Losjeplassen Vest

Tre sentrale personer fra NCC Building: Anleggsleder Tore Kornerud, prosjektleder Jonatan Hjellnes og prosjektingeniør Ole Morten Sørlie.

På Bragernes i Drammen har NCC Building erstattet gammel og utdatert kvartalsbebyggelse med 102 moderne byleiligheter rundt et skjermet gårdsrom.

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Leilighetsbygg med 102 leiligheter

Bruttoareal: Cirka 15.000 kvadratmeter

Byggherre: Losjeplassen Vest Borettslag

Totalentreprenør: NCC Norge

Kontraktssum eks. mva.: 215 millioner kroner

Arkitekt: Arkitektkompaniet

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB, RIBR og RIByFy: Rambøll l RI Veg: Stener Sørensen l RIGeo: Multiconsult l RIAku: Norconsult 

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Ingeniør Ivar Pettersen l Grunn- og utomhusarbeider og utendørs konstruksjoner: Kaare Mortensen Buskerud l Spunting: Seierstad Pelemaskiner l Kalkpeling: Keller Grunnläggning l Gulvstøp og flytavretting: Hæhre Gulvstøp l Byggevarer: Optimera Montér l Brannisolering: Albanor Isolering l Stål og prefab betong: Loe Betongelementer l Blikkenslager: Eivind Haukjem l Fasade- og flisarbeider: Hilmatis l Inngangsdører vindusfelt: Fasadeconsult l Søyler til port, braketter vindusfelt og karnapper vindusfelt: Nils Løff l Ståldører: Trygve Eliassen l Innvendige dører: Swedoor l Innvendige vinduer og balkongdører: Lian Trevarefabrikk l Postkasser, lås og beslag: Dorma Kaba l Maler: Malermester Buer l Himlinger: Bærum Byggmontering l Taktekking: IcopalTak l Parkett og gulvlisting: Bo Andrén Norge l Røykluker: JET Bramo l Baderom-, garderobe- og kjøkkeninnredning: Norema l Bodvegger: Lauritsen Gjerdefabrikk l Delevegger balkong: Treko l Folie rekkverk i glass på balkong: Ecliptic l Rekkverk: Sagstuen l Sykkelstativ: Ingeniør Larsson l Ventilasjon og rør: NTI l Heis: Reber Schindler l Gjerder: Røa Gjerdefabrikk l Port: Hörmann l Fotskraperlister: Weland

Byggherre er Losjeplassen Vest Borettslag, men prosjektet ble solgt gjennom Losjeplassen Holding AS, som er et selskap eid av boligbyggesleskapet NBBO Utbygging AS og AF Eiendom AS. Losjeplassen Vest er tegnet av Arkitektkompaniet, som har lagt vekt på å gi prosjektet en moderne urban utforming, samt å gi kvartalet en identitetsskapende arkitektur sammen med gateløpene rundt.

– Det var over 400 interessenter, og vi klarte forhåndssalgskravet med god margin, sier utbyggingssjef Tor Engebakken i NBBO, som bare en uke etter at prosjektet ble lansert, hadde fått solgt 26 leiligheter.

Det vel 13.500 kvadratmeter bolig-prosjektet er oppført av NCC Building i en totalentreprise med en verdi på 215 millioner kroner eksklusive avgifter. NCC Building hadde oppstart høsten 2015, og møtte ikke lettere grunnforhold enn andre som bygger sentralt i Drammen.

– Det var meget krevende grunnforhold med leire. Det er spuntet rundt tomta med opptil åtte meter høye spuntvegger og kalkstabilisert med i overkant av 5.500 kalkpeler. Mot Engene er spunten satt ned til fjell, anslagsvis 30 til 40 meter, forteller prosjektingeniør i NCC Building, Ole Morten Sørlie om ut-gravingen for den plasstøpte parkerings-kjelleren. NCC har i egenregi utført betongarbeidene i Losjeplassen Vest.

