Cramo Haukås

Legg merke til frostingen på glasset på kontoret til Bjarte Kvamme. Bransjesymbolene går igjen flere steder.

Utleieselskapet Cramos avdeling i Bergen har samlokalisert tre tidligere lokaliteter i et 2.700 kvadratmeter stort bygg på Haukås.

Fakta

Sted: Haukås i Bergen

Prosjekttype: Næringsbygg

Byggherre: Profier

Totalentreprenør: Helgesen Tekniske Bygg (HTB)

Prosjektleder: Bjarte Bjørsvik

Areal: 2.700 kvadratmeter

Totalkostnad: 40 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: HTBs egne arkitekter

Rådgivere: RIB: HTB l RIE: M. Thunestvedt l RIV rør: Mjelstad & Stokke l RIV vent: GK Inneklima

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon og kjøling: GK Inneklima l Rørlegger: Mjelstad og Stokke l Heis: Cibes l Elektroinstallasjoner og byggautomasjon: M. Thunestvedt l Porter: Windsor l Gulv- og malerarbeid: Espetvedt & Graawe l Taktekking: Fløysand Tak l Grunnarbeid: Vestafjell

Materielle leveranser (HTB har montert): Vegger: Paroc l Dører: Daloc l Prefabrikkert hulldekke og brystning: NOBI Voss

Tidligere hadde Cramos hovedavdeling for Vestlandet maskinavdelinger på Liamyren i Åsane og Godvik i Bergen vest, samt avdeling for modul og brakkerigg på Frekhaug like nord for byen. Nå er alle disse avdelingene samlokalisert i et nytt bygg i det nye næringsområdet på Haukås i Åsane. Bygget åpnet 5. februar.

Avdelingen med lifter og maskiner på Mongstad nord for Bergen er beholdt.

– Vi er veldig fornøyd. Vi har fått samlet utstyr og folk og skapt en sterkere avdeling med tanke på å serve kunder kjappere og bedre. Vi har flere folk og mer utstyr tilgjengelig på ett sted. Det er en fordel fordi kunder kan komme hit og velge ut alt utstyret på samme sted. Det styrker oss som totalleverandør, sier Lars Marceliussen, selger hos Cramo.

– Utbyggingen gjør oss til en av de største avdelingene til Cramo i landet. Her har vi utleiedel, salgsavdeling, mekanikere i eget verksted, serviceteknikere og depot for moduler til hele Vestlandet.

Bedre på logistikk

Mange av leveransene våre er planlagt i god tid, men noen ganger trenger kunden utstyret raskt. Da er tid og god logistikk avgjørende. Bergen vokser i endene. Siden vi nå ligger i et knutepunkt mellom E39 og E16 og har kort vei til byen, blir vi bedre både på transport og tid, sier Bjarte Kvamme, leder for avdelingen for moduler til bygg og anlegg i region vest.

Bedriften leier ut utstyr til bygg- og anleggsbransjen, industri og offshore. I det nye bygget er alt fra lifter til trucker og brakke-moduler. Ikke alt får plass inne i bygget, mye er lagret på den 13,7 mål store tomten.

Ved siden av en cirka 400 kvadratmeter stor avdeling med kontorer og sosiale rom, er det til sammen seks haller i bygget. Mange av dem er gjennomgående med porter i begge ender. Tankegangen er at utstyr kommer inn i vest, går gjennom det som måtte trenges av vask, service og reparasjon inne i hallen, og kommer ut klart til videre utleie i øst.

Gjelsten-eid

Det er cirka 25 ansatte i det nye Cramo-bygget. Ifølge Marceliussen har ikke samlokaliseringen vært et effektiviseringstiltak på personalsiden.

– Det har vært noe naturlig avgang i prosessen, men ellers er alle medarbeidere fra de tre tidligere avdelingene med til Haukås. Vi føler oss veldig styrket. For oss som jobber her er det blitt en helt ny hverdag med en helt annen verdifølelse i nye og flotte lokaler.

Bygget er eid av den profesjonelle næringsbyggaktøren Profier med Bjørn Rune Gjelsten som hovedeier. Cramo har inngått en langtids leiekontrakt.

– Cramo har en filosofi om ikke å eie byggene selv. Men dette bygget er skreddersydd for oss. Våre egne arkitekter har tegnet det, og vi har gått mange runder for å få det optimalt for våre behov, sier Marceliussen.

En kvalitet ved bygget som gjør det enklere for både Cramo og kunden, er låsesystemet. Her kan kunden komme og hente utstyr etter avtale når som helst utenfor ordinær åpningstid. Gjennom datasystemet kan Cramos ansatte legge inn adgang innenfor et gitt tidsrom til en nøkkelbrikke kunden disponerer.

Siden åpningen av en fullservice bensinstasjon i Haukås Næringspark i 2014, i dag Circle K, er aktører som Coop Obs Bygg, Nordisk Dekk Import, Lönne Scandinavia og Kverneland Bil kommet til i den 90 mål store næringsparken.

Parallelt med byggingen av Cramo-bygget har utbygger Helgesen Tekniske Bygg (HTB) også gjennomført bygging av et nærmest identisk bygg for Montér på nabotomten i sør. På nabotomten i vest setter de opp et enda større bygg som skal huse MegaFlis og Yamaha. De siste utbyggingene gjør at næringsparken nå er full.

Helgesen og Profier har samarbeidet om alle de åtte byggene i næringsparken med unntak av ett. Bjarte Bjørsvik har vært prosjektleder for tre av dem, deriblant Cramo-bygget. Han forteller at byggetiden har vært åtte-ni måneder.

– Det har gått veldig kjapt. Bygget er fundamentert med 40-50 støpte fundamenter. Bærende konstruksjoner er stålsøyler som er montert fast i fundamentene, med gitterdragere på toppen, forklarer han.

Som etasjeskille er lagt prefabrikkert hulldekke fra NOBI Voss.

Paroc-elementer

– Veggene er prefabrikkerte Paroc-elementer som er levert i moduler på seks meter og montert fast i konstruksjonen. Dette er et produkt med stålplater på innsiden og utsiden, og med 17,5 centimeter steinull som isolasjon i midten, sier Bjørsvik.

Taket er tekket av Fløysand tak, mens vinduene er levert av Kebo glass.

På overflatene i kontordelen er det gipset og malt, på gulvene er lagt gulvbelegg.

I hallområdene og verkstedene er det støpt overflate på gulv. Takhøyden i hallene er 9,2 meter. Bygget blir varmet opp av vannbåren varme i et luft-til-vann-system med takelementer i verkstedet.

– Byggemåten for næringsbygg er i bevegelse. Vi prøver hele tiden å finne enklere måter å bygge på. Og vi fokuserer på at det skal bli mest mulig vedlikeholdsfritt. Paroc-elementene krever ikke vedlikehold, samtidig som de er brannsikre, sier Bjørsvik.


Flere prosjekter