsbransjen er langt mer optimistiske enn de var både i forrige kvartal og for ett år siden, med netto bemanningsutsikter på +21 prosent for andre kvartal 2018. Med flere store infrastruktur- og byutviklingsprosjekter på gang forventes det en stor økning i arbeidsstokken i bygg og anlegg. Men det er vanskelig å skaffe dyktige fagfolk i denne bransjen, og det blir en utfordring for byggeindustrien i lang tid fremover, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup i en pressemelding.

Arbeidsgivere i alle ni sektorer av undersøkelsen planlegger oppbemanning de neste tre månedene, men i varierende grad. Én av ni norske arbeidsgivere (11%) planlegger å bemanne opp. 83 prosent planlegger å bevare arbeidsstyrken som den er, mens bare to prosent planlegger å bemanne ned.

- Vi gikk inn i 2018 med en økning i bemanningsplanene på tvers av alle sektorer. Når vi går inn i andre kvartal er veksten konsentrert rundt fire sektorer, sier Brath.

I tillegg til bygg og anlegg planlegger arbeidsgivere i transport- og logistikkbransjen og i olje- og gass- sektoren også betydelig oppbemanning, med netto bemanningsutsikter på +16 og +19 prosent.

I bank- og finansnæringen forventer også arbeidsgiverne vekst, med netto bemanningsutsikter på +11 prosent. Det er en økning på 10 prosentpoeng fra første kvartal i år, og ni prosentpoeng fra andre kvartal i 2017. Offentlige sektor og industrisektoren rapporter om forsiktige forventninger, med netto bemanningsutsikter på +4 prosent.