Foto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: StatsbyggFoto: Statsbygg

Her installerers de gigantiske kuldelagrene på Campus Ås

Denne uken installerte Statsbygg noen av verdens største nedgravde kuldeeneriglager på tank på Campus Ås.

Det nye Veterinærbygget på Campus Ås bygges som passivhus, og et av tiltakene for å få til dette er å bruke natten til å lagre kuldeenergi som kan kjøle ned bygningen på dagtid.

Denne uken har tre energilagertanker på til sammen 300 kubikkmeter blitt heist ned i et hull på utsiden av Veterinærbygget på campusutbyggingen. Statsbygg skriver om tankene i en pressemelding på sine nettsider.

Tankene skal fylles opp med 41.000 kjøleelementer kalt FlatIce, som inneholder en saltlake som fryser allerede ved 10 plussgrader.

Kuldelagertankene gjør at kapasiteten på kjølemaskinene i bygget, ifølge pressemeldingen fra Statsbygg, kan reduseres betydelig, hvilket også betyr sparte investeringskostnader. I tillegg venter Statsbygg at man kan oppnå et større energisparepotensial og en optimalisering av driften på byggets kjølemaskiner ved å lade opp energitankene om natten når belastningen i bygget er lav, og lade dem ut på dagtid.

– Ikke bare er dette et bra miljøtiltak på lang sikt, men det er beregnet at bygningen vil bruke flere hundre tusen kroner mindre i strøm hvert år, sier prosjektdirektør Erik Antonsen i Statsbygg.

Bruk av kuldelagertanker med FlatIce er, ifølge pressemeldingen, relativt nytt i Norge, og har bare vært brukt i et par andre bygg, blant annet i Høgskolen i Bergen. Når anlegget står ferdig vil dette være blant verdens største nedgravde kuldeenergilager på tank, skriver Statsbygg.