– Det var et krav om at området skulle være mer stabilt etter at vi var ferdige, enn før vi begynte. Det medførte riktig-nok store kostnader for oss, men entre-prenørene gjorde en veldig god jobb i denne fasen, forteller Engebakken.

Losjeplassen Vest ligger innenfor gateløpene Engene, Losjeplassen, Sundgata og Nedre Storgate. Trang rigg- og lagringsplass, i tillegg til grave-arbeider i gatene i forbindelse med rørføringer for andre kommende prosjekter, gjorde det påkrevd for NCC å utarbeide rigide logistikkplaner for varemottak og leveranser.

Losjeplassen er organisert i to separate bygg, som sammen danner et stort opparbeidet gårdsrom. Åpning mot lys og luft skjer både mot Losjeplassen i øst og mot Nedre Storgate i sør. Uteare-alene, tilrettelagt for universell ut-forming på alle nivåer, har også små private uteplasser for leilighetene som ligger på bakkeplan.

Avtrappingen i bebyggelsen og i gårds-rommet følger og tilpasses terrengfallet i tomta ned mot Nedre Storgate. Det bidrar til å gi volumene et oppløst preg. Gateløpet Engene i nord er mer støy-utsatt; her har Arkitektkompaniet latt bebyggelsen være utformet som én sammenhengende bygning som skjermer mot gårdsrommet.

Parkeringskjelleren med 119 p-plasser er i to etasjer på fire nivåer, og har inn-kjøring fra sør. Her er det også god dekning for sykkelparkering, som også finnes i gårdsrommet og i et eget rom på bakkeplan i et av byggene.

Verneverdig murvilla

I Nedre Storgate ligger også kvartalets eneste gjenstående bygning; en murvilla fra 1870 med vernestatus. Den har fristilte fasader mot gaten, gårdsrommet og mot den nye bebyggelsen. Enkelte av fasadene i Losjeplassen Vest har inn-trukket toppetasje for å gi bakenfor-liggende, høyere bygninger bedre utsyn og solforhold og en bedre dimensjone-ring til den verneverdige murbygningen.

Fasadene har pussede overflater i en lys sandfarge. Balkongrekkverk er utført i en kombinasjon av klare/transparente og frostede glassplater.

Leilighetene varierer i størrelse fra 48 til 156 kvadratmeter. De fleste er tosidige, og har enten privat uteplass mot en stille side – det være seg balkong / privat hage – eller ved en privat uteplass på tak-terrasse. I tillegg har et av byggene en stor felles takterrasse. Fjernvarme gir vannbåren gulvvarme i alle leiligheter, unntaket er baderommene som har elektriske varmekabler.

Være ambassadører

– Vi har hatt fokus på HMS, det å tenke sikkert og jobbe sikkert. I tillegg til NCC sin verneuke hvert år, har vi hatt faste verne-runder. Det er viktig å jobbe med holdninger, spesielt hos våre underentreprenenører. Våre egne ansatte er de beste ambassa-dører på hvordan det skal gjøres, samtidig som det må sies fra på en hyggelig måte, sier Jonatan Hjellnes, prosjektleder i NCC Building.

Da en underentreprenør til en av NCCs samarbeidspartnere fikk visse leveringsutfordringer, oppsto det krevende situasjoner. I første rekke for boligkjøperne.

– Vi fikk ryddet opp i det, slik at beboerne kunne flytte inn til avtalt dato. Men vi har allikevel lyst til å berømme beboerne her som har tatt utfordringene med mangler på en så fin og positiv måte, understreker Hjellnes, som også roser det gode sam-arbeidet med NBBO.

Tor Engebakken i NBBO ser det som en stor fordel å få kunne bygge ut et helthetlig kvartal.

– Vi er fornøyde med å kunne få transformere et område som ikke så særlig bra ut, til et flott boligprosjekt. Arkitekturen i Losjeplassen Vest skiller seg litt ut fra det vanlige, og prosjektet er blitt akkurat slik vi hadde håpet ut i fra tegningene i starten, avslutter han.


Flere prosjekter