Innlegg: Krav må følges

Det er strålende at ledere i statelige foretak med kunnskap og kompetanse anerkjenner arbeidet vi gjør i Oslo. Nå må også regjeringen melde seg på, skriver finansbyråd i Oslo, Robert Steen i dette innlegget.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) i Oslo.

Det var oppløftende å lese innlegget fra administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg i Bygg.no torsdag 8. mars og i Aftenposten mandag 12. mars.

Han roser arbeidet Oslo kommune har gjort ved å stille standard krav om seriøse arbeidsforhold i bygg- og anleggskontraktene våre (Oslomodellen). Samtidig viser han både til det arbeidet som gjøres i Statsbygg og understreker viktigheten av at kravene vi nå stiller må etterleves.

I Oslo har vi innført HMSREG på alle byggeplassene våre, et digitalt kontrollsystem som gir oss informasjon om forholdene på byggeplassene; hvem som arbeider der, antall fagarbeidere og lærlinger, samt ev. avvik fra kravene i sann tid. Dette er en digital løsning som lett kan tas i bruk av andre kommuner, statlige virksomheter og private leverandører.

Vår drøm er at hele «bygge-Norge» skal operere med dette eller et tilsvarende system, slik at det ikke lenger blir mulig for useriøse aktører å flytte seg fra en kommune til en annen, eller til en statlig virksomhet.

Det er strålende at ledere i statelige foretak med kunnskap og kompetanse anerkjenner arbeidet vi gjør i Oslo. Det hadde vært enda bedre om også politiske ledelse i staten, altså regjeringen hadde vært like mye på ballen som det deres fagkompetanse er.