Leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Helge Orten (H).

Innovative entreprenører viktig for effektiv pengebruk

 Målet er ikke å bruke mest mulig penger. Målet er å bruke pengene mest mulig fornuftig.

Det var hovedbudskapet da Helge Orten (H), leder for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, holdt innlegg om samferdselspotten på 1000 milliarder, kroner som ligger i NTP for perioden 2018-2029.

Orten er opptatt av å utnytte entreprenørenes kompetanse for å få mest mulig ut av pengene når landet de neste 12 årene skal bygge veier for 536 milliarder kroner og jernbane for 319 milliarder kroner.

– Vi er nødt til å få til økt kostnadseffektivitet, og det handler om andre måter å jobbe på. Vi må planlegge bedre og smartere, vi må sørge for at kontraktene er tilpasset de ulike prosjektene, og vi må sørge for tidlig involvering av entreprenører og leverandører. Det er viktig for å få smarte løsninger i prosjektene, sa Orten i sitt innlegg.

Han har tro på at tidlig involvering vil øke innovasjonstakten i anleggsprosjektene.

– Det er bransjen som har størst evne til å i tidlig fase definere de smarte løsningene. Innovasjon blir til der man har en grad av konkurranse og der du utnytter entreprenørene som er der til å skape den innovasjonen, uttalte Orten.

Lederen for samferdselskomiteen vektla at Nye veier, Statens vegvesen og Bane NOR har en meget viktig oppgave med å oppfylle regjeringens ambisjon om å tenke annerledes og jobbe smartere når fremtidens veier og jernbane skal bygges. Orten gjentok budskapet som samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tidligere har kommet med, nemlig at Statens vegvesen må få større handlingsrom slik Nye Veier har fått.

– Vi er nødt til å se på hvordan Statens vegvesen kan få  større handlingsrom. Kanskje må det være litt mindre detaljstyring fra politikerne slik at også Statens vegvesen kan drive mer med overordnet strategisk strekningsvis planlegging av veiene, sa Orten.

Avslutningsvis poengterte at han at regjeringen skal fortsette å øke samferdselssatsingen, men pengebruken skal være fornuftig.

– Vi skal fortsette å øke samferdselssatsingen i antall kroner, men ikke fordi vi skal være gode på å bruke mye penger. Det vi skal være gode på er å tenke annerledes. Vi må jobbe smartere og bygge effektivt, og vi må gjør det bærekraftig og miljøvennlig, sa han.