Sirkus Shopping

Foto: SPARK studioFoto: SPARK studioFoto: SPARK studioTilbygget på toppen av Sirkus Shopping ga en fin tilvekst til sentret. Foto: Sirkus Shopping.Arbeid i åpent landskap i det nye tilbygget. Foto: Sirkus ShoppingTilbygget har gitt gode arbeidsplasser. Foto: Sirkus Shopping.Foto: SPARK studioFoto: SPARK studioFoto: SPARK studioFoto: SPARK studioDet er både boliger (t.v.) og en forretningsdel oppe på taket av sentret. Foto: Sirkus ShoppingFoto: SPARK studio

Sirkus Shopping på Leangen i Trondheim er fra før et dominerende byggverk i bydelen, men i løpet av det siste halve året er det kommet til en utvidelse i form av et tilbygg på nesten 2.000 kvadratmeter oppe på taket.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Tilbygg næringslokaler

Bruttoareal: Tilbygget er på ca. 2.000 kvadratmeter (hele senteret er på 75.000 kvadratmeter)

Byggherre: Hoff Handel

Hovedentreprenør: Consto Midt-Norge

Kontraktsum eks. mva: 33,75 millioner kroner

Arkitekt: Spark Studio

Byggeledelse/byggherreombud: AF Ådvansia Trondheim

Rådgivere: RIB: Aas-Jakobsen Trondheim l RIV Rør: Oras l RIAku: Brenne & Strand Akustikk l RIE: Vintervoll l RIV vent: Trondheim Luftteknikk l RIEnegri / RIByFy: Rambøll l RIBrann: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Stål: AK mekaniske l Lås/beslag: Beslag-Consult l Beslag: Blikkenslager Olaf Hansen l Trapp og rekkverk: Brødrene Midthaug l Flis: Bugge l Tømmer: Etto Bygg l Glass- og alufasader: Glassbygg lTekking: Icopal Tak l Takelementer: Kvatro l Solskjerming: Lunex l Systemvegger og himling: Moelven Modus l Maling og tepper: MTG l Rør: Oras l Branntetting: RH Prosjekt l Hulldekker: Spenncon l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: Vintervoll l Vinduer: Nordan l Innerdører: Tore Ligaard

Trine Foosnæs, som er senterleder ved Sirkus og også daglig leder for eierselskapet Hoff Handel AS, forteller at dette tilbygget har vært planlagt helt siden starten av byggingen av kjøpe-senteret.

– Allerede da Sirkus Shopping sto ferdig i 2012 hadde vi godkjenning for denne utvidelsen, men vi valgte å utsette byggingen blant annet for å se markedet an og bestemme oss for hva det skulle inneholde, forteller hun til Bygge-industrien.

Stor interesse

Slik markedet utviklet seg, ble valget at man bygget den nye delen som et for-retningslokale med kontorer. Det er blitt et bygg i to plan, som er delt inn i en-heter av ulik størrelse og med en bland-ing av landskap og cellekontorer.

– I den nybygde delen har vi fått inn 11 nye leietakere. Det var også bygget fra før her oppe, slik at vi nå har omkring femti leietakere totalt, med en god spredning på ulike bransjer, forteller hun. Det var greit å finne leietakere også til den nybygde delen.

– Det er god etterspørsel etter nye lokaler, sier hun.

Til sammen er det 7.000 kvadratmeter lokaler på taket av selve kjøpesenteret, og ifølge Foosnæs har man fått til en god blanding av ordinær næring og helse. Ulike aktører innen helse er samlet og markedsføres under konseptet Toppen helse. For øvrig er det også 81 boliger på toppen av kjøpesenteret, de har navnet Toppen Bolig.

Spennende jobb

Selve arbeidet med utvidelsen er gjort av entreprenørselskapet Consto Midt-Norge. Tore Buan har vært prosjektleder, og han sier det har vært spennende å bygge på toppen av et eksisterende kjøpesenter.

Både ja og nei, er hans svar på om det var en komplisert jobb:

– Det var komplisert med tanke på at vi arbeidet på taket av et bygg omgitt at svært trafikkerte veier på alle kanter, noe som var krevende med tanke på logistikken. Den andre forholdet var at vi bygget rett over et kjøpesenter i full drift, det ga store utfordringer både når det gjelder kundene, de som jobbet der og ikke minst med tanke på å unngå lekkasjer. For øvrig var det ganske greit med tanke på at dette var noe som var planlagt helt fra starten, det er sjelden grunnarbeidene er så enkle som her, sier han.

