Illustrasjonsfoto: Norconsult/Steinar Amlo

Rapport: Store lekkasjer av klimagassen HFK fra næringsbygg

HFK-gasser sto i 2016 for 2,6 prosent av Norges totale klimagassutslipp. Omkring en fjerdedel av disse utslippene stammer fra kuldeanlegg og varmepumper i norske bygg, ifølge ny rapport.

Rannveig R Landet i BNL leder NHP-nettverket.

-Rapporten peker på dårlig vedlikehold, manglende kontroll med lekkasjer og ulovlige utslipp når anleggene skrotes, som årsaker, sier leder av NHP-nettverket Rannveig R Landet i BNL, en pressemelding.

Bransjesamarbeid

NHP-nettverket er et samarbeid mellom byggenæringen og avfallsbransjen som arbeider for forsvarlig håndtering av byggavfall. Sammen med VKE - Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, har NHP-nettverket fått utarbeidet en uavhengig rapport, «Utredning av fluorholdige gasser i næringsbygg».

– HFK er fluorholdige gasser og brukes som kuldemedier i kjøle- og fryseanlegg, luftkondisjoneringsanlegg og varmepumper i næringsbygg og privatboliger, sier Stig Rath, fagdirektør i VKE.

– Gassene er både miljøfarlige og sterke klimagasser og bransjen har hatt mistanke om at mye HFK kan være på avveie, fortsetter han.

Kuldeanlegg og varmepumper

Rapporten har fokus på kuldeanlegg og varmepumper i næringsbygg. Disse består av kontor- og forretningsbygg, samferdsels- og kommunikasjonsbygg, hotell- og restaurantbygg, kultur- og forskningsbygg, helsebygg, fengsels- og beredskapsbygg, står det i pressemeldingen.

Mengden HFK-gasser i næringsbygg er kartlagt, det er undersøkt hvor mye som forsvinner i lekkasjer og under reparasjoner, og hva som skjer ved skroting av anlegg. Rapporten har også sett på hvordan en lovregulert nedfasing av HFK-gass vil påvirke utslippene, samt tiltak for å øke returen av brukt HFK til avfallsmottak.

Rapporten er utarbeidet av konsulentselskapet, COWI AS, og har bestått av studier, intervjuer og spørreundersøkelser mot kuldeentreprenører, montører og anleggseiere.

Eierne ansvarlige

Sett i forhold til de totale utslipp av den klimaskadelige gassen HFK i Norge, ble mindre enn 5 prosent samlet inn og levert til godkjent mottak for destruksjon i perioden 1991 – 2016. Dette betyr at 95 prosent av HFK-utslippene i Norge er knyttet til lekkasjer under drift og ved skroting av kulde- og varmepumpeanlegg.

Rapporten peker på at det er et stort behov for å øke kunnskapsnivået og rutiner knyttet til installasjon, drift, vedlikehold og skroting av anlegg. De juridisk ansvarlige for kuldeanleggene i næringsbygg, eierne, har ikke tilstrekkelig med kunnskap om lover og regler. Det er eierne som er ansvarlige for at forebyggende vedlikehold utføres, og for at utdaterte anlegg skrotes på lovlig vis, skriver NHP-nettverket i meldingen.

Rapportens forsalg til tiltak

Den største andelen av HFK-utslipp stammer fra lekkasjer under drift i anleggenes levetid, og resten forsvinner under skroting av anlegg. Ved siden av å øke informasjon til anleggseiere, sier rapporten at er det viktig at myndighetene følger opp med mer tilsyn på at regelverk etterleves.

I rapporten foreslås det ulike tiltak for å effektivisere returordningen for brukte kuldemedier. Flere innsamlingspunkter bør etableres og det økonomiske incentivet for å returnere brukt HFK-gass til godkjent mottak kan forsterkes ved at staten høyner refusjonssatsen i forhold til avgiften med 20-25 prosent. Dette vil dekke en større andel av de høye kostnadene forbundet med avtapping, transport og avfallsbehandling. I forhold til avgiftene som staten årlig innkasserer på import av HFK-gass, er dette en liten kostnad som kan gi en betydelig effekt

– NHP-nettverket vil nå gå nøye gjennom rapporten og dens anbefalinger. Vi ser imidlertid straks et klart behov for å samarbeide med den profesjonelle eiendomsbransjen og med kulde- og varmebransjen for å få ned utslippene og sørge for forsvarlig håndtering av HFK-gassene, sier Rannveig R Landet.