Ydalir i Stavanger

<p>Illustrasjon: Lund+Slaatto Arkitekter</p>Illustrasjoner: Lund+ Slaatto ArkitekterIllustrasjoner: Lund+ Slaatto Arkitekter

Norges første leilighetshotell er et resultat av Smedvig Eiendoms gave til Universitet i Stavanger (UiS). Hotellet er tegnet av Lund+Slaatto Arkitekter og bygget av Kruse Smith Entreprenør.

Fakta

Sted: Ullandhaug, Stavanger

Prosjekttype: Hotell

Bruttoareal: 3.129 kvadratmeter

Byggherre: Stiftelsen Ydalir / Smedvig Eiendom

Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 80 millioner kroner

Arkitekt og interiørarkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter

LARK: Klorofyll / BDA / Atsite

Rådgivere: RIB, RIG og RIByFy: Procon Stavanger l RIBR: Konsepta l RIAKU: Sinus l Totalteknisk rådgiver og utførende: TEQVA (Sig. Halvorsen, Rønning Elektro, Energi & Miljø)

Underentreprenører: Grunnarbeider: Stangeland Maskin l Stål: SL Mekaniske l Ferdigbetong og plattendekker: Sandnes og Jærbetong l Betongelementer: Hårr Betong l Tømrerarbeider: Gann Tre l Mur- og flisarbeid: Waldeland & Varhaug l Monohimling: TS Byggtjenester l Taktekking: Protan Entreprenør l Parkett: T. Lund l Maler: Lund & Vaaland l Storkjøkken: Norrøna l Tekjøkken, garderobe, innredning: Treprosjekt l Heis: Thyssen Krupp l Utstikking og innmåling: Anko l Lås og beslag: Certego l Badekabiner: Br. Dahl l Rekkverk og håndløpere: Trappeteknikk l Taktil merking: Jæren Gulv l Branngardiner: BVS Brannvernsystemer l Solskjerming: Espenes l Gasspeis: RPT l Aludører: Nordan l Vinduer: Gilje Tre

I forbindelse med Smedvigs 100-års jubileum ønsket selskapet å gi noe tilbake til byen og regionen hvor Smedvig har hatt hovedkontor siden oppstarten i 1915. Smedvigs hovedidé bak gaven er at overskuddet fra driften skal gå uavkortet til å styrke forsknings- og utdanningsmiljøet på UiS.

Fremtidig inntektskilde

– I stedet for en pengesum skal gaven være en fremtidig inntekts- kilde, en evighetsmaskin som skal gi et tilskudd til UiS sin utvikling og satsning på internasjonalisering, forteller prosjektleder for Smedvig Eiendom, Jarl Birkeland.

Hotellet ligger på universitetsområdet Ullandhaug og blir et tilbud til gjeste-forelesere, gjesteforskere og besøkende fra inn- og utland. Investeringsrammen er på 100 millioner kroner, og hotellet skal eies av Stiftelsen Ydalir.

– Det er et samarbeid med Norsk Hotellhøgskole, og vil på sikt bli en del av læreplanen for enkelte fag på hotellhøgskolen. De største hotell-kjedene i Norge har gått inn med aksjekapital for å lage et driftsselskap der de skal være med og drive hotellet. Men Ydalir er bygget for universitetet og ikke for Høgskolen, presiserer Birkeland.

Henger sammen

Med en verdi på 80 millioner kroner har Kruse Smith Entreprenør i en total-entreprise med samspill oppført leilighetshotellet. I egen regi har Kruse Smith også utført betongarbeidene og branntettingen.

– Det var først prosjektert som ett bygg, men ble endret til fire bygg, før det endte opp med tre bygningsvolumer som henger sammen i korridorer fra andre etasje opp til fjerde og femte etasje. Kjelleren i det ene bygget inneholder teknisk rom, lagerrom og vaskerom og garderober for de ansatte, forteller Kruse Smiths prosjektleder Tone Espedal Walskaar. I tillegg er det avsatt et areal i sørøst der et eventuelt fjerde bygg kan etablereres.

De 59 hotellrommene varierer i størrelse fra 12 til 35 kvadratmeter, der 12 av dem har kjøkken installert.

– Smedvigfamilien er opptatt av det arkitektoniske uttrykket. Det var også et ønske om at det skal være et hyggelig sted å være, og et sted du har lyst til å besøke igjen. Disse intensjonene har arkitektene tatt innover seg, opplyser Birkeland.

Smedvig Eiendom valgte Lund+Slaatto Arkitekter for å formgi det 3.129 kvadratmeter store prosjektet, som delte bygningsmassen i tre, mindre kubiske rom. De danner en naturlig forplass – en velkomsthavn for besøkende og et samlende tun for alle beboere.

De tre kubene utgjør separate bygningsvolum. Ved at posisjonen er noe forrykket i forhold til hverandre, får hvert rom sin egen, unike plassering og henvendelse til de omkringliggende omgivelsene. Korridorene mellom rommene utgjør et opplevelsesrikt forløp av å bevege seg fra kube til kube, med sideveis gløtt og utsyn i glassbroene som forbinder hver av dem.

Eget disputasrom

Basen til hotellet er gjennom sin åpne utforming et naturlig fokuspunkt fra forplassen og markerer hotellets inngangsparti. Her ønskes gjestene velkommen i resepsjonen, og det er også her at hotellets mest offentlige funksjoner er samlet; peisestue, frokostrestaurant, møtelokaler og en aula utformet med tanke på universitets disputaser og andre høytideligheter.

– Det er plasstøpte vegger, stålsøyler i fasaden og plattendekker. Tømmerveggene har teg-lforblending, forteller Walskaar. Ydalir er utført i en VDC-prosess, med en utstrakt bruk av BIM. Kruse Smith har bygget for Smedvig Eiendom tidligere, blant annet boligprosjekter, og visste at det også i dette prosjektet ville bli lagt vekt på detaljer og finish.

– Detaljene kunne dreie seg om fargen på rosetten i dørene, teppeskjøten i korridorene eller profilen på avslutningene på ståldørene. Et eksempel er at stagholdene i betongen er støpt sentrert for å passe med plasseringen av sengene på rommene, eller at de tekniske installasjonene i himlingene skulle plasseres på linje, sier Walskaar.

– Det er en idé hos oss at alt skal være planlagt plassert. Veldig ofte i et næringsbygg er de tekniske installasjonene i himlinger eller ellers i arealene tilfeldig plassert og ikke koordinert. Tingene skal være hensyntatt sin form og sin funksjon, og være en del av helhetsopplevelsen, poengterer Birkeland.

Store vindusflater og eksponerte betongvegger bidrar til å understreke den høye materialkvaliteten i fellesarealene; kubbegulv, Rockfonhimlinger, eikespiler og eikefinér og detaljer i messing og kobber.

Birkeland forteller at Smedvig har et bevisst forhold til det å bruke materialer som varer. – Ved å investere i materialer som eldes med verdighet og står seg over tid, gjør at det kan hende bli enda finere når det får en brukspatina. Vi ønsker jo å gå fra et prosjekt og være stolte over det vi overgir til andre.

Det er brukt en kullbrent Petersentegl i fasadene, der felles-arealene mot første etasje markeres med annethvert skift med en lysere stein. Det er også store innslag av beslag i tambak, i tillegg til kobber i de utstikkende vinduskarnappene.

– Vi er veldig godt fornøyd med prosjektet i sin helhet, avslutter Birkeland. – Samarbeidet med alle har vært godt, og jeg vil berømme prosjektledelsen hos Kruse Smith for et godt stykke arbeid.


Flere prosjekter