Trine Foosnæs sier at siden planene har vært der helt siden starten av arbeidet med Sirkus var alt forberedt. Vann og avløp var på plass, og ringmuren var bygget da taket ble tekket.

Det førte til at selve byggeperioden strakte seg over bare seks måneder, fra man startet etter sommerferien i 2017 til overtakelse 31. januar i år. Og dagen etter, 1. februar, kunne de første leietakerne flytte inn.

Trillebåren måtte frem

I forkant av selve byggingen hadde man imidlertid en planleggingsperiode på to måneder, og i den tiden fikk man noen utfordringer, som blant annet førte til mer manuelt arbeid enn man hadde ventet, forteller Tore Buan.

– Fra før var det lagt et lag av grus på taket, og oppe på dette en kunstgressmatte som også hadde en god del fin sand. I utgangspunktet trodde vi det skulle være greit å rulle sammen og fjerne denne, men det ble for tungt. Derfor måtte vi skjære den opp i biter på 2 x 2meter, og det ble mange slike biter som måtte løftes bort. Deretter skulle grusen fjernes. Vi forsøkte først med en sugebil, men da ble slangen så lang at det hadde liten effekt. Dermed var det tilbake til «gamlemåten», arbeidskraft med trillebår og spade. I dag er det ikke ofte vi må gjøre det på denne måten, sier han.

I tillegg var det også en del utfordringer med montering av byggekran, det måtte gjøres på natta på grunn av trafikk-situasjonen.

– Dessuten måtte vi unngå å ødelegge nattesøvnen for alle naboene i leilighetene i Toppen Bolig.Rent byggeteknisk er det brukt stålbæring, hulldekker og lette takelementer i konstruksjonen. Det er plassbygde tømmer yttervegger med en kombinasjon av aluminium- og trevinduer. Den nybygde delen har også fått spesielle fasadeplater i kombinasjon, etter nøye kontroll fra arkitekt Spark Studio som også er leietaker i senteret, forteller Buan.

Godt samarbeid

Det ble også ganske arbeidskrevende at man bygde oppe på hulldekkene som utgjør taket på kjøpesentret. For å fordele vekten måtte det legges ned fordelingsbjelker i stål, og det var også nødvendig å fôre opp gulvet med 60 cm for å komme på riktig nivå uten å tilføre for mye vekt.

Både han og Foosnæs fremhever for øvrig at det har vært et godt og tett samarbeid mellom entreprenør og byggherre i hele prosjektet. Det skyldes ikke minst at man har hatt tett kontakt gjennom hele prosjektet, blant annet hadde Consto anleggskontor sammen med senterledelsen.

– I tillegg til at det ga en tett kontakt gjennom hele prosjektet, var det også interessant å få et inntrykk av livet på et kjøpesenter, sier Buan.

Trine Foosnæs sier at med denne utvidelsen er hele utnyttelsesgraden for tomten utnyttet, og det vil ikke være mulig å bygge mer der.

Men hun beskriver området på Leangen og videre mot Lade og Nyhavna som et viktig område for byutviklingen i Trondheim fremover, og Realinvest har flere aktuelle planer. Realinvest er for øvrig morselskapet til Hoff Handel AS.

– Det blir et viktig område, om man ser på boligutbyggingen i Trondheim alene skal 70 prosent av denne skje i området Leangen/Lade, altså her hvor vi holder til. Og her er også store muligheter for næring, siden det finnes en lang rekke eiendommer det potensialet når det gjelder utnyttelsesgrad ennå ikke er tatt ut. Flere eiendommer er allerede under prosjektering til næringsformål, sier hun.

I utstrakt grad vil man også rive eldre bygg fremfor å rehabilitere dem. Det skjedde også for Sirkus kjøpesenter, der rev man tidligere KBS som var et relativt nytt kjøpesenter.

– Det ga oss muligheten til å bygge parkering i to plan under jorda, ved rehabilitering vil slike muligheter ikke være der, sier Foosnæs.

Foosnæs fremhever også den gode beliggenheten Leangen-området har. Her kommer et sentralt knutepunkt der både den kommende Metrobussen, «vanlige» busser og toglinjen møtes, med gode omstigingsmuligheter. Videre går viktige veier med trafikk både inn og ut av Trondheim og over til Lade forbi så å si rett utenfor dørene.

– I tillegg til dette snakker vi også om et område med mye boligbebyggelse, både eksisterende og nybygd. Her er skoler og mange andre institusjoner, slik at det blir et aktivt og levende område der det på ingen måte blir «dødt» på kveldstid. I det hele har vi en god og viktig miks, sier hun.


Flere prosjekter