Østerås Park

Picasa

Boligblokka er løftet opp fra terrenget, og med frontfasaden vendt bort fra trafikken, gir det både et skjermet uteområde og solrike balkonger mot sørvest.

Fakta

Sted: Østerås, Bærum

Prosjekttype: Boliger

Bruttoareal: 2.500 kvadratmeter

Byggherre: Østerås Boliger / Solid Prosjekt

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 41 millioner kroner

Arkitekt: Stein Halvorsen Arkitekter

LARK: Berg & Dyring

Rådgivere: RIB, RIBR og RIAKU: Multiconsult l RIE: Five Elektro l RIV vent: SDV Klima l RIV rør og sprinkler: NTI l RIBfy: Stein Halvorsen arkitekter

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Pro Landskap l Peling: Brødrene Myhre l Stålkonstruksjoner: Åkrene Mek Verksted l Prefab og plattendekker: Con-Form l Betongarbeider og tømrer utvendig: Asker Entreprenør l Tømrer innvendig: Nygaard Bygg l Dører og vinduer: Skallevold Trevare-
salg l Taktekking: Jørnsen Tak l Blikkenslager: Sigurd Fossli l Rekkverk: Rekkverk-eksperten l Maling, mur/puss/flis: Bygg & Mal l Himlinger: Bærum Byggmontering l Branntetting: Firesafe l Oppmåling: Ole M Sørsdal l Heis: Thyssenkrupp Elevator l Parkett: Proff Parkett l Elektro: Five Elektro l Ventilasjon: SDV Klima l Rørlegger: NTI l Baderom: Laufen Norge l Kjøkken: Mobalpa l Fliser: FagFlis

De 18 leilighetene er oppført av Asker Entreprenør i en totalentreprise verdt 41 millioner kroner. Byggherre er Solid Prosjekt, der Stein Halvorsen Arkitekter AS står som formgivere av boligblokka. Arkitektkontoret har i tillegg stått for regu-leringen, etter at to andre aktører feilet med å få eiendommen omregulert til bolig.

– Eiendommen ligger utsatt til med trafikk på tre sider. Utfordringen var først og fremst støy og å få til et uteopp-holdsareal i en grønn sone. Vi bygde opp terrenget noe med et omkransende støygjerde i glass slik at uteområdet mot vest ikke er støybelastet. Under dette området ligger garasje-anlegget og boder. Bebyggelsen er lagt mot øst og danner en naturlig støyskjerm mot Nordveien, som er hovedstøykilden, forteller Magnus Rynning-Tønnesen i Stein Halvorsen Arkitekter.

Rynning-Tønnesen sier at alle oppholdsrom i begynnelsen var tenkt mot vest, men planmessig ga det noen utfordringer. Ved å benytte doble vinduer er støykravene innfridd, og noen sove- og oppholdsrom er med det lagt mot støysonen i øst. Østerås Park er på 1.600 kvadratmeter fordelt på fire etasjer med to oppganger. Leilighetene varierer i størrelse fra 40 til 110 kvadratmeter, men få av dem er like.

Variasjon i karakter

– Opprinnelig var det tenkt en enhetlig organisering av leilighetene. Men i markedet er et boligprosjekt med bare like leiligheter ikke alltid like lett å omsette. Tiltakshaver Solid Prosjekt ønsket flere leiligheter i ulike størrelser og med det forskjellig karakter. Men da blir utfordringen sjakter og rør-føringer, siden ingen bad ligger over hverandre, sier Rynning-Tønnesen.

Asker Entreprenør hadde fysisk oppstart på en ryddet tomt i januar 2017.

– Det ble foretatt en stor miljøsanering på tomta, der forurensede masser ble kjørt til deponi. Vi visste det var trøblete grunn-forhold med leire, men omfanget var større enn forutsatt. Det ga oss økte kostnader, men hadde ikke innvirkning på fremdriften, sier Asker entreprenørs prosjektleder, Lars Thomassen.

Konstruksjonen er tradisjonell med stålsøyler, lett-tak, plattendekker og utfyllende bindingsverksvegger. Vestfasaden er imidlertid spesiell; de brutte vinklene sammen med spisse, utkragede balkonger med glassrekkverk gir prosjektet en egenartet form.

Tre meters utkraging

– Takformen og fasaden følger hverandre. Taket krager ut en meter på det korteste og cirka to meter ut på hver side. Vi så nok ikke helt konsekvensene i designet, det har jo blitt noe mer ressurskrevende å bygge. Prosjekterings- og utførelsesmessig har støpingen av balkongene vært krevende. De ligger ikke over hverandre, men krager tre meter ut, og har hverken søyler eller annen bæring. De er støpt ved bruk av Isokorb – spesielle armeringsjern for utkragede konstruksjoner, forklarer Thomassen.

Kravet er endret nå, men i prosjekteringsfasen var det daværende kravet til minimum uteoppholdsareal 80 kvadratmeter per 100 kvadratmeter BRA. Men terrasser og utomhus som ikke er overbygget kan medregnes som uteoppholdsareal.

– For å få til de 80 kvadratmeterne måtte balkongene forskyves i forhold til hverandre, slik at det teller med sammen med arealet på bakkenivå. Forskyvningen er altså en teknisk løsning for å oppnå tilstrekkelig uteoppholdsareal, sier Rynning-Tønnesen.

De forskjellige leilighetsvariantene gjør også at vinduene oppleves som om de har en mindre strukturert plassering.

– Kjøperne har med det anledning til å velge andre løsninger for vinduene så lenge de holder seg innenfor bærekonstruksjonen, og det ikke synes i fasaden. For eksempel har en kjøper valgt et større skyvbart glassfelt i oppholdsrommet mot sørvest, sier Rynning-Tønnesen.

Mot øst, sør og nord er det lyse pussfasader, mens frontfasaden mot vest består av royalimpregnert treverk, med balkonger i naturbetong og vanger kledd med Cemberitplater.

Østerås Park har geobrønner med varmepumpe, slik at leiligheter og fellesarealer i første etasje har vannbåren gulvvarme.

Ved at det er veier på alle kanter, har riggplassen vært noe begrenset. – Vi brukte den gamle parkeringsplassen framfor bygget i sørvest så lenge som mulig. Det har ført til at vi ikke har gjort oss ferdig utendørs. Balkongene og plattingene på mark blir ferdige, men gangveier og resten av utomhusarealet må bli ferdig etter at snøen har gått i løpet av våren. Vi flyttet også en trafo-kiosk som nå er lagt inn i betongfundamentet som går rundt tomta i sørvest, avslutter Thomassen.

Leietakerne som er i ferd med å flytte inn i disse dager, har også 20 plasser i en 900 kvadrat-meter stor p-kjeller til sin disposisjon.


Flere prosjekter